Великобритания спира достъпа до три торент сайта за нелегално съдържание PDF Печат Е-поща
Британската звукозаписна индустрия (BPI) спечели дело във Върховния съд, който наложи на шестте най-големи Интернет доставчици във Великобритания да блокират достъпа до  три торент сайтa: kat.ph, fenopy.se и h33t.
Съдът произнесе решението си на 28 февруари, с които Интернет доставчиците се задължават да спрат достъпа до тези сайтове до края на март 2013 г., чрез едновременно блокиране на URL и IP адреси. Mеждународната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) значително допринесе за успешното дело, като предостави подробна информация относно трите уебсайта и история на международните разследвания в тази сфера.

След проведени преговори между BPI и интернет доставчиците, те се съгласиха да не обжалват решението на съда. BPI постигна договореност със съда за разглеждане на исканията в писмен вид, без нуждата от допълнително съдебно изслушване и в рамките на 2 месеца от внасянето на жалбата в съда. Доставчиците също така поеха ангажимент да заплатят собствените си разходи по делото, както и необходимите средства за прилагане за съдебната заповед.

В хода на делото, BPI изложи няколко правни аргумента, които бяха приети от съда и могат да бъдат полезни в бъдещи дела във Великобритания и по света:

•    Торент сайтовете са отговорни не само за допускане на закононарушения и като съучастници в такива, но и за публичното разпространение на нелегално съдържание.
•    Потребителите на тези сайтове нарушават авторските и сродни прави като копират и споделят съдържание с другите потребители и получават финансови облаги от този обмен.
•    Процедурите по представяне на искания за сваляне на съдържание, които сайтовете предлагат, са просто „фасада” – тези мерки са неефективни за предотвратяване на нарушението на правата в голям мащаб, нито предоставят  механизъм за правна защита на уебсайтовете срещу извършените нарушения в техните мрежи.
•    Издаването на постановления за блокиране на тези уебсайтове е уместно и адекватно и  не накърнява прилагането на балансиран подход към правата на човека, съгласно изискванията на европейското законодателство. Този аргумент е посочен в дела като Promusicae v Telefonica.