Музикалната индустрия най-сетне поема пътя към възстановяване PDF Печат Е-поща

/Статия на Одри Стюард  - Агенция Франс Прес по повод  фестивала МИДЕМ в Кан/

Новината, че глобалната музикална индустрия най-сетне успешно е преодоляла завоя и поема пътя към възстановяване, бележи положителния старт на тазгодишния търговски панаир МИДЕМ,  открит  на 26-ти януари, в събота, за да събере заедно за четири дни множество от водещите фигури в музикалния бизнес.

„Вярвам, че днес може да кажем, че музикалната индустрия в глобален аспект е на път да се възстанови и да отбележи ръст за първи път след 1999 г.“, отбеляза пред Агенция Франс Прес г-жа Франсез Муур, Главен Изпълнителен Директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия /IFPI/ - организацията, която представлява интересите на звукозаписната индустрия в световен мащб.

 „Дори и да не достигнем до растеж тази година, посоката на движение е ясна“, добави Муур, като уточни, че приходите от дигитална употреба като стрийминг, легален даунлоуд, достъп до музика чрез абонамент и/или на база рекламни приходи, както и чрез други легални дигитални формати непрекъснато нарастват.

Пълният с енергия и потенциал за развитие дигитален музикален сектор, обаче, ще реализира своя  капацитет само, ако законите за закрила на авторското право се прилагат ефективно, подчерта ръководителят на IFPI.

Основната движеща сила, генерираща промяна в посоката на развитие на музикалния сектор, са услугите с непрекъснато нарастваща популярност за легално сваляне на музика или свободен достъп до музикално съдържание чрез абонамент като Deezer, MOG и Spotify, отбелязват шефове в музикалния бранш.

„Услугите за легално сваляне или достъп до музика бързо нарастват, стимулирани от възхода на смартфоните и таблетите“, твърди пред Франс Прес г-н Едгар Бергер, Президент и Главен Изпълнителен Директор на Сони Мюзик Ентъртейнмънт. Тази тенденция е световна, подчертава Едгар, тъй като 8 от водещите 20 музикални пазара в света, които обхващат страни  по всички континенти, бележат ръст. „Аз съм изпълнен с надежди относно бъдещото развитие на музикалната индустрия, навлизащо в новата 2013“, казва Едгар.

Доколко тази нова тенденция на развитие на дигиталната музика ще може да покрие загубите и спада на физическите продажби на дискове и записи е все още неизвестно, според експерти в бранша.

Директорът на МИДЕМ, г-н Бруно Кроло, отбеляза пред Агенция Франс Прес, че дигиталното разпространение на музика сериозно нараства, особено в някои страни като САЩ, като покрива дори загубите и спада на физическите продажби. „Макар бавна и до известна степен крехка, тази тенденция е ясно изразена в САЩ и ние се надяваме тя да достигне до Европа и останалите страни по света“, посочва Кроло.

Тези въпроси са част от дневния ред на панаира и конферентната му програма, наред с проблемите на реалния бизнес, свързан с покупко-продажбата на музика. Някои от обсъжданите теми включват използването на YouTube  като нов източник на приходи за артистите, както и прилагането на ориентирани „Директно-към-феновете“ стратегии за финансиране на турове и концерти на артистите-изпълнители.

Едно от ключовите присъствия на конференцията е това на класическата легенда Ланг Ланг. Той идва на Ривиерата, за да говори за симбиозата между талант, технологии и успешно брандиране, която помага на неговата музика да достигне до още по-широка аудитория.

Тъй като рекламното брандиране и партньорството с рекламни агенции става все по-успешен източник на финансиране и приходи за музикалната индустрия, МИДЕМ лансира инициативата „Brand Central”, за да подпомогне сътрудничеството между музиканти и брандове.

Кроло очаква приблизително същата бройка официални участници в панаира, като през миналата година, но отбелязва 6,950 посетители на събитието – ръст за първи път от няколко години насам.

Тази година в МИДЕМ участват повече представители от Азия, посочва Директора на панаира. Южна Корея ще има свой павилион за първи път от години. Малайзия също участва в изложението. „Африка се представя достойно с по-голяма група участници, като Гана, Сенегал и Конго ще имат свои павилиони“, отбелязва Кроло.

Както обикновено, МИДЕМ се съпътства от концертна програма, която ще взриви Кан до малките часове на деня, начело с Британската ska -банда Madness.

Южнокорейската сензация, Psy, чиято слава изгря в YouTube и донесе световна слава на неговия уникален “Gangnam Style” – видеото, което достигна рекоден тираж в социалните мрежи, също ще посети Кан, за да вземе участие в раздаването на „NRJ Music Awards 2013” в навечерието на панаира.