Мащабна акция затвори най-популярните пиратски сайтове в Гърция PDF Печат Е-поща

10.02.2011 г., Атина - Едни от най-популярните пиратски сайтове в Гърция, генерирали стотици хиляди евро от нелегална дейност, бяха затворени, съобщиха от местната национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI, http://www.ifpi.org/) - организацията, представляваща музикалния бизнес в световен мащаб.

След серия от полицейски акции из цяла Гърция, служителите на реда са затворили няколко нелегални уебсайта. Пиратските платформи са били едни от най-големите източници на нелицензирано съдържание онлайн в страната и са предлагали музика, филми, игри и софтуер. Координирани акции са били проведени в столицата Атина, градовете Кавала и Флорина, след сигнали на правозащитни организации. Петима са арестуваните, заподозрени в нарушаване на закона за авторското право, а по време на полицейските действия са иззети значително количество техника и документи.

В хода на акцията става ясно, че в случая са замесени и заподозрени от други страни, като в момента Интерпол работи по случая заедно с полицейски служители от други европейски държави. Според първоначалната информация и иззетите документи, собствениците на сайта thegreekz.com и останалите, срещу които е проведена акцията, са генерирали над 230 хиляди евро от реклама и такси за достъп до сайтовете, нелегално разпространяващи съдържание със защитени права.

Спрените сайтове са едни от най-популярните пиратски платформи в Гърция, като са привличали общо около 15 млн. посещения на ден. За сравнение - едни от най-популярните сайтове в България генерират по около 1.5 млн. дневни посещения.


***
За повече информация:

Борал Шен, комуникации
„Българска асоциация на музикалните продуценти”, Национална група на “Международната федерация на звукозаписната индустрия” (IFPI).
www.bamp-bg.org І е-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. І тел. 02/963 27 57 І ул. “Цар Асен “№ 77 І София 1463