Изпълнителите и звукозаписната индустрия приветстват днес съобщението, че Европейската комисия ще работи за постигане на справедливост по отношение срока на защита на авторското право и сродните права PDF Печат Е-поща
Брюксел, 14 Февруари 2008

Комисарят МакГрийви обяви своето намерение да даде ход на предложение за продължаване на срока на защита на звукозаписите в Европа

Артистите изпълнители и международната звукозаписна индустрия днес топло приветстват съобщението на Комисаря за Вътрешен пазар, Чарли МакГрийви, че в най-скоро време ще излезе с предложение за справедливо разрешаване на проблема със срока на защита на авторското право и сродните му права. Десетки хиляди изпълнители, продуценти, музикални издатели и артисти в развлекателния бизнес призоваваха за подобряване на срока на защита на сродните права в Европа, така че да съответства на същия, предоставен от основните търговски партньори на ЕС.

Изпълнители и продуценти имат 50 годишен срок на защита на своите звукозаписи в целия Европейски съюз, докато в САЩ този срок е 95 години. Няма оправдание за подобна разлика в защитата, особено когато Интернет открива нови възможности за разпространение и обновяване на музикалните звукозаписи.

Изпълнителите и продуцентите ще работят с Европейската комисия по детайлите на предложението, за да бъдат уверени, че всички изпълнители ще усетят финансово удължаването на срока на защита на своите права, както и че записите им ще достигнат до публиката.
    
Джон Ф. Смит, Президент на Международната федерация на Музикантите /FIM/ каза: “ Това е страхотна новина за хиляди музиканти и ние сме особено доволни, че Комисията действа в интерес на изпълнителите. Ние сме в дълг пред нашите приятели и колеги от музикалната индустрия за тяхната непрекъсната подкрепа за постигането на това благоприятно развитие на нещата. Това е ясен знак, че когато музикалната общност работи заедно, гласът й става особено силен.”

Джон Кенеди, Председател и Главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/ заяви: “Ние аплодираме Комисаря МакГрийви за проявената визия към креативните индустрии като към истински център на Европейската икономика. Само чрез равнопоставено третиране на Европейската креативна индустрия с тази на международните й партньори, ЕС може да поощри жизненоважните инвестиции в млади таланти  и нова музика, които ще помогнат на Европа да има бъдещето на вълнуващ и многообразен музикален пазар.”