IFPI ПРЕДСТАВИ ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА МУЗИКАЛНАТА ИНДУСТРИЯ PDF Печат Е-поща
 „Звукозаписната индустрия в цифри 2013” представлява задълбочен анализ на тенденциите в музикалната индустрия в цял свят“

Лондон, 8 април 2013 г.
  –  Нарастващата популярност на музикалните услуги с абонамент и обещаващият растеж в развиващите се пазари са сред основните акценти в последното изследване на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) „Звукозаписната индустрия в цифри 2013”, което представлява задълбочен статистически анализ на музикалния пазар в световен мащаб.
Публикуваното днес изследване на IFPI представя цялостна картина на ключовите тенденции в глобалния музикален бизнес, като включва изчерпателна статистика и анализ на 49 национални пазара от цял свят. От днес докладът може да се закупи онлайн на английски, испански и китайски език.

„Изданието е задължително четиво за всеки, който следи развитието на музикалната индустрия в глобален мащаб. То съдържа най-новите данни и анализ, разбит по формати, приходни потоци, региони, страни и още много категории”, заяви изпълнителният директор на IFPI г-жа Франсис Мур при представянето на тазгодишното издание.
 
„Звукозаписната индустрия в цифри” разкрива многообразието на съвременния музикален бизнес. Основните акценти за тази година са нарастващата популярност на абонаментните услуги и важната роля на развиващите се пазари като двигател за възстановяването на индустрията.”
 
Ето и още някои от ключовите моменти в доклада за 2013 г.:

•    Общите приходи от продажби на музикални записи в световен мащаб са се увеличили с 0.2% през 2012 г., първата година, която отчита растеж от 1999 г. насам. Всички приходни потоци, които IFPI следи (физически продажби, дигитални продажби, колективно управление на права и приходи от синхронизация), с изключение на физическите продажби, отбелязват увеличение. През 2012 г. общо 22 страни регистрират растеж на пазара, включително и девет от 20-те най-развити музикални пазари в света.

•    Класацията на 20-те най-развити пазари показва, че САЩ все още е най-големият музикален пазар в света; успехът на дигиталните продажби в Швеция извежда страната на 12-то място (две места нагоре в сравнение с 2011 г.); Индия също се измества нагоре в класацията.

•    Дигиталните продажби формират 35% от общите търговски приходи в индустрията, докато физическите продажби представляват 57 % от приходите на звукозаписните компании. Легалният даунлоуд продължава да е най-големият източник на приходи от дигитални канали, като продажбите на песни и албуми заедно отбелязват увеличение от 11% през 2012 г.

•    Музикалните услуги с абонамент постигат бърз растеж. Абонаментните услуги и стрийминг услугите с реклами формират 20% от дигиталните приходи в цял свят,  за сравнение през 2011 г. този процент е 14%. Тези два типа услуги, взети заедно, са донесли почти 1/3 (31%) от всички дигитални приходи от музика в Европа.

•    Развиващите се пазари спомагат за възстановяването на индустрията. Бразилия, Индия и Мексико отчитат пазарен растеж съответно от 24%, 42% и 17% от 2008 г. насам. През 2012 г. приходите в Индия достигат рекордно високо ниво, а Латинска Америка е най-бързо развиващият се регион за годината.

•    Албумите продължават да са най-предпочитаният формат, като формират 56% от стойността на продажбите на музикални записи. Даунлоудът на дигитални албуми показва по-бърз растеж от даунлоуда на сингли, а продажбите на плочи отчитат своя връх от 1997 г. насам. Потреблението в стрийминг услугите показва, че албумният формат продължава да е актуален. Повечето от най-продаваните албуми през годината са генерирали сериозен стрийминг на всички песни, включени в албума.

•    Лицензирането на музика също отчита възход. Приходите от колективно управление на права (излъчване, предаване и публично изпълнение) са най-бързоразвиващият се сектор в звукозаписната индустрия през 2012г., като формират 6% от приходите от музикални записи. Годишният приход нараства с 9,4% в световен мащаб до 943 млн. долара. Приходите от синхронизация (използването на музика в телевизионни реклами, филми и маркетингови партньорства с различни брандове) също отчитат растеж от 2,1% до 337 млн. долара през 2012г.
 
Изданието включва още: 

•    Глобалните приходи от продажби за периода 2008-2012 г. в цифри
•    Дългосрочни тенденции в продажбите в световен мащаб
•    Проучване на потребителското мнение от Ipsos MediaCT
• Анализ на ключовите тенденции в индустрията, придружени от мнения на водещи професионалисти
• Ексклузивен анализ, изготвен от Spotify, относно потреблението на албуми в стрийминг среда
•    Най-продаваната музика през 2012 г.
•    Победителите в IFPI Platinum Europe Award
•    Преглед на музикалната индустрия по региони
•  Подробен анализ на 49 от водещите музикални пазари, който проследява развитието на приходите от физически продажби, дигитални продажби, колективно управление на права и синхронизация.

Можете да закупите „Звукозаписната индустрия в цифри 2013” от уебсайта на IFPI. За повече информация относно цените, натиснете тук .
                                                                                                  - - -
 
„Прегледът на ситуацията в България показва, че оставаме далеч от положителните тенденции на световния музикален пазар”, коментираха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). 
 
Данните за България, предоставени от БАМП, сочат намаление на приходите във всички сегменти на музикалния пазар, което е в разрез с общата тенденция за възстановяване и развитие за първи път от 1999 г. насам.
 
Статистиката показва, че пазарът у нас не следва глобалните тенденции за възход на дигиталните продажби, които формират едва 16 % от общите приходи (за сравнение, в световен мащаб този процент е 35%).
 
Другата специфика на българския пазар е сериозният дял на приходите от колективно управление на права – 39% спрямо 6% в световен пащаб, което прави ролята на съответните дружества още по-отговорна.

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представлява звукозаписната индустрия в цял свят с над 1400 звукозаписни компании-членове от 66 страни и национални групи-асоциации на индустрията в 56 страни. Мисията на IFPI е да утвърждава стойността на записаната музика, да опазва правата на продуцентите на звукозаписи и да развива търговските способи  за използване на музикалните звукозаписи и записите на музикални аудио-визуални произведения на всички пазари, където действат нейни членове.
 
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) e сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. БАМП е единствената по рода си организация, която представлява и защитава правата и интересите на продуценти и разпространители на звукозаписи и музикални видео продукти на територията на България. От 1999 г. насам БАМП действа и като национална група на IFPI за България.

За повече информация:
Яна Пъргова
Експерт Връзки с обществеността
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
+359 884274168; +359 883401771
www.bamp-bg.org