Google предприема мерки срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща

05.12.2010 г.- Google обяви в петък, че предприема мерки за ограничаване на интернет пиратството и серия от действия, имащи за цел да предотвратят нарушаването на авторските права онлайн.

„В мрежата има страхотни неща, които ни карат да мислим, да се смеем и да научваме нови неща, както и услуги, които преди десет години не можехме дори да си представим – iTunes, Netflix, Youtube и мн. др., които ни позволяват да стигаме до развлекателно съдържание, помагат на творците да печелят от това и да споделят произведенията си със света”, започва изявлението на Google.

“Заедно с тази нова вълна обаче се появиха и някои, които използват Интернет, за да нарушават авторското право. Докато мрежата расте, наблюдаваме и нарастване на проблемите, свързани със съдържание, което нарушава нечии права”, се казва още в съобщението на Google.

Четири са първите стъпки, които от интернет компанията предприемат – ще реагират до 24 ч. при постъпили сигнали от правоносители за сваляне на съдържание, което нарушава техните права; ще предотвратят появяването в autocomplete на търсачката си на думи, свързани с пиратството (като torrent, p2p и др.); ще въведат по-стриктни правила за използването на своята AdSense рекламна програма, така че сайтове, нарушаващи правата на творците да не могат да се финансират чрез нея; ще дават предимство в търсачката си на легалните услуги, които предоставят достъп до творческо съдържание.

„Позицията на Google е изключително позитивна стъпка, която ще помогне за справянето с огромния проблем с онлайн пиратството, за да могат да се развиват легитимните музикални услуги”, коментираха от Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI. “Google, както и други интернет компании играят важна роля за формирането на онлайн среда, в която правата на изпълнителите и създателите на музика се уважават и защитават ефективно. Очакваме скоро да видим и конкретните действия, които ще бъдат резултат от това позитивно изявление от страна на Google”, допълниха от IFPI.

„Изявлението на Google е много силно послание относно модела, по който трябва да се работи – технологичните компании в партньорство със създателите на творческо съдържание”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти, национална група на IFPI за България. „Това е начинът потребителите да имат сигурен, лесен и най-важното – легален достъп до музика онлайн, независимо под каква форма. За да могат интернет компаниите да развиват нови начини за забавление, а творците – да продължават да създават произведения на изкуството, е нужно онлайн пиратството да бъде ограничено”, казаха още от БАМП.

„Окуражаващо е, че Google започва да отговаря на нашите искания да действа по-отговорно към нелегалното съдържание”, каза Geoff Taylor, изпълнителен директор на BPI – организацията, представляваща британската звукозаписна индустрия. „Приветстваме серията от мерки, които компанията обяви, че предприема, но основният проблем остава в страни от тях – това, че търсенето в Google насочва много голям брой потребители, търсещи музика и други забавления в дигитална среда, към нелегални сайтове. Призоваваме Google да работи активно с нас, за да бъде приложено технологично решение, което да насочва музикалните фенове към сайтове, които са лицензирани и дават дължимото на изпълнителите и всички, ангажирани със създаването на музика”, каза още Taylor.

“Приветствам тези нови мерки за борба с нарушаването на авторските права онлайн”, коментира и британският министър на културата Ed Vaisey. Те (Google) осъзнават колко е важно потребителите да намират легално съдържание в интернет. Нарушаването на авторските права не е проблем само за творческите индустрии, то вреди и на развитието на иновативни методи за достъп на хората до легално съдържание. Ето защо наскоро организирахме кръгла маса, за да стартира диалог между доставчиците на Интернет услуги, технологичните компании като Google и Yahoo, и доставчиците на творческо съдържание - правоносителите. Индустриите трябва да си сътрудничат, от това ще спечелят всички и най-важното – потребителите”, добави още Ed Vaizey.

Официалното изявление на Google: http://googlepublicpolicy.blogspot.com/2010/12/making-copyright-work-better-online.html
Допълнителна информация:
„Интернет доставчиците и Google ще се включат в борбата срещу пиратството в Англия” -
http://bamp.blog.bg/technology/2010/11/25/internet-dostavchicite-i-google-shte-se-vkliuchat-v-borbata-.640317