Оператор на нелегален уебсайт беше арестуван от финансовата полиция в Италия PDF Печат Е-поща
11 юли 2012 г. , Рим, Италия

Бившият оператор на уебсайта Italianshare.net – най-големият италиански сайт, който предлага нелицензирани музикални услуги, е бил арестуван от полицията по обвинение за продажба на база данни, съдържаща информация за електронните и IP адреси на негови клиенти.
Като представител на музикалната индрустрия в цял свят, IFPI подкрепя тази стъпка, която подчертава моделите на нелегалния бизнес зад някои известни нелицензирани музикални услуги.

Italianshare.net, както и четири други свързани уебсайта са затворени през ноември 2011 г. в резултат на акция на финансовата полиция.
Властите са разследвали начините, по които нелегалният бизнес е осъществявал приходи и като в последствие Данъчната полиция в Агрополи е арестувала оператора.

Разследващите случая власти са установили, че операторът е реализирал приходи в размер на 580 000 евро чрез действия като таксуване за рекламни приходи, дарения от потребители и продажба на рекламодатели на база данни, съдържаща електронните и IP адреси на потребители. Операторът на сайта е изправен пред обвинения като нарушаване поверителността на данните, спомагане за нарушаване на авторското право, фалшифициране на документи, измама и избягване на данъци. Твърди се, че обвиняемият е избегнал плащането на 83 000 евро ДДС и е издавал фалшиви фактури на обща стойност 100 000 евро като част от данъчна измама.

Операторът ще получи и административни глоби за разпространението на произведения на авторското право, оценени на стойност 32 000 000 евро. Други пет оператора също са обвинени за многобройни нарушения, сред които данъчни измами и фалшифициране на документи.

Франсис Мур, Изпълнителен директор на IFPI  споделя: „Това разследване насочва вниманието към нелегалните бизнес модели, намиращи се зад известни нелицензирани услуги, генериращи приходи и по този начин избягващи данъци в голям размер. Подкрепям усилията на властите в Италия да се справят с този проблем и да накарат правителствата и агенциите по прилагане на закона да покажат подобна сила за контролиране на нелегалните дейности онлайн.”