Доставчици на разплащателни услуги се включиха в борбата с музикалното пиратство PDF Печат Е-поща

02.03.2011, Лондон - Международната звукозаписна индустрия стартира (IFPI) ново партньорство с MasterCard, Visa и градската полиция в Лондон, насочено срещу нелегалните онлайн услуги, продаващи музика нелицензирано в целия свят.

 

Нелегалните сайтове, според проучване обикновено базирани в източна Европа (Русия и Украйна), нарушават правата на изпълнителите, композиторите и продуцентите от няколко години, като продават песни и албуми без да заплащат нищо на създателите на тази музика.

По силата на споразумението, Международната федерация на звукозаписната индустрия ще си партнира и с полицията за акции срещу уебсайтове, които нарушават правата на нейните членове. Данни за 24 музикални сайта, работещи нелегално вече са били предадени на органите на реда.

Специалистите от анти-пиратския отдел на федерацията ще предоставят на Дирекцията за икономически престъпления на Лондонската полиция доказателства за нелегален даунлоуд от нелицензиран сайт. След като проверят доказателствата, органите на реда ще информират MasterCard и Visa, които от своя страна трябва да поискат от банката, обслужваща собствениците на тези сайтове информация за придобити лицензи за предлагане на музика. При липсата на документи за подобни лицензи, банката трябва да спре да предоставя разплащателните услуги с тези клиенти. За да бъде новата система ефективна и на практика, MasterCard обяви, че ще работи с приоритет по сигналите, свързани с правоприлагането.

Експерти са подготвили и специален наръчник с най-добри практики за MasterCard и Visa, които да бъдат използвани както от служителите на компаниите, така и тези на банките, които използват техните услуги, за да могат по-лесно да бъдат идентифицирани нелегалните сайтове и да се предотврати работата с тях.
 
Голяма част от нелицензираните музикални сайтове вече няколко години оперират от Източна Европа – най-често Русия и Украйна. Те продават парчета и албуми на потребители от цял свят на ниски цени, възможни заради това, че не заплащат на правопритежателите за техните произведения. Най-често тези сайтове са на английски език.

„За звукозаписната индустрия е изключително позитивен фактът, че най-големите разплащателни системи в света правят стъпки, за да предпазят репутацията на услугите си от нелегалните уебсайтове, които нарушават правата на изпълнители, композитори и продуценти, каза Франсез Муур, изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Посредници като MasterCard и Visa могат да играят ключова роля в ограничаването на онлайн пиратството, независимо от коя точка на света идва то. Поздравяваме и лондонската полиция за ролята, която играе в координацията на тази нова програма. Това показва, че разбират вредите, които тези уебсайтове нанасят на работните места и икономическия растеж в Англия и по целия свят”, каза още Франсез Муур.
 
„Ние в MasterCard сме изключително радостни да подкрепим IFPI и провоприлагащите органи и да предотвратим нелегалната продажба на музика:, каза Ейлийн Саймън от MasterCard Worldwide. “Подобен съвместен подход ще ни помогне да предпазим системата си от това да бъде използвана за финансиране на нелегална дейност и ще запази работата на изпълнителите, правоносителите и легитимните онлайн магазини, предлагащи лицензирано съдържание”, добави още Ейлийн Саймън.

„Ние във Visa сме радостни да продължаваме да помагаме, подкрепяме и развиваме взаимоотношенията си с Международната федерация на звукозаписната индустрия и музикалния бизнес. Visa винаги сме забранявали продажбата или покупката на нелегални стоки и услуги чрез нашата разплащателна система и това сътрудничество е показателно за нашия ангажимент”, каза и Стив Уилсън от Visa.

“Това е отличен пример за това как полицията може да работи с различни бизнес сектори, за да ограничи ефективно икономическата престъпност – в този случай музикалното пиратство”, коментира старши офицер Стийв, директор на отдел „Икономически престъпления” на лондонската полиция. „Тази инициатива демонстрира предимствата на иновативната и целенасочена партньорска работа и аз съм сигурен, че ще помогне много за предотвратяване на престъпните вреди срещу музикалната индустрия и всички, чието препитание зависи от нея. Ще продължаваме да подкрепяме подобни инициативи, като част от усилията ни да развием различни начини за предотвратяване на престъпленията, независимо от коя точка на света действат престъпниците”, каза още той.

***


За повече информация:

Борал Шен, комуникации
„Българска асоциация на музикалните продуценти”, Национална група на “Международната федерация на звукозаписната индустрия” (IFPI).
www.bamp-bg.org І е-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. І тел. 02/963 27 57 І ул. “Цар Асен “№ 77 І София 1463