Втори финландец в затвора за създаване на нелегална p2p мрежа PDF Печат Е-поща

14.08.2010 г. Финландец получи присъда от три месеца затвор и да заплати обезщетение от 377 хил. евро за това, че е създал и поддържал сървър, който позволявал на потребители нелегално да разпространяват нелицензирана музика онлайн.

Решението на съда в Оулу е второто наказание със затвор срещу интернет пират във Финландия само в рамките на седмица. 35-годишният мъж трябва да плати обезщетение на правоносителите за това, че е поддържал DC хъб, наречен The Devil. Сървърът е позволил на почти 3000 души да разпространят повече от 90 терабайта с нелегално съдържание – музика и филми. Самият пират е качил и разпространил чрез сървъра повече от 9000 нелицензирани музикални файла както и десетки филми и телевизионни предавания.

Това е втора присъда  лишаване от свобода във Финландия само за рамките на една седмица. Само преди няколко дни 33-годишен оператор на p2p мрежа получи също три месеца затвор и задължение да заплати 307 хил. евро обезщетение на правоносителите.

„Затвор е справедливото наказание за подобна добре обмислена, планирана и много вредна организация, в която администратор създава и поддържа мрежа за масово непозволено споделяне на защитено съдържание”, коментира тогава Анти Котилаинен - изпълнителен директор на финландския анти-пиратски център CIAPC.