Нова организация ще представлява индустрията PDF Печат Е-поща
26 септември, 2008
До историческо споразумение се стигна вчера между осем представители на индустрията, включително BPI и AIM, с подписването на което се цели създаването на нова организация, която ще изразява  “обединения глас на индустрията”. Тя ще се оглавява от председателя на BMR Анди Хийт и изпълнителния директор Фергал Шаркий.

UKMusic (www.ukmusic.org) ще представлява колективните интереси на всички- от изпълнители до издатели и е създадена да съдейства на индустрията в четири ключови сфери:
- Обществена политика и лобиране;
- Външни нагласи и обществено мнение;
- Проучване и анализи;
- Обучение с практическо значение за индустрията.

Новата структура бе създадена на мястото на British Music Rights, която спря своето съществуване в четвъртък, 16.00 часа, когато AIM, British Academy, BPI, MCPS-PRS Alliance, MMF, MPA, MU и PPL подписаха меморандум за сътрудничество, с който се одобри разширяването на BMR в една ключова за индустрията организация и се прие името й UKMusic.

Председателят на BMR Анди Хийт и изпълнителният й директор Фергал Шаркий ще са начело на новата организация. Хийт каза: “Това е изключително позитивно известие. С подобен динамичен и широк брой представители, UKMusic ще посрещне предизвикателствата и очакванията на ХХІ век, като осигури на нашата фантастична индустрия ясна и съгласувана позиция. ”

Шаркий добави: “От таланта и креативността на текстописците, композиторите, изпълнителите и музикантите до жизнено важната роля на издателите, мениджърите, звукозаписните компании и дружествата за колективно управление на права, всички ние сме обединени от силни взаимоотношения. Посредством UKMusic, сега ние имаме колективно средство да изразим нашия общ език.

Всяка организация член на UKMusic e излъчила по един свой  представител за борда на директорите, като в по-голямата си част те са председателите на представляваната от тях организация. Членовете на управителния орган са: Алисън Венам, Тони Уадсуорт, Найгъл Елдертън, Джон Смит, Джаз Съмърс, Дейвид Фергюсън, Фран Невъркла и Стийв Портър. Предвидено е бордът да се съвещава всеки месец по въпросите и програмата на UKMusic.

Председателят на BPI Тони Уадсуорт, заяви: “Това е нашата реакция по отношение на факта, че Правителството може да направи много повече за креативните индустрии и това трябва да бъде чуто ясно.”

“Има натрупан много гняв и напрежение между всички креативни индустрии около подкрепата, която би трябвало да получаваме от Правителството.”