ИЗЛЕЗЕ НОВИЯТ ДОКЛАД НА МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ (IFPI) ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДИГИТАЛНАТА МУЗИКА! PDF Печат Е-поща

ДИГИТАЛНИТЕ ФОРМАТИ СТИМУЛИРАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ

•      Приходите на звукозаписната индустрия нарастват глобално с 0,3%, на база ръст на легален даунлоуд,  абонаменти и други канали за законно използване
 
•      Дигиталните приходи са с ръст 9%, като водещите музикални услуги се предлагат вече в над 100 страни по света.
 
•      Музиката дава тласък на дигиталната икономика, но следва да се решат проблеми със съществуващи бариери пред нейното развитие

Лондон, 26 февруари 2013 – Зукозаписната индустрия в глобален план бележи тенденция към възстановяване, стимулирана от нарастването на легалните дигитални музикални услуги и бързата им експанзия на нови международни пазари. Звукозаписната индустрия е един от моторите на дигиталната икономика в широк смисъл, според тазгодишния музикален доклад на IFPI.

Приходите на световната звукозаписна музикална индустрия нарастват с 0,3% и достигат 16,5 милиарда USD през 2012г. – първа година на растеж за индустрията от 1999г. насам.

За втора година дигиталните приходи отбелязват ръст от 9%, генерирани от основните приходни потоци като даунлоуд, абонаментни услуги и приходи от реклама.
 
Дигиталният музикален бизнес се глобализира бързо, паралелно с инвазията на смартфоните и новите лицензионни услуги на нови и развиващи се пазари. През януари 2011г. основните международни услуги за легален даунлоуд и абонамент присъстваха на 23 пазара, докато днес обхващат над 100 страни по света.

Легалните музикални услуги все по-осезателно отговарят на изискванията на потребителите. Съгласно публикуваното ново изследване на потребителските нагласи от  Ipsos MediaCT, покриващо 9 пазара на 4 континента, през последните 6 месеца над 62% от Интернет потребителите вече използват лицензирани музикални услуги.

Франсис Муур, Главен изпълнителен директор на Международната ферерация на звукозаписната индустрия – IFPI, казва:  “Трудно мога да си спомня друга година за звукозаписната година, която да започва с толкова осезаеми вибрации във въздуха. Това е ефектът от поредицата трудно постигнати успехи от една индустрия, насочена към иновации, водеща битки и променяща себе си вече повече от десетилетие.”

Канадският изпълнител Carly Rae Jepsen оглави световния чарт за сингли 2012 със своята песен „Call Me Maybe“. Британската изпълнителка и композитор Adele постигна феноменален успех, като със своя първи албум „21“, достигна върха на световните класации за албуми за втора поредна година, съгласно статистиката, която IFPI води от 2001г. насам.

Въпреки оптимизма, сериозни бариери препятстват бъдещия растеж, сред които като най-основна се очертава нелоялната конкуренция от страна на нелицензираните музикални услуги. Правителствата играят ключова роля за решаване на този проблем. Сред най-важните приоритети остава гарантирането на ефективно сътрудничество от страна на посредниците, включително рекламните компании, доставчиците на Интернет услуги и онлайн търсачки, които имат решаваща роля за ограничаване нивата на нарушенията срещу авторското право и сродните му права.

Основни моменти в доклада

•         Приходите на световната музикална индустрия нарастват с 0,3% през 2012г. – първа година на растеж за индустрията от 1999г, като достигат 16,5 милиарда USD.  

•        Дигиталните продажби нараствт с 9% и достигат 5,6 милиарда USD през 2012г., представлявайки близо 34% от общите приходи на индустрията.

•       Легалните продажби на база даунлоуд растат като обем с 12 % глобално през 2012г. и са вече около 70 % от общите дигитални музикални приходи.

•         Броят на потребителите, които плащат за абонаментни услуги скача с 44% през 2012г. и достига 20 милиона. За първи път през 2012г. приходите от абонамент се очаква да надхвърлят 10% от дигиталните музикални приходи.

•        Дигиталните канали за легално разпространение на звукозаписи стават водещи за приходите на звукозаписните компании във все повече пазари, включително Индия, Норвегия, Швеция и САЩ.

•         Бързото разпространение на дигитални продажби на дребно развива потенциала на нови пазари като Бразилия и Индия и се превръща в източник на бъдещ растеж за индустрията. В началото на 2011г., основните международни дигитални услуги са представени в 23 страни. Две години по-късно те покриват над 100 страни.

•         Потреблението на музика в дигитален формат става определящо, както показва изследване на потреблението от Ipsos MediaCT в 9 пазара на 4 континента. 2/3 от Интернет потребителите (62%) ползват лицензирани дигитални музикални услуги през последните 6 месеца на годината. Сред младите потребители (16-24 години) този дял на потребление нараства до 83%.

•         Задоволството на потребителите от качеството на лицензираните музикални услуги е забележително високо. 75% от ползвателите на лицензирани услуги ги определят като прекрасни, много добри или достатъчно добри. Дори 57% от ползвателите, които обичайно използват пиратски услуги са вече убедени, че „има добри услуги за легален достъп до дигитална музика“.

•         Сериозно нарастват приходте от други недигитални източници. Приходите от колективно управление на права нарастват като стойност с 9,2 % през 2012г. и вече формират около 6% от общия приход на индустрията – двойно нарастване спрямо 3%-ия им дял през 2007г.

•         Класациите на албуми в повечето от пазарите показват, че инвестициите в местен рпертоар са все още живи и се развиват добре. В много страни националният репертоар е сред топ продажбите на албуми през годината. Пет основни неанглоезични пазара особено добре илюстрират тази тенденция. В Италия, Испания и Швеция 8 от всеки 10 най-добре продавани албуми през 2012г. са на местни артисти. В Германия те са 7 от 10, а във Франция 6 от 10.


Музиката е движеща сила на дигиталния свят

Инвестициите на звукозаписните компании отприщтват истински поток от нова музика. Това се превръща в допълнителен мотор за развитие на дигиталната икономика, като се почне от социалните мрежи и се достигне до различните дигитални устройства за достъп до съдържание, електронните медии и живото изпълнение. Звукозаписната индустрия годишно инвестира 26% от своите търговски приходи (4,5 милиарда USD) за развитие и маркетиране на таланти.

Музиката влива допълнителна сила на социалните медийни платформи. Така например, 9 от 10-те най-гледани видео клипове за всички времена на YouTube са музикални, наело с „Gangnam Style“ на южнокорейския изпълнител PSY, който има над 1,5 милиарда стриймвания. 9 от 10 най-харесвани лица във Facebook са артисти-изпълнитли. 7 от10-те личности с най-много последователи в Twitter са артисти.

 

Най-продавани албуми в световен мащаб през 2012

 

Изпълнител

Заглавие

     Бройки (в мил.)

1

Adele

21

8.3

2

Taylor Swift

Red

5.2

3

One Direction

Up All Night

4.5

4

One Direction

Take Me Home

4.4

5

Lana Del Rey

Born To Die

3.4

6

P!nk

The Truth About Love

2.6

7

Rod Stewart

Merry Christmas, Baby

2.6

8

Rihanna

Unapologetic

2.3

9

Mumford & Sons

Babel

2.3

10

Maroon 5

Overexposed

2.2

Източник: IFPI

 

Най-продавани сингли в световен мащаб през 2012

 

Artist

Title

     Бройки (в мил.)

1

Carly Rae Jepsen

Call Me Maybe

12.5

2

Gotye

Somebody That I Used To Know

11.8

3

PSY

Gangnam Style

9.7

4

fun.

We Are Young

9.6

5

Maroon 5

Payphone

9.1

6

Michel Teló

Ai Se Eu Te Pego

7.2

7

Nicki Minaj

Starships

7.2

8

Maroon 5

One More Night

6.9

9

Flo Rida

Whistle

6.6

10

Flo Rida

Wild Ones

6.5

Източник: IFPI

 

Как да се справим с препятствията пред растежа

Докладът подчертава основните трудности с които трябва да се справим, за да се отключи огромният потенциал за бъдещ растеж на индустрията. Въз основа на данни от Nielsen and ComScore, които IFPI привежда като пример за продължаващото сериозно въздействие на Интернет пиратството, близо от 1/3 от всички Интернет потребители (32%) все още регулярно имат достъп до нелицензирани сайтове.

Франсис Муур казва по този повод: “Нашите пазари остават задушени от незаконен свободен достъп до музика. Това е проблем, за чието решаване водеща е ролята на правителствата и по-специално нуждата да изискват повече взаимодействие от страна на рекламните компании, онлайн търсачките, доставчиците на Интернет услуги и другите посредници, с цел ограничаване на злоупотребите. Дейността на тези бизнес компании има решително въздействие за стимулирането на легалните дигитални бизнес модели в сферата на музиката.“

Докладът посочва къде е реализиран прогрес по отношение преодоляване на препятствията пред растежа през 2012г., както и в кои сфери са необхдими още много усилия, а именно:

•         Рекламите са основен източник за финансиране на нелицензираните музикални услуги по цял свят. Водещите марки и брандове би трябвало да считат за крайно неприемливо да съдействат за финансирането на нелегалните музикални сайтове, тъй като свързването им с такъв вид използване накърнява тяхната собствена репутация и спомага за ощетяването на музикалния пазар. Има няколко знакови случая, оповестени в публичното пространство, когато водещи компании оттеглт своята реклама от пиратски сайтове (пр: Levi’s)
  
•        Онлай търсачките са първият портал в процеса на търсене и достъп до музика онлайн за много Интернет потребители. Музикалната индустрия настоява търсачките да приоритизират подредбата на резултатите от търсенето, като дават предимство на лицензираните услуги, което ще бъде израз на социална отговорност и е напълно изпълнимо технически. Независимо от това, при търсене по име на популярни артисти-изпълнители, придружено с разширение mp3, все още на първа страница с резултатите от търсенето излизат нелегални източници за достъп до музика. През август 2012г. Google обяви, че ще взема предвид броя на постъпилите аргументирани удведомления за нарушени авторски и сродни права, по отношение на посочените резултати и тяхната подредба. Тази стъпка бе високо оценена по принцип, но за съжаление не доведе до реални резултати. Американската асоциация на музикалната индустрия - RIAA осъществи мониторинг на ефекта от тази стъпка, но за съжаление установи липса на „видим резултат“. 

•         Доставчиците на Интернет услуги (ISPs) имат осезаем ефект върху нивата на злоупотреба с обекти на авторското право и сродните му права в глобалната мрежа, когато бъдат сезирани да действат. Така например, в 5 европейски страни, в които съдът нареди на доставчиците на Интернет услуги да блокират достъпа до The Pirate Bay (Холандия, Белгия, Финландия и Великобритания), нарушенията спаднаха с 69% през 2012г. (данни на ComScore/Nielsen).  За сравнение, в страните, където не се осъществи такова блокиране, незаконният трафик нарастна с 45% за същия период.


IFPI представлява звукозаписната индустрия в цял свят, с над 1400 звукозаписни компании- членове от 66 страни и национални групи – асоциации на индустрията в 56 страни. Мисията на IFPI е да утвърждава стойността на записаната музика, да опазва правата на продуцентите на звукозаписи и да рзвива търговските способи  за използване на музикалните звукозаписи и записите на музикални аудио-визуални произведения на всички пазари, където действат нейни членове.

Българсата асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която действа и като национална група на IFPI за България, приветства положителните моменти за развитието на индустрията, оповестени в доклада. Същевременно, не може да не отбележим драстичната липса на действщи легални дигитални бизнес модели за достъп до музикално съдържание онлайн за територията на България. Това в най-значителна степен е резултат от липсата на воля за ефективно правоприлагане и слабата институционална подкрепа за правата върху интелектуална собственост.

„Все по-очевидна е необходимостта от системна работа за промяна на обществените нагласи в подкрепа на творците и тяхното пълноправно участие на пазара на бъдещето“, коментра изпълнителният директор на БАМП. „В противен случай оставаме изолирани от общите тенденции в развитието на музикалната индустрията и се превръщаме в слабото звено на Европа по отношение добрите практики за стимулиране на легалните бизнес модели за достъп до музика в бързо развиващата се дигитална среда.“

За контакт:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Линк към Доклада:
http://www.ifpi.org/content/library/DMR2013.pdf