Антимафиоти спряха нелегално разпространяване от местен интернет доставчик на защитени обекти на авторското право PDF Печат Е-поща

05 Май 2008г.
При проведена спецоперация вчера служители от ГДБОП-НСП и хасковските антимафиоти иззеха четири сървъра, филми, софтуер, разпространявани свободно към над 5 хиляди абоната на интернет-доставчика.

При съвместна операция на служители от ГДБОП-МВР и сектор “БОП” при Областна дирекция Хасково спряха нелегално разпространяване от местен интернет доставчик на защитени обекти на авторското право.
В изпълнение на стратегията на ГДБОП-НСП и решенията на Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на България, вчера на територията на ОДП- Хасково бе проведена специализирана полицейска операция за ограничаване на интелектуалното пиратство.
            Акцията е предприета след сигнал на Анти-пиратското звено на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ за незаконно разпространяване на защитени обекти на авторското право – музика, филми, софтуер. Интернет-доставчик в Хасково е осъществявал нерегламентираната дейност посредством файлови сървъри и разпространяване в мрежата.
Материалите от извършената проверка са докладвани на ВКП, а в Районната прокуратура в Хасково за образуване на наказателно производство срещу разпространителя по чл.172А от НК. В тази връзка вчера служители на ГДБОП-НСП и колегите им от сектора за борба с организираната престъпност в ОДП-Хасково пристъпиха към процесуално-следствените действия, организирани с разрешение на съдия от РС Хасково, извършени под прякото наблюдение и ръководство на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски. При акцията са иззети четири “FTP” сървъра, съдържащи над 6,5 терабайта музика, филми, софтуер без уредени авторски права /равняващи се на 13 000 компактдиска/, разпространявани свободно към над 5 000 абоната на интернет доставчика.
Подробности за полицейската операция бяха изнесени на пресконференция в ОДП- Хасково. На нея присъстваха Явор Колев, началник сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП, районният прокурор на Хасково Иван Стоянов и Красимир Янев, представител на Българската асоциация на музикалните продуценти.
Работата по разследване на престъпната дейност на доставчика продължава, образувано е досъдебно производство в ОДП–Хасково.

 http://press.mvr.bg/News/news080516_06.htm