Киберпрестъпността в България предизвиква загуби от 750 млрд. евро годишно PDF Печат Е-поща

Киберпрестъпността причинява сериозни загуби както в публичния, така и в частния сектор, а проблемът със сигурността на информацията и съхранението на данни е един от приоритетите на българската национална политика, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

По време на 12-ата Конференция по информационна сигурност и съхранение на данни Тодоров цитира проучване на Европейския съюз, според което във всеки един момент в интернет пространството съществуват едновременно около 150 000 вируса и зловредни кода, които „заразяват” електронните устройства на повече от 1 млн. потребители.

Той подчерта, че ефикасността на стъпките, които държавата предприема, обосновават и доверието на гражданите и бизнеса в електронното правителство.  

Тодоров поясни, че кибепрестъпността е нанесла щети на стойност 750 млрд. евро годишно под формата на загуба на време, пропуснати финансови възможности и финансови разходи. Той отбеляза, че публичният и частният сектор не винаги споделят информация помежду си, вследствие на което органите на ЕС не могат да видят ясно какво се случва и да адресират проблема с адекватни политики.

Тодоров разказа още , че в момента се дискутира идеята за въвеждане на задължението на европейско ниво за ключови сектори като енергетика, банкова система, транспорт, интернет услуги и публична администрация да докладват за пробиви в онлайн сигурността. Той добави, че това предложение може да бъде въведено посредством Директива на ЕС, което ще осигури високо ниво на защита на мрежата и информацията.

По думите му, освен ако не бъдат въведени допълнителни мерки за редуциране на нарастващия брой инциденти, доверието на потребителите в онлайн услугите ще пострада, като по този начин ще попречи на постигането на целите, поставени в програмата на ЕС, за сферата на дигиталните технологии.

Тодоров увери, че България работи активно за повишаване на сигурността на информацията и съхранението на данни на национално и европейско ниво.

Източник: novinite.com