Полицията затваря главен италиански форум за споделяне на музикални файлове PDF Печат Е-поща
Лондон, 1 юли 2008
Четирима заподозрени оператори на популярен музикален форум нарушаващ авторските права се сблъскаха с тежки глоби и потенциални присъди затвор, след като Италианската полиция затвори сайта и конфискува сървъри и хиляди нелегални файлове и дискове.

Downrevolution.net беше един от най-големите форум - сайтове в Италия осигуряващ линкове, чрез които 30 000 регистрирани клиенти използваха за нелегална размяна на музика и филми. Съдържанието е ставало достъпно чрез услугите предлагани от познатите Rapidshare.com и megaupload.com, което е довело да половин милион даунлоудвания.

IFPI днес посрещна новината за прекратяване на разследването, което беше ръководено от Миланската финансовата полиция и координирана от прокурорът на окръг Лоди. Джеръми Банкс, началник сектор на анти-пиратското звено към IFPI заяви: “Това показва една истинска отговорност от страна на властите да спрат онлайн кражбите свързани с авторското право, както и доказва, че подобни форуми не са недосегаеми за закона.” Операцията срещу сайта беше проведена миналия месец, с техническата помощ на FPM – Национална италианска група към Международната федерация на звукозаписната индустрия IFPI.

Четиримата души за които се твърди, че са оператори на сайта създаден през 2007г. и печелят приходи от рекламни банери, са били дадени под съд за нарушаване на италианския закон свързан с авторското право и сродните му права. Сега ги заплашва потенциален затвор до 3 години, глоба от 15 000 евро и административни санкции в раззмер на стотици хиляди евро.