Над 3000 пиратски диска унищожиха антимафиоти в Смолян PDF Печат Е-поща

Служители на ГДБОП и специален агент от ФБР присъстваха на унищожаването на нелегалните носители. В рамките на визитата си в областния град те разговаряха със смолянски ученици за опасностите, които крие Интернет, и за вредите от употребата на наркотични вещества

11.11.2010 г. - Служители на териториалното звено „БОП” – Смолян унищожиха над 3000 пиратски диска. Нелегалните магнитни носители бяха иззети при специализирани полицейски операции, насочени към пресичане на престъпленията срещу интелектуалната собственост в областта. На унищожаването присъстваха главен инспектор Явор Колев – началник на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП и специален агент Брайън Херик – началник на отдел „Компютърни престъпления” към ФБР, Филаделфия. “Днес доказахме, че срещу интелектуалното пиратство се борим в цялата страна”, бе категоричен гл. инспектор Колев.


В рамките на посещението си в Смолян Явор Колев гостува на седмокласници от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян. Той запозна учениците с рисковете и опасностите, които крие Интернет, и ги прикани да бъдат изключително внимателни какво и с кого споделят във виртуалното пространство. Георги Апостолов от фондация „Приложни изследвания и комуникации” запозна подрастващите с горещата линия за подаване на сигнали за престъпления в мрежата.

Специален агент Брайън Херик също обърна внимание на учениците, че Интернет, освен многото хубави и полезни страни, крие и опасности. Експертите единодушно призоваха децата да не се страхуват да споделят с родителите си, с учителите или с полицията, ако някой ги заплашва или тормози във виртуалното пространство, и им предоставиха адресите на два сайта за сигнали за интернет-престъпления - www.cybercrime.bg и www.safenet.bg

По–късно инспектор Борис Каменов от отдел “Наркотици” при ГДБОП дискутира с ученици от 9, 10 и 11 клас от смолянски училища вредата от употребата на наркотични вещества. Той запозна младежите с видовете наркотици и тяхното вредно въздействие.

 

Информация: Пресцентър МВР