Пиратството онлайн: Ситуацията е по-сериозна, отколкото си мислим PDF Печат Е-поща

Онлайн пиратството беше тема на един от експертните панели в рамките на ежегодното събитие Advertising Week в Ню Йорк. Изводът: По-сериозно е, отколкото си мислехме и ще става все по-зле.

В панела взеха участие Rick Cotton, главен съветник по закрила на правата върху интелектуална собственост в NBCUniversal; Bob Liodice, изпълнителен директор на ANA (Association of National Advertisers) и Scott Meyer, изпълнителен директор на Evidon. Wenda Harris Millard, президент на MediaLink, влезе в ролята на модератор на дискусията.

Проблемът с нелегалното сваляне на съдържание от интернет може да се разрасне дотам, че да забави цялата икономика, смята Rick Cotton. С очаквани загуби от порядъка на милиарди,„ако не успеем да ги възстановим, това ще се превърне в екзистенциална криза за много хора от развлекателните индустрии”, добави той.

Голяма част от разговора съвсем логично беше посветена на връзката между рекламата и пиратството. „До този момент никой не е попитал директно дали някой иска рекламата му да се асоциира с пиратски сайт. Рекламодателите не би трябвало да искат да се позиционират в такава среда.  А да имаш бизнес взаимоотношения с престъпни уебсайтове става все по-рисковано.”, каза Cotton. 

„Ние само поклащаме глави, чудейки се как да се справим с това. В крайна сметка, тук става въпрос за кражба”, коментира Bob Liodice от ANA. Той смята, че един от проблемите е, че никой не приема казуса с пиратството като собствен, като личен. „Необходимо е да се постигне някакво ниво на сътрудничество, за да може рекламната индустрия да приеме проблема като свой.” Liodice подчерта, че това сътрудничество трябва да е систематизирано, а индустрията трябва да го превърне в своя лична кауза. Cotton се съгласи, като добави „Посланието е, че се нуждаем от систематичен подход към проблема. В противен случай, нищо добро не ни очаква.”

Rick Cotton каза, че редица индустрии, сред които създателите на съдържание, агенциите, брандовете, домейн доставчиците, интернет доставчиците и търсачките в интернет трябва да работят заедно, за да намерят решение. На въпрос относно проучването на MPAA (Motion Picture Association of America) относно връзката между търсачките и пиратството, Cotton отговори, че интернет търсачките са по-назад от останалите индустрии по отношение на справянето с проблема.

Панелистите също така се съгласиха, че технологичните нововъведения дават възможност за по-ефективно следене и санкциониране на нарушителите от страна на частния сектор. Технологията вече позволява лесно да се идентифицират нелегалните уебсайтове, както и да се попречи на рекламните мрежи да публикуват реклами на пиратски сайтове. Scott Meyer от Evidon сподели, че в момента индустрията е в същото положение, както преди четири години по отношение на проблемите с личната неприкосновеност. Той добави, че пиратството в някакъв смисъл е по-лесно за справяне, тъй като нелегалността му е безспорна, няма място за субективност.

В края на дебата се повдигна и въпроса за законите и законовите разпоребди. „Не мисля, че ще намерим решение в законодателството”, каза Cotton но предупреди, че „ако проблемът продължава да се задълбочава, политиците ще се включат по някакъв начин”. Той обърна внимание, че това е „възможно най-лошото решение”. Истинската цел е да се прекрати потока на средства към нелегални сайтове, преди казусът да прерасне в правен въпрос.

Изводът, около който участниците в панела се обединиха, е, че рекламната индустрия не трябва да е пасивен наблюдател, а активен участник и сътрудник в борбата срещу пиратството, за да може то да бъде спряно.

Автор: Gordon Platt
Източник: Privacy-net.com