Звукозаписната индустрия засилва кампанията срещу интернет пиратството в Китай PDF Печат Е-поща

Пекин, 4-ти февруари, 2007г.

Ново съдебно дело заведено срещу Baidu
Действия срещу Sohu за нарушение на авторското право и сродните му права
Yahoo China отказва да спази постановление на съда за нарушаване на закона за авторското право и сродните му права


Звукозаписната индустрия обяви днес серия от нови стъпки, с които да се опита да развие музикален бизнес в Китай, основан преимуществено на зачитане на законите за авторското право и сродните му права пред безочливото им нарушаване.
След месеци безрезултатни преговори, бяха заведени съдебни производства срещу най-голямата Интернет компания в страната – Baidu. Отделно, бяха заведени и дела срещу Sohu и свързаната с тях компания Sogou. Междувременно, Yahoo China се изправи пред нови дела, поради отказа си да се съобрази с решението на съда през декември, който потвърди, че компанията не спазва законите в Китай, чрез извършване на масово нарушаване на авторското право и сродните му права.
Всички Китайски компании, намесващи дейности с подобни услуги, са базирани на доставяне на музика на техните потребители чрез т.н. “дълбоки връзки” към стотици хиляди незаконни музикални файлове от сайтове на трети страни, с цел придобиване на собствени рекламни приходи. Подобни услуги бяха приети като нарушение на авторското право и сродните му права с решението от декември на Пекинския Върховен народен съд. Всяка от тях води до злоупотреба с тези права в Китай, където огромният потенциал за развитие на музикалния онлайн сектор е поставен в безизходно положение от кражбата на авторското и сродните му права.
Джон Кенеди, председател и изпълнителен директор на IFPI (Международна Федерация на Звукозаписната Индустрия), която представлява звукозаписната индустрия по целия свят, заяви: “Музикалната индустрия в Китай иска партньорство с технологичните компании, но не може да се гради партньорство на основите на системното ограбване на музика, подлежаща на авторско право и ето защо ние бяхме подтикнати да вземем по-нататъшни мерки. Китайските Интернет компании имат уникалната възможност да демонстрират респект към авторското право и сродните му права, да заемат позиция срещу пиратството и да се обвържат с отговорно партньорство с музикалните компании. За голямо съжаление, въпреки ясното предшестващо решение, формулирано относно Yahoo China, тези Интернет компании предпочитат да продължават вместо това с наглото посегателство  върху авторското право и сродните му права, което неминуемо ще доведе до нежелателен съдебен процес.”
Китай притежава потенциално най-голямата публика за закупуване на онлайн музика в света, с толкова широколентови връзки, колкото и САЩ. Понастоящем, повече от 99 % от всички музикални файлове доставяни в страната са пиратски, като общия законен музикален пазар на Китай възлиза на 76 милиона щатски долара, което прави по-малко от 1% от световните звукозаписни музикални продажби.
Днешните действия са следствие от решителната присъда на Пекинския Върховен народен съд срещу Yahoo China през декември 2007г. Заключението на Съда, че услугите на Yahoo China свързани с доставянето на музика е незаконно според Китайския закон, поставя прецедент за случаите срещу подобни действия в Китай.
Сега три звукозаписни компании завеждат дела срещу Baidu. Новите искове са подадени в Пекинския №1 Междинен народен съд от Universal Music Ltd, Sony BMG Music Entertainment ( Hong Kong) Ltd и Warner Music Hong Kong Ltd. Искането на трите компании до съда е да разпореди Baidu да премахне всички линкове, свързани с услугата им за доставка на музика, нарушаваща авторското право и сродните му права, за която те държат правата.
Днес бяха взети и мерки срещу Sohu и свързаната с тях компания Sogou, която извършва подобни услуги. Sogou извлича ползи чрез рекламите, които се появяват по време на услугата и чрез спонсорство. Sogou също така активно подтиква и насърчава към нарушаване на авторското право и сродните му права посредством препоръки и класации, докато Sohu осъществява услуги чрез “дълбоки връзки” през свързаната с тях компания Sogou. Sohu е официален спонсор на доставката на Интернет услуги за Олимпийските игри в Пекин през 2008г.
Съдебният процес е иницииран от четири компании: Universal Music Limited, Gold Label Entertainment Limited, Sony BMG Music Entertainment ( Hong Kong) Limited и Warner Music Hong Kong Limited. Също така, случаите бяха заведени в Пекинския №1 Междинен народен съд. Те са следствие на предходните четири предупредителни известия, които са изпратени до двете компании от юли 2007г.
Исканията срещу Baidu, Sohu и Sogou ще бъдат връчени на съответните компании от Съда след Китайската Нова Година.
Междувременно, Yahoo China все още не е изпълнила постановлението на Китайския Апелативен Съд срещу нея от декември. Като следствие, ищците по този случай сега са завели изпълнително дело срещу Yahoo China, молейки съда да ускори изпълнението от Yahoo China на предходното разпореждане.
Миналия месец IFPI писа до служителите и директорите на Yahoo Inc в САЩ, което има 44 % дялов капитал в Yahoo China и представително място в борда на компанията. В писмото се настоява Yahoo Inc, което е партньор на звукозаписната индустрия в много области, да използва своето влияние да спре Yahoo China да продължава нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права.