Доставчиците на телефонни разплащателни услуги във Великобритания се включват в борбата с интернет пиратството PDF Печат Е-поща
Лондон, 3 Ноември 2011 г. - Градската полиция на Лондон и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) стартират съвместна инициатива с PhonepayPlus (органът, който регулира дейността на доставчиците на разплащателни услуги чрез телефони във Великобритания), имаща за цел предотвратяване на нарушенията срещу авторските права онлайн.
Според споразумението, PhonepayPlus ще получава информация за уебсайтове, които продават нелицензирана музика и от своя страна ще информира организациите, предлагащи услуги в сферата на разплащането чрез телефони. Това ще създаде условия всички оператори на разплащателни услуги по телефон да разпознават нелицензираните уебсайтове, които могат да се обърнат към тях, за финансиране на нелегалната си дейност.
 
При получаване на сигнал от Международната федерация на звукозаписната индустрия и Лондонската полиция, PhonepayPlus ще упражнява изцяло своите правомощия и ще съдейства за разследването или превенцията на нелегално разпространение на музика, финансирано от услуги, заплащани чрез мобилни телефони.
 
Служителите от анти-пиратския отдел на IFPI ще събират и предоставят данни и доказателства за нелегалния даунлоуд, извършван чрез нелицензирани сайтове на Дирекцията по икономически престъпления на Лондонската полиция. Полицията ще разглежда сигналите и при достатъчно налични доказателства ще уведомява PhonepayPlus за детайлите.
 
Правоохранителният орган вече е предоставил нужните доказателства за 24 уебсайта, чиято дейност нарушава авторските и сродни права, а в момента разследва информация за още 38 нелицензирани услуги, за които има подаден сигнал от IFPI.
Други доставчици на разплащателни услуги, като MasterCard, PayPal и Visa вече също се включиха в инициативата и работят с Лондонската полиция и IFPI, за да препятстват използването на своите услуги от страна на уебсайтове, чиито действия се основават на нарушения на авторското и сродни права.
 
"Приветстваме ангажимента на PhonepayPlus в помощ на нашите усилия за ограничаване на дигиталното пиратство", коментира Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI. "Някои пиратски уебсайтове се обърнаха именно към мобилните разплащателни услуги, след като от известно време услугите, свързани с разплащане чрез кредитни карти, отказват да работят с тях. За тези нелегални бизнеси, които ограбват артистите, композиторите и продуцентите на звукозаписи, става все по-трудно да извършват своята незаконна, но доходоносна дейност", каза още тя.
 
"Като активен регулатор, ние сме щастливи да работим с IFPI, за да спрем превантивно извършването на нарушения срещу авторските и сродни, чрез използване на услуги за телефонно разплащане", коментира Пол Уайтинг, изпълнителен директор на PhonepayPlus. "Въпреки, че до момента на нашия пазар не сме срещали особени проблеми, що се отнася до нарушения на авторски права, реагираме предварително - преди те да станат практика. Работим с доставчиците на услуги за телефонно разплащане и съответните компании, за да дадем ясно послание - на пазара в нашия сектор няма място за нелегално съдържание, което нарушава авторските и сродни права", добави още Пол Уайтинг.         
 
"PhonepayPlus, IFPI и Лондонската полиция правят значителна стъпка напред в ограничаването на нарушаването на авторските права във Великобритания - престъпления, които продължават да обезкървяват музикалната индустрия", коментира  старши офицер Боб Уишарт от Лондонската полиция. "Работейки в тясно сътрудничество, ние правим всичко възможно да блокираме евентуалните възможности за приходи на престъпниците от дигитално пиратство, дори преди да са започнали да ги използват активно. Този превантивен подход носи ясното послание, че нарушенията срещу авторските и сродни права няма да бъдат толерирани в тази страна", завърши Боб Уишарт.