Всеки четвърти човек по света слуша музика с платен стрийминг абонамент

Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия разкрива как се променят музикалните ни навици

 По време на пандемията всички слушат музика в рамките на рекордно време – 18,4 часа на седмица. 74% от хората по света пускат радио именно заради любимите си песни, а 23% (или почти всеки четвърти) плащат абонамент за стрийминг услуга, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2021” (Engaging with Music 2021), който IFPI публикува днес, 21 октомври 2021.

Именно стриймингът е най-предпочитаният начин за достъп до музика за 78% от хората, участвали в представителното проучване. Като основни причини за това те посочват възможността за избор на любими песни и изпълнители, а също и за съставяне на собствени плейлисти. 68% търсят конкретни парчета, а 62% слушат плейлисти, които създават сами поне веднъж седмично.

„Въпреки че и в България следваме общата тенденция да стигаме до любимите си песни основно чрез дигиталните платформи, според едно скорошно изследване на мониторинговата агенция Nielsen Admosphere едва всеки десети (11%) разчита на платени абонаменти“, сподели изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова.

Докладът “Общуване с музиката 2021” подчертава, че хората вече не просто слушат музика, те се ангажират с нея по все по-разнообразни начини -  с платформите за кратки видеа, стрийминг на живо или във видео игрите. 68% от времето, прекарано в приложения за кратки видеа (като TikTok), е използвано за клипове, пряко свързани с музика. Всеки трети (29%) пък заявява, че е гледал поне един лайвстрийм концерт през последните 12 месеца.

Най-предпочитаният стил в света е поп, следван от рок, а челната петица се оформя от музика от 90-те, от 80-те и саундтраци на филми. Най-популярните жанрове обаче се допълват от още над 300 различни стила. Това отразява богат, разнообразен и силно конкурентен музикален пейзаж.

Проведено през юни и юли 2021 г., проучването е още едно доказателство, че музиката служи и като спасителен пояс в тревожните времена на пандемия. За 87% от хората тя е удоволствие и щастие в трудните моменти, а 68% от най-младите (16-19 г.) казват, че новите песни на любимите им изпълнители са им помогнали по време на пандемията.

Наличието на нелицензирани произведения обаче остава сериозен проблем за музикалната екосистема. Почти всеки трети (29%) е използвал незаконни или нелицензирани методи за слушане или изтегляне на музика.

Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI, отбелязва: „Докладът “Общуване с музиката 2021” показва как хората по целия свят се свързват с артистите и музиката, която обичат, по начини, които никога не са си представяли, като новите кратки видео форми, лайвстрийм и интегрирането във видеоигрите.

Звукозаписните компании дават възможност на артистите да развият своята визия, лицензират изобилие от музикални парчета на множество платформи и използват нови технологии, за да проправят пътя на феновете до изпълнителите по тези вълнуващи начини.

Тази свобода на лицензиране е от решаващо значение за бъдещия растеж на цялата музикална екосистема. Ние провеждаме кампания по целия свят, за да гарантираме, че правителствата създават и поддържат справедлива среда, в която музиката да бъде лицензирана без препятствия."

Представителното проучване, върху което стъпва докладът “Общуване с музиката 2021”  на IFPI, е най-голямото, правено до моментa. На въпросите са отговорили 43 000 души, на възраст от 16 до 64 години, от 21 държави на различни континенти.

Целия доклад може да намерите ТУК!

Инфографиката може да изтеглите от ТУК!