Музикалната индустрия в Германия търпи загуби от 660 милиона долара заради пиратство PDF Печат Е-поща

13 юни, 2012
Райън Джоунс

Според скорошно проучване, нелегалното сваляне не музика в Германия е довело до загуби за немската музикална индустрия в размер на 660 милиона долара (524 милиона евро). Проучването е поръчано и подкрепено от G.A.M.E. (Асоциация на производителите на видео игри в Германия) и Медиен съвет Берлин-Бранденбург и е осъществено от Берлински център за изследвания (Berlin-based House of Research). То се базира на академични изследвания на въздействието на нелегалното сваляне и streaming на продукти със защитени авторски права върху ръста на  продажби.

Проучването показва, че потребителите в Германия са осъществили нелегално сваляне или streaming на 185 милиона филма през миналата година и това е ощетило индустрията с около 200 милиона долара (6% от целия годишен приход на филмовата индустрия).


Директорът на Медийния съвет Берлин-Бранденбург, Елмар Гиглингер коментира: „Някой може и да оспори конкретните цифри, но никой не би могъл да оспори фактът, че пиратството ощетява творческите индустрии. Ние трябва най-после да намерим дългосрочно и разумно решение на проблема. Досега твърдите позиции и от двете страни не допринасяха за конструктивен диалог.”


Базирайки се на информация, заимствана и от други академични изследвания по темата, проучването показва, че интернет пиратството има лек положителен ефект върху музикалните и филмовите продажби, поради факта, че малък брой потребители използват нелегалното сваляне на музика, за да направят своя избор за легална покупка впоследствие. Като цяло, обаче, нелегалното сваляне и streaming има негативно влияние върху пазара.


Проучването не дава прецизиран отговор за финансовите поражения на интернет пиратството върху индустрията на видео игрите.