Четирима са намерени за виновни във връзка с измама с пиратски cds за 5 милиона британски лири PDF Печат Е-поща
Лондон, 7-ми март 2008г.

- Нелегално внесени пиратски CDs от Република Чехия са продавани на сергии и в магазини в Лондон и Югоизточна Англия

- Наказания с лишаване от свобода и искове за претърпени загуби на нарушителите служат като предупреждение към търговците на пиратски дискове

Четирима търговци на пиратски дискове днес бяха осъдени за нелегална операция, при която са внесли дискове от Република Чехия и са ги продавали в магазини и сергии в Югоизточна Англия.

Структурите на музикалната индустрия в Обединеното кралство и на  Международната федерация на звукозаписната индустрия, BPI и IFPI, днес приветстваха решението на Кралския съд, който осъди четирима виновни за  нарушаване на закона за авторското право и сродните му права. Делото е инициирано от Службата за разследване на измами, действаща по информация на двете организации, свързани с музикалната индустрия. Съдът  намери двама от обвиняемите за виновни, a другите двама са се признали за виновни в хода на следствието през януари 2008г.

Фархат Ниса и Мохамед Шаикх бяха признати за виновни след 8-седмичен процес. Съдът научи, че компанията на Ниса, SFH, един от големите независими търговски посредници, намираща се в Хатфийлд, Хертфордшир, е била наета от Васийм Мир и останалите, да внесе дисковете. Васийм Мир е признал, че е снабдявал сергии и магазини в цяла Югоизточна Англия.

Операцията включва производството и дистрибуцията на нелицензирани пиратски музикални компилации. Някои от тях се наложиха като собствени брандове  като сериите “In The Club”, в над 15 издания.
BPI са направили пробно закупуване на CD, което е било изпратено на IFPI за анализ. По този начин, следователите са могли да посочат източника на дисковете и да ги проследят до завода - производител в Чехия, чийто служители са помогнали за идентифицирането на осъдените четирима британски търговци.
Васийм Мир е арестуван и складираното му оборудване е конфискувано от полицията. По време на внезапната проверка, 25 000 незаконни диска са открити, като отново образци са пратени на IFPI за съответен анализ.

По приблизителни данни на BPI, повече от 400 000 комплекта, съдържащи между два и пет диска, някои включващи и DVDs, които заглавия са продавани за около 12 британски лири, са внесени по време на незаконната операция.Сега закононарушителите ще се сблъскат с искане за отнемане на приходите им от криминалната дейност.

Дейвид Ууд, Директор на анти-пиратското звено към BPI,  който провежда разследването каза:” Този тип фалшификации могат да донесат значителни суми, но никой участвал в създаването на музиката не е получил и пени за своята работа. Просто не е приемливо хора да подплатяват джобовете си за сметка на музикалната общност, а творческите усилия на другите би трябвало да се уважават и заплащат. Много сме радостни, че FPS избра да се заеме с този случай и се надяваме този успешен резултат да има възпиращ ефект и върху други. Търговските посредници имат отговорността да се занимават с продажба само на легитимни продукти и да предприемат необходимите мерки  да го осигурят.

     Лен Хиндс, Ръководител на звено Правоприлагане в IFPI, каза:“Това беше сложна криминална конспирация от международен мащаб. Пиратският бизнес- модел генерира големи приходи, разсейвайки мита, че музикалното пиратство е на ниво улични търговци – клошари. Истината е, че пиратският бизнес е високо-организирана дейност, с широко разпростиращо се социално въздействие. Тази престъпна схема беше разбита най-вече благодарение на сътрудничеството между индустриите и правоприлагащите структури във Великобритания, и Република Чехия. Разбира се, това нямаше да е възможно, без усилията на полицията и аз аплодирам нейната предвидливост и действия при изпълнението на този случай. Опитът ни подсказва, че организираната престъпност ще се обърне към всяко нещо, което носи бърз приход – тези, които смятат, че музикалното пиратство е лесният вариант за печалба, нека си помислят отново.”