Как да се справим с пиратството най-ефективно? PDF Печат Е-поща

От Андрю Фланаган, Billboard

Billboard се обърна към своите читатели с въпроса как да се справим с продължаващия проблем с пиратството онлайн по възможно най-ефективния начин. Ето какво мислят те.

– По-голямата част от анкетираните смятат, че най-добрият начин за справяне с пиратството е хладнокръвният подход, като 46 % от тях са съгласни, че предоставянето на достъп до голям брой легални услуги на потребителите в комбинация с анти-пиратски мерки срещу най-големите нарушители ще има най-осезаем резултат. И наистина, данните от Норвегия напълно подкрепят тази теза; в страната се наблюдава ръст в приходите от музика за втора поредна година, което се дължи главно на силния пазар на стрийминг услуги. Както Глен Пийпълс отбелязва в анализа си, този успех може да бъде репликиран и в други страни, ако се създадат правилните партньорства.

– 20.56% са поддръжниците на твърдата политика по отношение на авторското право и сродните му права. Един от петима анкетирани е съгласен с тезата, че пиратът си е пират и трябва да бъде наказан за това. Тази гледна точка е разбираема почти за всеки, но за съжаление правоприлагането остава сериозен проблем както за правителството, така и за индустрията. Франция, например, беше принудена да се откаже от Hadopi – антипиратският закон с три предупреждения за нарушителите, само година след въвеждането му, тъй като за този период е довел само до една глоба от 150 евро. За сравнение, държавата е вложила в Hadopi 10,4 млн. евро.

– Значително по-назад от двете топ „решения”, с около 12 % от гласовете, е идеята, че битката с пиратството е загубена много отдавна и че музикантите и костюмарите около тях трябва да се фокусират върху това от какво се печелят пари; спонсорства, турнета и стрийминг услуги.

– Веднага след прагматиците, с 10.28% от гласовете се нареждат тези, които смятат, че пиратството е популяризиране и че тези, които свалят нелегално в крайна сметка могат да платят повече пари за същите продукти, така че да се наказват по какъвто и да е начин не е препоръчително. Ние познаваме много хора, които са на това мнение, и всички те обикновено са под определена възраст…

– Само 6.5% от читателите смятат, че музиката „заслужава да бъде свободна” (по същия начин, информацията заслужаваше да бъде свободна във филма от 90-те години „Хакери”). Хубаво е да мечтаем.

– Почти смешен процент от хората - 1.8% мислят, че инициативата „шест предупреждения”, предложена от големите интернет доставчици, е заслужавала внимание. Трудно е да спориш с това, след като според новите нарушителите не могат да бъдат наказани, освен с временно спиране на интернет достъпа. (Този репортаж от NRP обяснява проблемната система)