Пласидо Доминго е новият председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия PDF Печат Е-поща

29.07.2011, Лондон – Световноизвестният певец, диригент и директор на операта в Лос Анджелис Пласидо Доминго е новият председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), обявиха от организацията.

„Поканата да стана председател на IFPI е голяма чест за мен. Винаги съм вярвал с цялото си сърце колко важно е да уважаваш таланта и правата на тези, които изпълняват, създават, продуцират и инвестират в музика”, бяха първите думи на Пласидо Доминго като председател на организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб.

„Днес, светът на музиката и всъщност всички изкуства, преживяват огромни промени и предизвикателства. Технологиите, които от една страна позволяват на артистите да достигат до много повече хора, отколкото когато и да е било преди, доведоха до дебата относно това как да бъдат защитени правата на интелектуална собственост на изпълнители, творци и всички хора, които живеят и работят в света на музиката. Нямам търпение да стана част от тази дискусия”, каза още Пласидо Доминго.

Като председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия, Доминго ще играе водеща роля в популяризирането на приоритетите на организацията в международен мащаб. Това включва важни въпроси като подобряване на законодателството в областта на авторското и сродните му права, популяризиране на работата на правоносителите и създаването на музика, подпомагане на развитието на успешен дигитален музикален пазар и участие в различни инициативи свързани с информиране и обучение на обществото по въпросите за дигиталното предлагане на музика.

Като певец, Пласидо Доминго има 12 награди „Грами”, репертоарът му включва 134 роли (брой, недостигнат от никой друг тенор в историята на музиката до момента) и над 3500 участия в 40-годишната си кариерата. Участвал е в над 100 записа на цели опери, компилации от арии и дуети и „кросоувър” дискове. Като диригент е водил над 450 оперни представления и симфонични концерти с водещи световни оркестри и опери. 

„За нас е истинско удоволствие да приветстваме Пласидо Доминго в Международната федерация на звукозаписната индустрия. Той е изпълнител с недостижим талант и авторитет, който говори от цялото си сърце за нещата, които имат значение за него. Неговата силна подкрепа за правата на интелектуална собственост в музикалния сектор идва в ключов момент, в който правителствата в много страни подготвят нови законодателни уредби за ограничаване на пиратството и подкрепят развитието на легитимния дигитален музикален бизнес”, коментира Франсез Муур, изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия.