Европейски шеф на звукозаписната индустрия гостува в България PDF Печат Е-поща

Франсез Муур пристига у нас, за да награди министър Цветанов и да подпише меморандум за сътрудничество в борбата с пиратството

Международният експерт (Франсез Муур  - изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа в Международната федерация на звукозаписната индустрия - IFPI) ще пристигне в България по повод Международния ден на интелектуалната собственост (26.04.2010). Посещението й е по покана на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и по случай десетгодишнината от отбелязването на този празник. Министърът на културата Вежди Рашидов ще е пъвият, който ще се срещне с Франсез Муур на 26.04.2010 г.

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е сред най-активните през последните години като организатор на вече традиционните Годишни награди за принос в закрилата на интелектуалната собственост в България. Този път Франсез Муур лично ще поднесе традиционната награда от името на музикалната индустрия на най-активния политик на България с ярко  отношение към правата върху интелектуалната собственост и с безспорен принос за укрепване на правоприлагането в тази важна икономическа сфера – министъра на вътрешните работи на България, г-н Цветан Цветанов. Церемонията по връчването на наградата ще се проведе в Министерството на вътрешните работи на 27.04.2010 г.

Повод за тази визита на високо ниво е и предстоящото подписване на важен рамков документ - Меморандум за сътрудничество относно противодействие на интелектуалното пиратство в България. Договорът за сътрудничество ще бъде подписан във вторник (27 април) между Министерство на вътрешните работи на България, IFPI и BSA. Очаква се г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, да приеме г-жа Муур и с това да изрази политическа воля на най-високо равнище в подкрепа на каузата на музикалната индустрия и творците.

От 2001 г. насам България отбелязва Международният ден на интелектуалната собственост. Началото е поставено през 2001 г. от Световната организация  за интелектуална собственост (WIPО), една от специализираните организации на ООН. Като страна членка, България също отбелязва Международния ден на интелектуалната собственост. На този ден по традиция правозащитните организации в България организират различни инициативи, целящи да дадат по-голяма гласност на правата върху интелектуалната собственост, на икономическата им стойност и значение за културното многообразие, както и да предизвикат дебат за ефективността на тяхната закрила и да потърсят по-ангажирана позиция от държавните институции.

***

Франсез Муур е изпълнителен Вице президент и Регионален директор за Европа в IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия). Работи в Брюксел и представя идеите и становищата на индустрията пред институциите на Европейския съюз и координира позициите на националните групи и организации в рамките на страните членки на ЕС.

Франсез Муур работи в Брюксел над 25 години първо като представител на търговски организации, преди да се присъедини към Американската компания Texas Instruments, в която работи с администрациите на САЩ и ЕС. От 1994 г. е част от IFPI. Омъжена за Д-р Джейми Шей, имат две деца.

23.04.2010г.

За повече информация:
02/9632757
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.