Музикални пирати осъдени да платят 170 хил. паунда на звукозаписните компании PDF Печат Е-поща

26 юли 2010 г., Лондон, Нелегален разпространител на музика ще трябва да плати над 100 хил. паунда на звукозаписните компании, които е ощетила чрез организирана криминална група и нелегална търговска империя.

Farrah Nissa е била координинатор на операция, чрез която нелегално са внесени около 1.2 млн. дискове от Чехия, които са били продадени във Великобритания. Съдия Bing от Snaresbrook Crown Court произнесе присъдата, отчитайки факта, че чрез нелегалното разпространение на музика, Nissa е нанесла вреди в особено големи размери на музикалната индустрия. Решението на съдията е парите, които са били конфискувани от нея, предвид акта за престъпление, да бъдат изплатени като компенсация на музикалната индустрия.
Сумата от 100 хиляди паунда ще бъда преведена на организацията BPI, която представлява британската звукозаписна индустрия от името на PPL – дружеството за лицензиране на музика, което събира отчисления от правата за изпълнение на музика за звукозаписните компании в Англия и което след това ще компенсира своите членове.

Nissa е осъдена, заедно с трима съучастници, за нарушаване на авторското право през март 2008 г. и е излежала своята присъда в затвора. Друг от виновните – Wasim Mir, бе осъден да заплати 70 хил. паунда през декември 2009 г. за участието си в нелегалната операция.
Музикалните пирати за продавали нелицензирани музикални компилации чрез магазини в Лондон и южна Англия. Една от тези компилации – In The Club е била издадена в над 15 различни части. Компанията за разпространение на Nissa – SFH, е била един от най-големите независими дистрибутори на музика в Англия.

Това е първият случай, в който музикални пирати са осъдени да платят компенсация на музикалните компании за вреди, които са нанесли със своята дейност. Тази политика на компенсация е била формулирана от IFPI, която представлява музикалната индустрия в световен мащаб и въведена в партньорство между BPI и екип на лондонската полиция, които са установили печалбите на осъдените от криминалната дейност.
Делото е резултат от съвместно разследване на IFPI и BPI, координиращи международните и британските последствия от действията на виновните. Английската организация BPI е предоставила за тестване CD, което е изпратено на специалните органи на IFPI. Използвайки съвременна технология, разследващите установили източника на диска – производствена фабрика в Чехия. От фабриката пък са помогнали на представителите на звукозаписната индустрия в идентифицирането на четиримата нелегални търговци, работещи във Великобритания. Екипът на правозащитните организации след това е използвал доказателствата, за да ги предостави на Лондонската полиция за по-нататъшно разследване.

„Днешното съдебно решение показва, че когато става дума за музикалното пиратство, престъплението трябва да бъде и възмездено. Винаги сме следвали стратегия за възпрепятстването на производството и разпространението на пиратски дискове, а сега в Англия можем да видим също и финансовия резултата от това. Бих искал да благодаря на  Лондонската полицейска служба за тяхното подробно разследване на този аспект от случая, както и на службата за преследване на измами за признанието им, че музикалното пиратство не е престъпление без щети”, каза Джереми Банкс, директор на анти-пиратския отдел в IFPI.

„Това бе сложно и продължително разследване на организирана криминална група, която се е опитвала да се прикрие зад почтеността. Бих искал да почертая професионализма и отдадеността на всички, които взеха участие в това успешно дело. Решението да бъдат отнети приходите на групата, натрупани от нелегална дейност демонстрира колко сериозно е извършеното престъпление.”, коментира Дейвид Ууд, директор на анти-пиратския отдел в BPI.