“Най-успешни изпълнители през граница” – Европейските изпълнители с мелодии към бъдещето PDF Печат Е-поща
Комисарят Ян Фигел ще представи награди в 10 музикални категории, както и индивидуални изпълнители, като признание за техния успех в продажбите на албуми, както и турнета извън държавите, в които творят. Церемонията ще се състои в Кан на 27 януари 2008 г., по време на шоуто за откриване на Международния музикален фестивал МИДЕМ.

Домакин на петата ежегодна Европейска церемония “Най-успешни изпълнители през граница” (European Border Breakers Awards - EBBA) отново тази година ще бъде френският крайбрежен курорт Кан. Наградите ще отличат тези артисти, групи, компании, композитори и текстописци, които са постигнали успехи сред публиката извън държавите си.

Тазгодишните ЕВВА победители са:

ИзпълнителАлбум  
 Звукозаписна компания  Държава
 The Fratellis Costello Music Fallout/Island
 Великобритания
 Cascada Everytime We Touch Zooland Records Германия
 Sunrise Avenue
 On The Way To Wonderland

 Honest Production, Division of Bonnier Amigo Music Group Finland /

EMI Germany

 Финландия
 Ayo Joyful Polydor/Universal Франция
Dolores O’Riorda  Are you Listening? Sanctuary Ирландия
 Basshunter LOL Extensive/Warner Music Швеция
 Miguel Angel Muñoz
 M.A.M.
 M6 Interaction Испания
 Reborn Fools Rush In ARS Entertainment/Universal Music Belgium Белгия
 Dúné We Are In There, You Are Out Here Iceberg Records Дания
 Hemp Gru Klucz
 Prosto Полша
        
      
Наградите ЕВВА се основават на статистически данни, осигурени от Билборд Инфърмейшън Груп, според следните критерии:
- Оригинален дебютен албум на изпълнител или група от страна - членка на Европейския съюз;
- Продажби в страни-членки на ЕС, извън страната, в която е издаден албумът.
- Продажби през последната година ( в периода от 1 септември 2006г. до 31 август 2007г.)
- Опит в провеждането на турнета извън страната на произход на изпълнителите.

Наградите са инициатива на Европейската комисия (в близко сътрудничество с музикалната индустрия) и са едно честване на творческото изобилие и многообразието на съвременната европейската музика. Европейската музикална индустрия е представена от EMO, GESAC, ICMP/CIEM, IFPI, IMPALA, SACEM, както и от Билборд Информейшън Груп.

Европейският комисар по въпросите на Образованието, Културата и Младежта, г-н Ян Фигел каза: “ Наградите ЕВВА подчертават важността на творчеството и изразяват едно открито отношение към културното многообразие в един глобализиращ се свят. Като награждаваме спечелилите награди групи и изпълнители, заедно с техните звукозаписни компании и издатели, наградите ЕВВА също така ясно показват взаимната зависимост между същността на процеса на създаване на музика и неговото превръщане в необходим елемент за презграничен и международен успех.”
 
Статистиката показва, че музиката играе важна роля в живота на европейците: над 60 % от гражданите на Европа слушат музика всеки ден. Изследването също така показва предизвикателствата, които срещат изпълнителите и групите, когато се опитват да прескочат границите на собствената си държава.

Събитието по раздаването на наградите в Кан ще включва неформална среща между Европейските министри на културата и представители на Европейската музикална индустрия в рамките на церемонията по награждаване, по време на която ще се дискутират предизвикателствата, пред които е изправена Европейската музикална индустрия. Тази среща е част от Европейския дебат за културни политики, който беше повдигнат в първата Европейска културна стратегия, приета през май 2007. /Европейска програма за културата в един глобализиращ се свят/: http://ec.europa.eu/culture/eac/communication/comm_en.html).

Целта е да се привлече културният сектор (обхващащ както  индивидуалните артисти и изпълнители, така и творческите и културни индустрии) към по-тясно взаимодействие с Европейските политики.

Европейската комисия ща има щанд на MIDEM с цел да се съдейства  за популяризирането на Европейската музика и нейното многообразие. Тази година на 10 независими национални организации и компании от страните -членки на Европейския съюз, които нямат собствен щанд на MIDEM и не са участвали на MIDEM преди, ще им бъде предложена безплатна регистрация на изложението и място на щанда на Комисията.

Европейската комисия, също така, съдейства  за мобилността на изпълнителите и творбите им, например чрез Програмата “Култура 2007-2013” (http://ec.europa.eu/culture).

За професионалисти от музикалнaта индустрия, присъстващи на MIDEM,  ще има информация относно Програмата “Култура 2007-2013” и възможностите, които тя предлага за подпомагане на Европейското културно сътрудничество.

Абдул Ал Малик, един от посланиците на Европейската година на Междукултурния диалог 2008, също ще вземе участие по време на церемонията и ще връчи една от наградите.

За повече информация:
http://www.european-border-breakers.eu