Музикалната индустрия отчита глобален ръст от 5.9% през 2016 г.

На 25 Април Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI)  публикува своя годишен  доклад  за развитието на световния музикален пазар през 2016 г. За втора поредна година, индустрията отчита ръст – 3.6% през 2015 г. и 5.9% през 2016 г., като коефициентът за изминалата година е  най-високият от началото на неговото измерване през 1997 г.  Общите приходи за 2016 г. са  на стойност 15,7 милиарда щатски долара, като приходите от продажби на дигитална музика достигат 50% от общите годишни приходи на световната музикална индустрия.

В докладa се казва, че стриймингът остава най-бързо растящият източник на приходи в индустрията. В края на 2016 г. са регистрирани 112 милиона потребители на платени абонаментни стрийминг услуги , което води  до ръст на приходите в сегмента от 60,4% спрямо същия период на миналата година.  Ръстът в използването на стрийминг услуги компенсира спада от 20,5% в приходите от „изтегляния“ (download) и 7,6% спад в приходите от продажби на  физически носители, като също така помага и за растежа на развиващите се музикални пазари като Китай (+ 20,3%), Индия (+ 26,2%) и Мексико (+23,6%), където се отбелязва значително повишаване на приходите от тази категория услуги. 

Звукозаписните  компании стимулират ръста на приходи  чрез постоянни  инвестиции не само в артистите, но и в системите, поддържащи цифровите  платформи, което позволява  лицензиране на над 40 милиона  албума разпространявани от стотици музикални дигитални услуги. Г-жа Франсис Мур, Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) коментира: "Ръстът на индустрията се дължи на продължителни  годишни  инвестиции и иновации от страна на музикалните компании,  които се стремят  да изградят стабилен и динамичен пазар на дигитална  музика.“ "Възможностите в  музикалния свят  са  неограничени  – продължава г-жа Мур, но за да се превърне този растеж в устойчив за индустрията, за да се поддържат инвестициите в изпълнителите и да продължи развитието на пазара,  трябва да се запази стойността на музиката и творчеството да бъде справедливо възнаградено.“ 

Индустрията работи за връщане към устойчив растеж след 15-годишен период на спад , през който приходите се понижиха  с почти 40%. Успехът изисква решаване на проблема, известен  като "разлика в стойността" - разлика между приходите, които някои онлайн платформи генерират и възнагражденията които те изплащат на правоносителите (The Value Gap). 

Европейската комисия определя „Разликата в стойността“ като недостатък на пазара, който се нуждае от законодателно решение. Индустрията и широкият творчески сектор очакват този въпрос да намери решение в предложената от Комисията Директива за авторското право -  законопроект, който понастоящем се разглежда от Европейския парламент и Съвета на министрите на държавите-членки. "Цялата музикална общност се обединява в усилията си за обща кампания за законодателно регламентиране на „ Разликата в стойността“ и призоваваме политиците да направят това. За да процъфтява музиката в дигиталния свят, трябва да има справедлив цифров пазар." – коментира г-жа Мур. 

Глобалната индустрия продължава да работи активно и срещу незаконното разпространение на музика, което подкопава възстановяването на легалния пазар. През 2016 г., Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI)  и нейните Национални Групи са идентифицирали 19,2 милиона URL адреса,  съдържащи нерегламентирано съдържание и са отправили  339 милиона заявки към Google с искане  да "изтрие" сайтовете, които нарушават правилата, пише в годишния доклад. Пиратството на музика продължава да бъде сериозен проблем и за българския музикален пазар, коментират от БАМП – Национална Група на IFPI за България. За постигане на по-добри резултати в борбата срещу незаконното разпространение на защитени авторски произведения са необходими законодателни промени, ангажираност от страна на отговорните за сектора български институции, както и активно сътрудничество между представителите на творческите индустрии, рекламния бизнес, рекламодателите, интернет търсачките и доставчиците на интернет услуги.

По отношение на  развитието на българския музикален пазар през изминалата година, от БАМП съобщават, че световните тенденции за нарастване на приходите от стрийминг услуги  и намаляване на приходите от даунлоуд и продажби на физически носители се отчитат и у нас. През 2016 г. звукозаписната индустрия бележи ръст и на българския пазар, но резултатите са все още под средните за държавите-членки на Европейския съюз.

Докладът за 2017 г.  на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) може да изтеглите от тук