МИДЕМ: Мениджърът на U2, МакГинес, добави гласа си към дебата за Интернет доставчиците и споделянето на файлове PDF Печат Е-поща

28 януари, 2008г
от Хана Емануел

Мениджърът на U2, МакГинес, добави името си към нарастващия списък от страни, призоваващи доставчиците на Интернет да поемат отговорност за нелегалното споделяне на информация, което се извършва в техните мрежи.

 

МакГинес използва своята програмна реч на международната конференция за мениджъри в Мидем днес (понеделник), да помоли правителствата по целия свят да подсилят отговорността на Интернет доставчиците, което както той се изрази “ не е лукс; а необходимост, която трябва да се осъществи веднага.”
“Интернет доставчиците изградиха много-милярден бизнес, базиран на нашата работа. Те имат моралното задължение да бъдат честни и заслужаващи доверието партньори на музикалния бизнес”, заяви МакГинес, добавяйки че смята един модел, посредством който музиката е обвързана с Интернет-пакети като  допълнителен бонус, като “ модел на бъдещето”.
Мениджърът на U2 каза, че подкрепата за блокирането на незаконното споделяне на файлове ще бъде от полза и за самите Интернет доставчици, тъй като незаконният трафик “изсмуква силата на високоскоростния Интернет”, от която те ще имат нужда в бъдеще, особено с нарастващия пазар за легално теглене на филми. След повече от година преговори, Интернет доставчиците в Англия все още се противопоставят на прилагането на процедура от 3 стъпки, чрез която потребителите биха получавали съобщение от своите доставчици, информиращо ги, ако техният акаунт се използва за предоставяне на нелегална музика, и за предприемането на по-нататъшни мерки, ако това предупреждение бъде пренебрегнато.
Чрез обръщението си по спорния въпрос за Интернет доставчиците, МакГинес се присъединява към имена като Джон Кенеди - председател и изпълнителен директор на IFPI и Г.Тейлър, изпълнителен директор на BPI, които говориха за нуждата от отговорност от страна на доставчиците на Интернет.
Г.Тейлър каза: “Годините безплатен достъп до музика помогнаха на бизнеса на доставчиците на Интернет, докато те не заплатиха нищо на създателите на тази музика и не направиха нищо, за да помогнат да се отправи предупреждение към неконтролираното пиратство в техните мрежи. Тяхната преднамерена слепота причинява огромна вреда на Британската музика и музикалния сектор. Музикалният бизнес иска да си партнира с Интернет доставчиците, за да се създадат нови музикални услуги, които биха имали дори по-голяма полза за потребителите, създателите и доставчиците на Интернет. Един Интернет, който се отплаща на творчеството – едновременно предлагайки на музикалните любители несравним избор и високо качество срещу заплащане – e  наш общ дългосрочен интерес. Дойде времето за Интернет доставчиците да спрат да си влачат краката и да почнат да показват някаква отговорност, чрез поемане на благоразумни стъпки да се противопоставят на свободното незаконно сваляне на музика. Провалът им  да го осъществят до този момент е удивителен и не може да им бъде позволено да продължават така.”
МакГинес спомена също за нуждата на музикалната индустрия да се фокусира върху качеството на музикалните файлове, казвайки че МР3-те “не звучат добре” пуснати през музикална система.