Universal Music Group и Samsung стартират първото по рода си музикално приложение в Африка – The Kleek PDF Печат Е-поща
Кейптаун, 13 март 2013 - Universal Music Group в партньорство със Samsung, както и редица африкански и международни музикални лейбъли и издатели, стартира музикалната стрийминг услуга за мобилни телефони The Kleek, достъпна в цяла Африка. Услугата е разработена специално за Африка и нейната цел е да доближи музикалните фенове до техните любими изпълнители, като същевременно осигури на артистите ценен достъп до по-широка публика от целия континент. 
Новото приложение The Kleek беше обявено официално на 13 март, по време на Samsung Africa Forum в Кейптаун. Представянето беше придружено от изпълнение на живо от известната певица и автор на песни Zahara. 25-годишната изпълнителка от провинцията Източен Кейп свири песни от дебютния си албум „Loliwe”, който й донесе девет награди SAMA (South African Music Awards).

„С The Kleek ние не само ще предоставим достъп до най-доброто от локалната и международна музикална сцена, но и ще осигурим на Африка уникално и персонално потребителско преживяване”, сподели Рандал Ейбрахамс, управляващ директор на Universal Music South Africa and Sub-Saharan Africa. „Услугата ще ни позволи и да се съсдредоточим върху развитието на бъдещи звезди от целия континент”, добави той.

Universal Music си партнира със Samsung Electronics Africa, които ще са ексклузивния смартфон партньор на The Kleek през първите две години. Услугата, оптимизирана за смарт телефоните на Samsung, първоначално ще е безплатна за потребителите. Чрез приложението те ще имат достъп до обширно съдържание, включително разнообразни плейлисти; ексклузивен достъп до демо албуми; класации и др.

„Смарт телефоните на Samsung са оптимизирани за висококачествен звук и това ги прави идеални за The Kleek”, заяви Табиет Али, директор на департамента Content and Services в Samsung Electronics Africa. „Samsung осъзнава, че африканският пазар е много различен от европейския, азиатския и американския. Чрез инициативата ни „Built for Africa” ние се фокусираме върху предлагане на специфични услуги и развиване на партньорства с най-добрите локални и международни компании, предлагащи музикално съдържание. Това партньорство свидетелства за работата ни в тази посока”, завърщи Али.

Макс Хол, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Universal Music Group International коментира: „С инвестицията си в The Kleek ние осигуряваме платформа, чрез която най-талантливите африкански изпълнители имат възможност да достигнат до широка публика. С експлозията от смарт телефони и други мобилни устройства, The Kleek има потенциал да привлече десетки милиони меломани от цяла Африка.”