Испанското правителство прие нов закон срещу интернет пиратството PDF Печат Е-поща
09.01.2012 г. - Испанското правителство прие ново законодателство, което ще ограничи достъпа на потребителите до интернет сайтове, позволяващи споделянето на файлове със защитено съдържание.

Законът ще позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове, чрез съдействие от страна на интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят. Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители за нарушаване на техните права.   
Законът за устойчива икономика (LES – Sustainable Economy Law) е познат още като Законът Синде, по името на бившия Министър на културата Анхелес Гонзалес-Синде. Проектозаконът бе предложен от предишния парламент на Испания през февруари 2011 г., но не бе приет от тогавашното правителство.

Поелата властта в средата на декември 2011 г. Народна партия (Partido Popular) се зае с въвеждането на закона. Вицепремиерът Мария Сорая Саенц де Сантамария обяви, че целта на новите мерки е да защитят правата на интелектуална собственост от ограбване, като коментира, че по този начин Испания налага световните стандарти за борба с интернет пиратството. Очаква се новият закон да повлияе положително върху инвестициите от страна на големи испански медийни и технологични компании, което от своя страна да подпомогне икономиката на страната. До момента Испания, както и България е печално известна с едни от най-високите нива на интернет пиратство в Европа.

Блокирането на достъпа до интернет сайтове, които позволяват незаконен обмен на файлове със защитено съдържание и активното участие на интернет доставчиците в целия процес на предотвратяване на престъпления срещу авторските и сродни права, са част от мерките срещу пиратството, които въвеждат много правителства навсякъде по света.