Британското правителство да окаже натиск за оказване на съдействие от интернет доставчиците PDF Печат Е-поща
Лондон, 12-ти февруари, 2008г. – Международната звукозаписна индустрия приветства днес новините, че Британското правителство планира да осигури по-значима роля от страна на Интернет доставчиците в борбата с музикалното онлайн пиратство. Новината е един тласък по отношение на кампанията за съдействие  на  доставчиците предоставящи Интернет услуги, което има широка подкрепа от творческите индустрии.
 
    
Този ход подпомага и действията  по сътрудничеството на Интернет доставчиците с музикалните и филмови индустрии за защита на творческото съдържание. Това е следствие от споразумението Olivennes от края на 2007, когато Френският президент Саркози започна работа с Интернет доставчиците и звукозаписните индустрии по план, който ще доведе до отстраняване на постоянните нарушители на авторското право и сродните му права.
    
Миналата година, проследихме случая “ SABAM срещу Tiscali” в Белгия, където съдът постанови, че e основателно и възможно от страна на Интернет доставчиците, да приложат мерки за предотвратяване на незаконното споделяне на файлове в техните мрежи.
    
Джон Кенеди, председател и изпълнителен директор на IFPI (Международна Федерация на Звукозаписната Индустрия) заяви: “Вълната на общественото мнение подкрепя идеята за отговорността на доставчиците на Интернет. Новините за предложения консултативен документ на британското правителство се посрещна много добре и се надяваме на незабавни мерки от страна на Интернет доставчиците, по изключване на сериозните нарушители на авторското право и сродните му права. ”
    
“Великобритания се присъединява към Франция в международното решаване на този въпрос. Съдействието на Интернет доставчиците беше приоритетно за звукозаписната индустрия за последните 3 години. Интернет доставчиците  “държат ключа ” към Интернет пространството, като е благоразумно и по силите им да предприемат действия срещу широко разпространеното посегателство върху авторското право и сродните му права. ”
    Новият доклад на IFPI за дигиталната музика (www.ifpi.org) изтъква пречката, която представлява нарушаването на авторското право и сродните му права за развитието на дигиталния музикален сектор. По приблизителна оценка, в световен мащаб на всеки законно продаден музикален продукт, се падат 20 нелегални музикални даунлоуда.
    
В наскоро провелата се музикална конференция в Мидем, мениджърът на U2 Паул МакГинес, произнесе силна реч, призовавайки телекомуникационната индустрия по-скоро да си партнира с творческия сектор, отколкото да гради бизнес, базиран на злоупотреби с авторското право и сродните му права.

Цитати, свързани със сътрудничеството на Интернет доставчиците

“Интернет пространството не трябва да се превръща в Дивия Запад на високите технологии, в зона на беззаконието, където нарушители могат нагло да ограбват нечии произведения, или още по-лошо - да търгуват с тях в абсолютна безнаказаност.”
Николас Саркози, Президент на Франция

“Мисля, че неуспехът на Интернет доставчиците да се включат в борбата срещу пиратството досега беше единственият и най-голям провал в пазара на дигиталната музика.”
Паул Мак Гинес, мениджър, U2

“Факт е, че в една комерсиална култура, която не защитава интелектуалната собственост, днешните нарушители са утрешни жертви. Няма задълго победители в нарастващите кражби на интелектуална собственост.”
Питър Манделсон, Комисар по търговията в ЕС

“Пиратството имаше възможността да процъфтява в една неконтролирана среда, с незаконно съдържание, циркулиращо в изобилие в мрежите. Сега правителствата трябва да се събудят, следвайки примера на френския президент, да защитят подобаващо творческата работа на артистите и да отправят предупреждение към посегателството върху авторското право и сродните му права. Интернет доставчиците трябва да играят уникална роля в борбата срещу кражбата на интелектуална собственост. Работейки в партньорство с творци, правителства и потребители, Интернет доставчиците могат да помогнат за осигуряване на важно разрешение на проблема с пиратството, като същевременно стимулират дигиталното бъдеще. Бъдещето на креативните индустрии зависи от това.”
Дейн-Франсис Сесилиън, Президент на EMI Music International Labels

“Абсолютно жизненоважно е Интернет доставчиците да са отговорни партньори на притежателите на авторско право и да спомагат правата им да бъдат защитени. Масовото нарушаване на авторското право и сродните му права вреди на творческата общност, на компаниите, създаващи съдържание и на разпространителите и трябва да бъде повод за сериозна загриженост от страна на Интернет доставчиците, за които музиката и музикалните услуги са източници на сериозна печалба.
Всеки, който иска да запази богатството и многообразието на музиката на която се радваме днес, би трябвало да бъде приобщен към идеята да прави всичко възможно, да могат артисти и композитори да бъдат компенсирани за труда си.”
Патрик Вийн, Председател и изпълнителен директор на Warner Muzic International

“Да преобърнеш представата за дадено нещо е едно, а да предприемеш програма за действия е съвсем друго. Съществува само един подходящ момент  за Интернет доставчиците да започнат да поемат отговорност за защитата на съдържанието и този момент е сега. След години безплодни дискусии, решението на френското правителство да се възползва от момента е силно вдъхновяващо. То показва неотложната нужда да се заемем с въпроса, актуален за всеки един пазар, където днес музиката е мащабно обезценена от пиратството.”
Джон Кенеди, Председателят и Главен Изпълнителен Директор на IFPI

“Законът за авторското право и сродните му права защитава всички големи или малки притежатели на такива права. Този закон е крайъгълният камък на съвременното цивилизовано общество. Хората трябва да спрат да го нападат – той съществува, за да защитава всички нас - писатели, продуценти, музиканти, драматурзи и така нататък, независимо дали сме големи или малки.”
Антъни Хол, Pure Mint Records, Британски независим звукозаписна компания


“Интернет доставчиците са портиерите на Интернет пространството – те имат техническите средства и моралната отговорност да играят важна роля в защитата на съдържанието, носител на авторското право и сродните му права в техните мрежи и да осигурят на изпълнителите честно възнаграждение от продажбите и използването на творбите им в тези мрежи.
Джон Ф. Смит, Президент на FIM (Международна Федерация на Музикантите)

“Музиката е спечелила много нови фенове по целия свят благодарение на Интернет, но Интернет също така създаде култура на невъзнаградената музика. Въпросът който сега стои пред нас, е да работим с Правителството, Интернет доставчиците и други снабдители на съдържание, така че всички да спечелят: феновете, изпълнителите и компаниите, които инвестират в музиката.”
Алисън Уенхам, Президент на WIN (Световна Независима Мрежа)

“Интернет пространството се превърна в новия дом на музиката. Eто защо е необходимо Интернет доставчиците да се присъединят към борбата в защита на креативните индустрии, от които те теглят облаги. Интернет доставчиците имат силата да предотвратят широко разпространилото се нелегално теглене. Най-практичният инструмент от страна на доставчиците на Интернет, за създаване на енергичен и законен музикален онлайн пазар, е  отказването на достъп до Интернет услугите си на такива нарушители.”
Ким Бейли, Директор на GERA,Representin entertainment retailers worldwide

“Интернет доставчиците са основно облагодетелствани от музиката – следователно те трябва да спомогнат музикалните творци да бъдат възнаградени. Бизнес модел, основан на масивно нарушаване на авторското право и сродните му права, е модел без бъдеще. Подканваме Интернет доставчиците да поемат своята отговорност и да работят съвместно с креативните индустрии, за осъществяване на реален и стабилен бизнес модел. Чрез съвместна работа, ние можем да докажем, че един преуспяващ дигитален свят е по-скоро осезаема реалност, отколкото мечта. ”
Ерик Баптист, Ген. Директор на CISAC (International Confederation of Societies of Authors and Compossers)

“Нелегалното peer-to-peer споделяне на файлове беше основно средство за ускоряване и финансиране на разрастването на широколентовите услуги в Европа и имаше ефект за отслабването на културните индустрии. С провала си да защитят интересите на творците, публичните власти и легалното дигитално разпространение, операторите излагат на риск културната икономиката и креативните индустрии.”
Ким Магнисън, Представител на EFCA, представляваща Европейските филмови компании и Ген. Маниджър на филмовата продукция на Nordisk Film

“Защитата на правата на интелектуална собственост е основна за здравата икономика. Ние, от MPA, работихме с доставчиците на Интернет услуги по въпроса както в САЩ, така и в чужбина. Бъдещето е светло и има безгранични възможности за потребителите по цял свят, но затова трябва да работим заедно, за да направим това обещание реалност.”
Дан Гликман, Представител и Изп. Директор на Motion Picture Association