Служители на “Икономически полиция” иззеха над 9 хиляди пиратски диска PDF Печат Е-поща

28 Февруари 2008 г. 

Акцията е проведена на столичния пл.”Славейков”. Трима са задържани в момент на доставка на контролирано поръчани продукти.

Служители на “Икономическа полиция” при ГДППООРП са иззели над 9 хиляди пиратски диска при проведена специализирана полицейска операция на столичния пл.”Славейков”. Акцията е проведена вчера след получен сигнал от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/. Оптичните носители - CD и DVD със записани на тях музика, филми, игри и бизнес софтуер, са иззети от два адреса, ползвани като складова база на улиците “Хан Крум” и “Стефан Караджа”. Те са обслужвали четири сергии на пл.”Славейков”, на които са били изложени каталози с аудиовизуалните произведения и софтуер. След поръчка от страна на клиент, те били доставяни в рамките на 3-4 минути. Музикалните и филмовите дискове се продавали между 8 и 25 лева, а развлекателния и бизнес софтуер – над 30 лева, уточняват полицаите.
В хода на операцията са задържани в момент на доставка на контролирано поръчани от клиенти продукти Ю.Б./25г./, Т.С./21г./ и М.С./18г./. Схемата била следната - Т.С. действал едновременно като продавач, доставчик и съхранявал дисковете в едно от складовите помещения. При възложена от клиент поръчка отивал до склада и доставял за минути исканата стока. Ю.Б. и М.С. “работили” на място в другия склад и обслужвали три сергии с каталози. След поставяне на поръчка, с тях се е свързвал по мобилен телефон продавачът на сергията и те доставяли на място дисковете.
Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Образувани са две досъдебни производства за осъществен състав на престъпление по член 172а от НК.
Обновено 15:01 на 28 Февруари 2008 г.

© 2004 Министерство на вътрешните работи. Всички права запазени.