Интернет досътавчици започват да изпращат предупредителни писма PDF Печат Е-поща
Четвъртък, 2 октомври 2008

От Робърт Аштън
Първите доказателства за успеха на историческият меморандум за сътрудничество сключен между BPI, Правителството и Индустрията на Интернет услугите за пресичане на незаконното споделяне на файлове идват със започналото изпращане на предупредителни писма от шестте водещи Интернет доставчика до техни клиенти нарушители.

Юлският меморандум за сътрудничество въведе пет ключови принципа, с които да се подпомогне редуцирането на споделените файлове през следващите две или три години. Това включва съвместна работа с Ofcom за намиране на ефективни начини за решаване на въпроса с повтарящите се нарушители и осъществяване на нови легални абонаментни услуги.

Четвъртият принцип също така задължава всеки Интернет доставчик подписал Меморандума за сътрудничество - BSkyB, Carphone Warehouse, Tiscali, BT, Orange и Virgin Media, да “проведе тримесечен пробен период за разпращане на известия до 1000 абоната на седмица”, които са били замесени в незаконно качване или сваляне на файлове.

Интернет доставчиците стартират разпращането на първите писма утре и въпреки, че съдържанието варира в зависимост от конкретния доставчик, всяко писмо ще съдържа обяснение до  клиентите какъв е бил поводът да бъде написано.

В предишен пробен период, доброволно проведен от Virgin Media по-рано тази година, в писмото се казваше: “ Пишем ви във връзка с осъществено сваляне и споделяне на файлове чрез Интернет, които са обект на авторско право. Това се случва, поради получено от   нас известие, че авторска музика е била споделена чрез компютър, свързан към вашия Virgin Media Internet акаунт.