Специализираният съд по въпросите на авторското право отсъди в полза на RIANZ (Новозеландската асоциация на звукозаписната индустрия) PDF Печат Е-поща
Нова Зеландия, 30 януари 2013

RIANZ (Новозеландската  асоциация на звукозаписната индустрия)изрази удовлетворението си от факта, че Специализираният съд по въпросите на авторското право подкрепи закона, защитаващ правото на артистите-изпълнители, създателите на песни и хората, които инвестират в тях  да получават достойно възнаграждение за своята креативна работа.
Решението е първото по рода си в Нова Зеландия и е съгласно член 122а от
Закона за авторското право и сродните му права, от 1994г.

Този текст от закона урежда механизмът, чрез който притежателите на авторски права могат да предявят искове за обезщетение, когато някой интернет потребител нарушава техните  права чрез незаконно споделяне на файлове.

Има още други единадесет случая, които предстои да бъдат разгледани от Специализирания съд по въпросите на авторското право.

Говорител на RIANZ коментира:

„Нелегалното файлово споделяне е нанесло огромни щети върху творческите индустрии в Нова Зеландия.“

„Въпреки това, не изпитвамае удовлетворение, че сме принудени да отнесем въпроса до Съда.“

Разочароващо е, че някои притежатели на акаунти не предприемат резултатни действия още когато първоначално биват уведомени, че осигуреният от тях достъп е използван за нарушаване на закона.

„Нова Зеландия притежава едина от най-богатите възможности за избор на легални  дигитални музикални услуги в света.“

„Има на разположение 20 легални онлайн услуги, които дават възможност на новозеландците да закупуват или да се възползват от легалните достъпи до милиони музикални записи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.“