Музикалната индустрия приветства индийския съд за решението му да блокира пиратски Интернет сайтове PDF Печат Е-поща

Лондон, 15 март 2012г. – Международната звукозаписна индустрия приветства постановлението на Върховния съд в Калкута, според което 387 Индийски Интернет доставчици трябва да блокират достъпа на потребителите си до 104 пиратски сайтове.

Решението е резултат от жалба на Индийската музикална индустрия и местни търговски организации, който представляват  звукозаписния музикален сектор. Индийският закон изисква от Интернет доставчиците да защитават авторското право и да предотвратяват нарушаването му в своите онлайн мрежи.

Франсис Муур, Изпълнителният директор на IFPI - Международната федерация на звукозаписната индустрия, която представлява звукозаписната индустрия в целия свят, заяви: „Това съдебно решение е победа на върховенството на закона в Интернет пространството и удар за нелегалния бизнес, който трупа приходи чрез нарушаване на правата на останалите. Решението показва важната роля на Индийския съд за творческите индустрии и приноса им към икономиката, и доказва, че блокирането на  нелегални сайтове е ефективно и адекватно средство за борба с Интернет пиратството. Индийското правителство би следвало да се възползва от този напредък, за да продължи с по-нататъшни законодателни стъпки, които да гарантират  ефективност на борбата с всички форми на дигитално пиратство. Това ще позволи на индийския дигитален музикален пазар максимално да реализира потенциала си.”

Наредбата на Върховния съд задължава всички Интернет доставчици в страната да блокират достъпа до нелегални сайтове, които нарушават авторското право, чрез IP адреси, domain имена и чрез инспектиране и блокиране на URL.

Според анализите на IFPI, печалбите на звукозаписния музикален пазар в Индия са достигнали до $141.2 милиона през 2011г., което представлява 6.2% увеличение в сравнение с 2010г. От друга страна, цифрите показват, че пазарът, който за дълго беше задушаван от пиратството, е далеч под печалбите на други азиатски страни като Япония ($4 милиарда) и Южна Корея ($199 милиона). Ако борбата с пиратството е ефективна, легалният пазар може да се увеличи съществено. Основните приходи на звукозаписните компании в Индия (65%) вече се генерират от дигитални канали,  между които и 16 лицензирани музикални платформи.

„На фона на драматичната съпротива в България срещу приемане на правила за по-ефективна закрила на правата на музиката on-line и за повече легални дигитални бизнес формати за достъп до музика в Интернет, Индия ни дава чудесен пример за решителност и справедливост. Няма как да бъдем страна на иновациите и талантите, ако и ние не направим усилия за реално прилагане на Европейското законодателство, което у нас все още е само на хартия.” – коментира Изпълнителният директор на БАМП, Ина Килева.