Звукозаписната индустрия приветства ареста на британски dj по подозрения в музикално пиратство PDF Печат Е-поща
Мадрид, 19-ти юни 2008
Звукозаписната индустрия днес приветства новините, че Guardia Civil в Испания е арестувала DJ по подозрения в музикално пиратство. Британецът, който е пребиваващ в Майорка е заподозрян в продажба на нелегални копия на албуми с DJ миксове. Предявени са обвинения, фокусирани върху предполагаемите продажби на огромен брой нелегални копия от тези албуми на някои от баровете и клубове там, наброяващите 200 на брой.

В международно координираната полицейска операция са взели участие служители от Групата срещу организираната престъпност на Palma Guardia Civil, ИНТЕРПОЛ и Метрополитанската полиция. Акцията е подпомогната от екипи на Promusicae, BPI и IFPI, представляващи звукозаписната индустрия както в Испания и Великобритания, така и в световен мащаб.

Разследването e започнало след като компанията Music Factory Entertainment Group, със седалище Великобритания разбира, че нейните албуми са били продавани в Майорка и алармира IFPI.

Джон Нютън, програмен мениджър по въпросите на интелектуалната собственост към ИНТЕРПОЛ заяви: “Това бе много лесна, но и много ползотворна инициатива. Заподозреният мислеше, че купувайки оригинални албуми във Великобритания и продавайки техните копия в Испания няма да бъде разкрит, гледна точка която в последствие се оказа крайно наивна.”

Лен Хиндс, ръководител на отдел Правоприлагане към IFPI добавя: “Този незаконни действия, целящи да заобиколят пазара в почивния остров и докарващи по няколко хиляди евро на месец, по право би трябвало да отидат в независимата звукозаписна компания, която в действителност произвежда албумите.

Петер Паркин, изпълнителен директор на Music Factory Entertainment Group, каза: “Изключително притеснителен е фактът, че този човек е правел пари използвайки нашата музика и продавайки нейни копия без разрешение, но ние сме удовлетворени, че сега ще можем да предложим на заведенията и клубовете в Майорка да пускат легитимни албуми с миксирана музика, за да привличат и задържат клиенти.

Жозе Луиз Перез Куинтеро, директор на отдел разследвания към Promusicae, добавя: “Хотелиерската и развлекателна индустрия в Испания, особено нощните клубове и барове е пазарът, към който са насочени пиратските мрежи, целящи изгода от продажбите на музика, която е притежание на други хора. Guardia Civil е показала, че гледа на подобна криминална дейност изключително сериозно.”