Рекордна глоба от 820 хил. евро за двама собственици на „пиратска мрежа” във Финландия PDF Печат Е-поща

27.01.2011 - Съд във Финландия нареди двама администратори на нелегален DC хъб (Direct Connect hub) да платят над 820 хиляди евро компенсация на правоносителите, за съдействие за нелегалното разпространение на филми, игри и музика. Това е най-високата компенсация, наложена в историята на страната по дело, разследвано от Финландския център за Информация за авторските права и анти-пиратство (Copyright Information and Anti-Piracy Centre - CIAPC).  

Собственикът на  „DC хъба” получи също и присъда от четири месеца затвор от Финландския съд, а другият участник в пиратската мрежа за нелегално разпространение, бе наказан с три месеца лишаване от свобода.

Според прокуратурата, „хъбът” е имал около 1600 потребители и е предлагал огромни количества материал, нарушаващ авторските права, равняващ се на почти 750 хил. музикални албума.

Това е третото подобно дело срещу интернет пиратство във Финландия, което приключва със сурова осъдителна присъда само в рамките на последните четири месеца.

През октомври 2010 г. оператор на подобен peer-to-peer хъб получи присъда от четири месеца лишаване от свобода и задължение да изплати 307 хил. евро компенсация на правоносителите, а само седмица след това друг администратор бе наказан с три месеца затвор и обезщетение от 377 хил. евро за това, че е създал и поддържал сървър, който позволявал на потребители нелегално да разпространяват нелицензирана музика онлайн.

Скоро се очакват и присъдите по още две подобни анти-пиратски дела във Финландия.