Френската полиция извърши внезапна проверка на боливуд магазин PDF Печат Е-поща
Лондон, 18 февруари 2008г.
Действията разкриха разпространението на боливуд пиратството в европа

Френската полиция извърши внезапна проверка на магазин в Париж, в който са се продавали големи количества нелегални копия на Боливуд-музика и филми. Тамилският музикален център е бил разположен главно в Тамилския квартал на града. Един човек е арестуван по време на проверката и задържан в полицията.

Служители от Френската националната полиция нахлули в магазина на 13 февруари, по официална жалба на IFPI, която представлява звукозаписната индустрия по цял свят. Служителите са конфискували приблизително 3 000 пиратски CD-та и повече от 200 000 нелегални копия на DVD-та, произведени в Хонг Конг, Сингапур и Малайзия.

Много от конфискуваните CD-та и DVD-та съдържат Боливут-репертоар, чиито права се държат от членовете на BPI, която представлява звукозаписната индустрия във Великобритания. Представители от IFPI и BPI са присъствали по време на проверката и са оказали съдействие чрез разпознаване на фалшите копия.
 
Лен Хиндс, Ръководител на звено Правоприлагане в IFPI, каза: “Тази проверка беше чудесен пример за сътрудничество между Френската полиция и правоносителите. Поздравяваме Френската националната полиция за взетите твърди мерки срещу магазин, който нагло нарушаваше закона чрез открита продажба на фалшиви продукти в центъра на Париж.”
    
“Някои престъпници бъркат, като вярват че ако внасят нелегално и продават фалшиви CD-та, ще останат незабелязани от властите, които се занимават само с трафика на дрога. Всъщност, властите много добре осъзнават, че пиратската търговия на музика мами обществото, заобикаля данъците, коства работни места и отрича изпълнителите и печалбите от тяхната работа. ”

Дейвид Ууд, Директор на анти-пиратския отдел към BPI, добавя: “ Боливуд пиратството е нарастващ проблем в цяла Европа. Анти-пиратските служителите от Великобритания имат дебело досие на взаимоотношенията си с тази организация и ние споделяме този опит с правозащитните организации в цяла Европа. Това доведе до успешни акции срещу организирани криминални групи, в страни като Франция и Холандия.”

Автър Панесар, Вице-президент на Международни операции към Yash Raj Films International Ltd, една от компаниите, чийто филми бяха фалшифицирани, каза: “Това е чудесен резултат в Париж и класически случай на сътрудничество и координация между фирмите, ощетени от пиратството, служби, органи на властта и индустрии, експерти в областта на анти-пиратската дейност. Благодарим на всички, които са участвали с тяхната неуморна работа срещу тези организирани престъпници, чиято дейност е засегнала всички филмови и звукозаписни продуценти.”

Дилип Чудасма от Eros International Ltd, друга компания, чийто филми са били фалшифицирани, добавя: “Това беше отлична работа от страна на френската полиция, както и на BPI и IFPI. Радваме се, че френските власти приеха сериозно подобна нанасяща вреди организирана криминална дейност и ще им съдействаме по всякакъв възможен начин.”

За снимки от акцията, моля отидете на: http://www.ifpi.org/content/section_news/20080218.html