Информационна кампания помага на родители и учители да съветват децата по въпроса за световно разпространения даунлоуд на музика PDF Печат Е-поща
Лондон, 30-ти април, 2008г.
Ново многоезично ръководство “Младите хора, Музиката и Интернет” предназначено за десетки хиляди училища в 21 държави
Проучване сочи, че всяко второ дете между 9 и 14 години сваля музика без родителски надзор
Световна информационна кампания стартира днес с цел да помогне на учители и родители по цял свят да навлязат в света на музикалния даунлоуд.
Ново ръководство с джобен размер, публикувано от благотворителната Интернет фондация за деца “Childnet International” и подпомогнато от Pro-music, международния съюз на представители от музикалния сектор, ще бъде разпространено в училища и колежи, библиотеки, музикални магазини, портали за обучение и Интернет сайтове в 21 държави.
Опростеното и сбито ръководство “Младите хора, Музиката и Интернет” цели да помогне на младите хора да ползват Интернет и мобилните телефони безопасно и легално за сваляне на музика. Ръководството бе създадено, тъй като милиони хора се възползват от все повече увеличаващите се нови начини за дигитален достъп до музиката, но при все още оставащата неяснота по въпросите на законност и сигурност, по намирането на легитимни сайтове на база на закона за авторското право и сродните му права и затова как да се справим с непонятния жаргон свързан с дигиталната музика.
Певецът Ронан Кийтинг подкрепи новата кампания с думите: “Аз съм баща на три малки деца на които музиката и компютрите са им много интересни, постоянно питат дали могат да ползват компютъра да свалят любимата си музика. Съществува постоянно притеснение за сигурността в Интернет когато става въпрос за деца. Това ново ръководство помага на възрастните и на децата да ползват Интернет безопасно и сигурно. Интернет е фантастично средство което може да радва всички нас.”
Изпълнителният директор на Childnet, Стефан Карик-Дейвис, каза: “За милиони деца и тинейджъри възможностите и рискът от използването на Интернет и мобилни телефони започва с опита, придобит при достъп до музика онлайн. Затова работихме с музикалната индустрия да създадем този наръчник най-вече за родители и учители, така че да могат по-добре да помагат на младите хора. Има толкова много невероятни начини за предлагане на  музика онлайн, но съществува риск за децата, включително нарушаване на закона за авторско право и сродните му права, заплахата от вируси,  достъп до лично пространство и загуба на сигурност. Това ръководство ще  е от практическа полза за родителите и обяснява как техните деца могат да получат легално и безопасно музика и как да извлекат най-доброто от Интернет.”

Според скорошно проучване:
 Родители и учители обикновено не внимават как младите хора се сдобиват с музика. Изследване направено от NPD Group показва, че шест от десет деца на възраст между 9 и 14 години в САЩ, които ползват Интернет за сваляне на музика,  го правят без родителски контрол.
 Нов доклад възложен от правителството във Великобритания подчертава  нарастващата несигурност при възрастните, когато става въпрос за разясняване на младите хора ползите и риска от среда, в която те самите не се чувстват сигурни в самите себе си.

 Една трета от младите хора в Европа редовно споделят музикални файлове чрез peer-to-peer мрежи, което е три пъти повече от съотношението на тези ползващи легитимни сайтове.
 Докато тинейджърите обикновено обичат новите технологии, три от пет жени на възраст между 35 и 44 години, повечето от които са майки, се чувстват объркани когато става въпрос за дигитални технологии. Половината чувстват, че изостават в това отношение.
 Peer-to-peer мрежите са основно средство за разпространение на вируси. 19 % от всички потенциални заразявания с вируси се предават чрез peer-to-peer мрежите. Междувременно изследването е установило, че дори един даунлоуд от неоторизиран сайт за MP3 може да се окаже причина за непозволено внедряване на “Троянци”, софтуер за шпиониране и прикачване на pop-adds, което силно влияе  върху работата на компютъра.
Информационната кампания се подкрепя днес от Европейската комисия, която има водеща роля за повишаването на сигурността при използване на Интернет.

Вивиън Рединг, Европейски комисар по въпроса на Информационното общеатво и медиите заяви: “Новото ръководство “Младите хора, Музикате и Интернет” е много добър пример за инициатива, която предлага опростена, практическа насока за родители и учители как да помогнат на младите хора легално и безопасно да се наслаждават на музиката в Интернет. Точно както програмата на Европейския съюз за по-сигурен Интернет го прави в общи линии, тази инициатива по обучение увеличава сигурността на децата и юношите в онлайн средата. Това не само ще помогне в борбата срещу незаконното съдържание в Интернет, но би подбудило и така съществените разговори между родители, учители и младите хора, които са толкова важни за насърчаване на отговорно поведение в Интернет.”

Международното разпространение на ръководството стартира с правителствената подкрепа на Великобритания и Сингапур. Във Великобритания, Министър Кевин Бренън, казва за “Младите хора, Музиката и Интернет”: “Скорошното Byron Review(правителствено проучване, което се занимава с видео игрите и Интернет) потвърди, че наистина е важно да подкрепим учители и родители да узнаят какво вършат децата онлайн, така че да могат да им помогнат да осъзнаят риска и да получат възможно най-много от новите технологии. Byron Review подчертава различието между поколенията в дигитално отношение. Трябва да окажем съдействие на по-възрастните да преодолеят това различие и също да помогнем на младите хора да разберат, че виртуалния свят не е безплатен, че е важно да уважаваме правата на другите когато сме онлайн, включително когато става въпрос за кибер-престъпления и нелегален даунлоуд.
Последната инициатива на Childnet е продължение от първото ръководство за родители относно peer-to-peer мрежи, споделяне на файлове и даунлоуд, публикувано през 2005г. Първото ръководство беше по искане на десетки хиляди родители, училища, младежки организации, библиотеки и местни управи по цял свят.

Новото ръководство:
 Обяснява как да се сваля музика без да излагаме компютъра си на вируси и други рискове
 Показва какво може да бъде копирано на вашия компютър
 Обяснява къде да намерим легални източници на музика
 Изяснява основите на авторското право и сродните му права и защо е от значение за онлайн музиката
 Дава сведения и служи като жокер за младите хора, обясняващ какво е редно да правим и какво не.
 Разгадава жаргона около онлайн музиката

Инициативата е одобрена и активно подпомогната от Pro-music и е образователна кампания на международния музикален сектор, целяща популяризирането на легалната музика онлайн. Pro-Music представлява изпълнители, водещи и независими звукозаписни компании, мениджъри, музикални издатели и разпространители.
Ръководството ще е и на разположение на  www.pro-music.org, както и на  www.childnet.com/music, където родители, учители и млади хора ще имат възможност на достъп до повече информация на обширен музикален микро-сайт.
Също така сайтът ще бъде свързан чрез банери от уебсайтовете на индивидуални членове на Pro-Music и други партньори на кампанията, включително филиални  благотворителни организации, доставчици на онлайн музика, сайтове на звукозаписни компании и надеждни онлайн източници за подходите между родител-детe.
Печатните издания на ръководството ще бъдат на разположение в музикалните и компютърни магазини, включително Zavvi във Великобритания, както и разпратени до библиотеки и училища с покана за разпространението им. Това ще стане в следващите месеци в 21 държави в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка и Африка.
Pro-Music ще създаде нова уеб-страница, за дa отбележи пускането на рекламната брошура. Pro-music.org е проектирана като един информационен портал “всичко което имате нужда да знаете за музиката онлайн”. Сайтът освен че ще е с нова визия, но и ще продължи да бъде най-голямата база за информация относно онлайн магазините предлагащи законна музика, но също така ще включва: нови ежемесечни дигитални класации от цял свят; информация и съвети за тези, които желаят да се занимават с музикален бизнес в дигиталната сфера; образователни средства и способи от цял свят, които да информират родители, учители, млади хора, многообещаващи изпълнители, университетски и бизнес администрации, медийни и студентски кадри занимаващи се с изследователска дейност.

- Ends -

Подкрепящи цитати:

Ронан Кийтинг
“Аз съм баща на три малки деца на които музиката и компютрите са им много интересни, постоянно питат дали могат да ползват компютъра да си свалят любимата музика. Съществува постоянно притеснение за сигурността при Интернет когато става въпрос за деца. Това ново ръководство помага на възрастните и на децата да ползват Интернет безопасно и сигурно. Интернет е фантастично средство което може да радва всички нас.”

Черил Хууд, Обучаващ кадър в сферата на детската сигурност и защита (Cheshire)
Разпространихме първите (Childnet) брошури чрез обучение на персонал в областта на детските социални грижи. Бяха пакетирани и разпределени към социални работници и  кадри в сферата на семейното подпомагане и отглеждането на деца .

Джон Кенеди, Председател и Изпълнителен директор на IFPI (звукозаписната индустрия)
“Любовта към музиката доведе милиони хора в онлайн света. Но става ясно, че все още има огромна пропаст между младите хора и познанията относно въпросите по легалното и безопасно използване на Интернет и мобилните телефони. Това е опростено ръководство, чиято цел е да отговори на въпросите за музикалния даунлоуд, които предполагаме се задават всеки ден от страна на родители, учители и млади хора. То е насочено особено към педагозите – учители и родители, които са в изключителната позиция да предават техните знания на младите хора.”

Ким Бейли, Генерален директор на ERA и член на Управителия съвет на GERA – Европа (музикални разпространители)
GERA-Европа се радва да продължи подкрепата за тази международна кампания. Да покажем на потребителите легалните начини за сдобиване с музика е ключ към растежа на дигитален музикален пазар и представителите на развлекателния сектор са в подходяща позиция да разпространят това послание.”

Хелен Смит, Председател на IMPALA (независими звукозаписни компании)
Това ръководство осигурява съществена информация как сваляната музика да е от полза както за изпълнителите, така и за феновете. Целият дебат за свободното срещу платеното сваляне е необходимо да бъде видят в цялата му светлина. 80% от новата музика всъщност идват от хиляди малки независими музикални компании и изпълнители които обичат Интернет. Това дава на музикалните фенове възможността да чуят цялата музика, която в противен случай могат никога да не открият. Но ако днес никои не плаща за това, кой ще твори музиката утре?”

Луис Гобос, Президент на GIART (действащи изпълнители)
“Родителите все повече внимават децата им да не бъдат изложени на вредно или незаконно съдържание, дори когато търсят музика от компютъра вкъщи. Сегашните изпълнители приветстват това ново ръководство, което ще е едно много необходимо средство за родители и учители, като предлага ясни и простички съвети как да предпазим младите хора и как да не нарушават закона, докато се наслаждават на музиката онлайн.”

Джон Смит, Генерален секретар, Британски музикален съюз и президент, FIM (музиканти)
“ Съюзът на музикантите (MU) и международните му партньори в Международната федерация на музикантите приветстват тази инициатива. Важно е родителите да съблюдават начините по които младите хора слушат музика. Много от членовете на MU не са само изпълнители, но и инструментални учители и се надяваме тези учители от своя страна да насърчават младите, амбициозни изпълнители да осъзнаят как музикантите печелят доходите си и да разберат важността на въпросите по отношение на закона за авторското право и сродните му права на който се осланят музикантите.”

Николас Лансман, Генерален секретар, ISPA Великобритания (Асоциация на доставчиците на Интернет услуги)
ISPA Великобритания вярва, че образователната дейност е основното средство да се предотврати нехайното нарушаване на закона за авторското право от потребителите. ISPA приветства тази инициатива, която отправя ключови въпроси относно свалянето на съдържание онлайн и дава насоки за възможността да се намери легално съдържание онлайн.

Laura, 17 години
Бях свикнала да ползвам Limewire, но не осъзнавах че това е било погрешно,а и родителите ми не знаеха какво правя. Знаейки, че и те имат поглед върху този въпрос би   ме поощрило да говоря с тях за това как да използвам Интернет и какво всъщност правя.