Torrentvalley.com беше закрит от Властите в България PDF Печат Е-поща
София, 12 ноември 2008
Властите в България закриха сайта Torrentvalley.com, който бе основен доставчик на торент услуги чрез BitTorrent, позволяващ на потребителите си да копират и разпространяват музикални файлове, нарушаващи авторското право.

Акцията беше проведена от сектор “Компютърни престъпления” при Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност"”на МВР, действали по сигнал на БАМП, която представлява звукозаписната индустрия в България.

На 11 ноември служители от сектор “Компютърни престъпления” извършили внезапна проверка на помещенията, където са се намирали сървърите на Torrentvalley.com, в резултат на което са закрили сайта. Установено е, че услугите на Torrentvalley са способствали за разпространението на повече от един милион файлове, съдържащи нелегална музика, филми, софтуер и книги.

Доставчиците на незаконните услуги в момента се разследват по чл. 172а от Наказателния кодекс на България.

Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП, заяви: “Torrentvalley беше главен международен източник на материали, нарушаващи авторското право и сродните му права. Сайтът беше портал към повече от 5 000 торент – тракери от цял свят. Тази решителна акция от страна на властите показва, че България не е рай за злоупотреби с авторските права в Интернет и полага усилия да защити правата на тези, които работят в сферата на творческата индустрия.”

Контакт за повече информация:

Алекс Джейкъб, IFPI Лондон
Email: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Tel: +44 (0)20 7878 7935 (Прес-офис)