Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия /IFPI/ публикува своя доклад "Дигитална Музика 2008" PDF Печат Е-поща
“РЕВОЛЮЦИЯ, ИНОВАЦИЯ, ОТГОВОРНОСТ”

“2007 беше годината, през която отговорността на Интернет доставчиците започна да става приемлив принцип. 2008 трябва да е годината , през която това ще стане реалност.”
Лондон, 24 януари 2008 г. - Нов доклад на международната музикална индустрия посочва, че правителствата започват да приемат по-голяма роля при защитата на музиката в Интернет от страна на доставчиците на Интернет услуги (ISPs), като са необходими спешни действия за превръщането на тези идеи в реалност.

Звукозаписните компании продължават техния преход към дигиталния бизнес през 2007 г. Музикалните продажби онлайн и чрез мобилни канали са нараснали за последните 5 години от нула до приблизително 2,9 милиарда долара – 15 процента от продажбите в индустрията, правейки музиката водеща в дигитално отношение в сравнение с останалите развлекателни сектори, с изключение на игрите.  

Все още разпространението на нелицензирана музика в мрежите на доставчиците на Интернет услуги спира приходите към звукозаписните компании и инвестициите в изпълнители, въпреки силния ръст на дигиталните продажби през 2007 г. с приблизително 40 % спрямо предходната година.

Съдействието на доставчиците на Интернет услуги чрез системно блокиране на нарушителите и прилагането на филтриращи технологии е най-ефективният начин за контролиране на кражбите, свързани с авторските права. Независими данни сочат, че до 80% от трафика на Интернет доставчиците съдържа файлове, нарушаващи авторските права.

Докладът “Дигитална музика 2008” на Международната федерация на звукозапивната индустрия  /IFPI/  посочва плана на френския президент Саркози от ноември 2007 г., относно  сътрудничеството с Интернет доставчиците в борбата срещу пиратството, като основополагащ пример в международен мащаб. Идеята набира скорост също така във Великобритания, Швеция и Белгия. Докладът призовава за законодателни действия от страна на Европейския съюз и други правителства, там където преговорите между музикалните индустрии и звукозаписните компании не бележат прогрес.

По време на представянето на доклада, председателят на IFPI и Главен Изпълнителен Директор, Джон Кенеди каза: “Да преобърнеш представата за дадено нещо е едно, а да предприемеш програма за действия е съвсем друго. Съществува само един подходящ момент  за Интернет доставчиците да започнат да поемат отговорност за защитата на съдържанието и този момент е сега. След години безплодни дискусии, решението на френското правителство да се възползва от момента е силно вдъхновяващо. То показва неотложната нужда да се заемем с въпроса, актуален за всеки един пазар, къдетоднес музиката е мащабно обезценена от пиратството.”

Докладът очертава перспективите и предизвикателствата пред дигиталната музика, в период, когато звукозаписните компании преминават от света на единичния формат към света на стотиците формати и дигитални продукти. Той показва експеримент с нови парични потоци, включително рекламно-подпомогнати модели и партньорство с обществени мрежи. Също така, дава представа за работата, която звукозаписните компании извършват за развитието на изпълнителите и маркетинга на таланти в дигитална среда.

Направен е анализ на влиянието на кражбите на интелектуална собственост върху законния музикален бизнес в глобален аспект, и са посочени стратегиите на индустрията за антипиратски дейности, насочени срещу това престъпление. Докладът изтъква усилията да се развие легитимен музикален бизнес в Китай, където дигиталното пиратство надхвърля 99%. Той също очертава свършената от IFPI работа за “обуздаване” на пиратството на пред-премиерна музика, което заплашва приходите на продуценти и изпълнители в най-критичния период от жизнения цикъл на един албум.

Докладът изтъква и скритите заплахи за потребителите и бизнеса от нелегалното сваляне в Интернет и дава обширно изложение на общообразователната работа в международен план, извършвана  от звукозаписната индустрия за промяна на нагласите по отношение легалните онлайн сайтове и авторските права.

Най-важните моменти в доклада:
  • Първата по рода си световна класация за легална продажба на музика в дигиталното пространство се оглавява от Avril Lavigne, която продаде 7,3 милиона даунлоуда от своята песен “Girlfriend” в цял свят през 2007 г.
  • Продажбите на дигитална музика по целия свят са оценени на приблизително 2,9 милиарда US$ през 2007 г.- приблизително 40 %увеличение в сравнение с 2006 г. (2,1 милиарда US$).
  • Свалянето на сингъли - най-популярния музикален формат, нарастна с 53% и достигна 1,7 милиарда (включително тези от дигиталните албуми).Сега дигиталните продажби се оценяват на 15% от световния музикален пазар, като за 2006 г. делът им бе 11%, а през 2003г. - нула. В САЩ, който се явява най-големият световен пазар за дигитална музика, онлайн и мобилните продажби докарват 30% от всички приходи.
  • Музикалната индустрия е най-напреднала от гледна точка на дигитални приходи, в сравнение с всяка друга креативна или развлекателна индустрия, с изключение на игрите. Нейният дигитален дял е повече от 2 пъти по-голям от този на вестниците (7%), филмите (3%) или книгите (2%).
  • Съществуват повече от 500 легитимни доставчици на дигитална музика по целия свят, предлагащи над 6 милиона музикални произведения, което е 4 пъти над капацитета на един музикален мега-магазин.
  • 10 милиарда незаконни файлове са разменени през 2007. Съотношението на нелегалните свалени файлове към продадените легални е около 20 към 1.
  • Развитието на пазара на дигитална музика е затруднено от липсата на операционна съвместимост между устройствата и услугите, както  и липсата на инвестиции в маркетинга на нови услуги.
  • Нарасналият размер на дигиталните продажби с около 40% не компенсира рязкото спадане в CD-продажбите в световен мащаб, което значи, че общият пазар за годината ще бъде по-слаб в сравнение с 2006 г.
  • Изследване на IFPI опровергава мита за незаконните P2P услуги: всъщност, феновете имат по-богат избор в легалните сайтове. IFPI проведе проучване върху извадка от 70 изпълнителя, включващо легалния сайт iTunes и доставчиците Limewire, които нарушават авторските права. В 95% от търсенията за съответните изпълнители има повече песни на разположение в iTunes, отколкото във водещия P2P доставчик.