IFPI приветства ареста на dj във връзка с продажба на 150 пререлийзи на албуми PDF Печат Е-поща
Лондон, 11-ти юни 2008г.
Международната звукозаписна индустрия днес посрещна новината за ареста на мъж от полицията във Великобритания, заподозрян в продажба на голямо количество от пререлийзи на албуми в eBay, седмици преди тяхното официално  пускане на пазара.

Мъжът, който е DJ и музикален критик с офис в Лондон беше задържан по подозрение в кражба и пране на пари. Случаят е съсредоточен върху предполагаемата продажба на копия от пререлийзи на албуми на изпълнители като Foals, Delays, Grant National и Kelly Rowlan. Предполага се, че той е използвал позицията си, за да се сдобива с промоционални копия на албуми от звукозаписни компании, които по-късно продава.

Ако се предявят обвинения се счита, че това би било първото съдебно преследване, в което е замесена продажбата на такава музика в Обединеното кралство.

В полицейското разследване участваха екипи от IFPI и BPI, организациите представляващи международната звукозаписната индустрия.

Пиратството на музикални пререлийзи е сериозен проблем за музикалната индустрия, в което е замесено изтичането на цели албуми в Интернет пространството дни или седмици преди официалното пускане на пазара, ставайки достъпни за даунлоуд от милиони хора по света. Това може да има значително отражение върху позицията на даден албум в класациите по време на пускането му и върху бъдещите продажби през решаващите няколко първи седмици след пускането на албума. Само на ограничен брой хора е поверен легитимен достъп до подобна музика, която предстои да бъде издадена.

Промоционалните дискове редовно се пращат от звукозаписните компании на музикални журналисти, диджеи, радио- и телевизионни говорители с цел музикално представяне и рекламно пускане по радията. Върху опаковките на албумите ясно е обозначено, че те са собственост на звукозаписната компания и не е позволено да се продават и качват в Интернет без съгласието й.

Албумите, които изтичат в Интернет преди официалното си пускане, обикновено се появяват  онлайн посредством сайтове свързани с BitTorrent и оттам се разпространяват към други peer-to-peer мрежи, форуми и линкове в сайтове.

Джон Кенеди, председател и главен изпълнителен директор на IFPI, заяви: “Пиратството на пререлийзи причинява сериозни вреди на изпълнителите, творците и музикалните продуценти”.

“Хората, които имат достъп до музикални пререлийзи, когато това се изисква от тяхната работа и в последствие я продават или разпространяват нелегално, трябва да знаят, че звукозаписните компании - малки и големи имат нулева толерантност към подобна дейност. Ще сигнализираме полицията за техните действия и очакваме, че тя ще гледа много сериозно на такъв род престъпления.”
“Полицията е вложила значителни ресурси в това разследване, за което я приветствам. Времето и усилията, които са положили показват, че пиратството с пререлийзи не е нищо друго освен престъпление без жертви.”