BIEM и IFPI подновиха споразумението си за изплащане на възнаграждения към авторите PDF Печат Е-поща

Международната организация, представляваща дружествата за колективно управление на механични права (BIEM) и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) подновиха споразумението си относно изплащането на възнаграждения за физически продукти.

Споразумението урежда изплащането на възнаграждения от звукозаписните компании към колективните авторски дружества в континентална Европа за използването на музикални произведения в звукозаписи.

Така нареченият Стандартен договор между BIEM и IFPI изтече през юни 2000 г., без да бъде подновен. Въпреки формалната му липса, условията на договора се прилагаха непроменени и досега, за да се гарантира безпроблемното използване на репертоара на членовете на BIEM.

Според новите условия, BIEM и IFPI са променили стойността на възнагражденията от цената на всеки продаден екземпляр от 9.009 процента на 8.712 процента. Тази промяна е следствие от съгласуваното повишение на отстъпките. Останалите условия на Стандартния договор се запазват.  

Благодарение на това споразумение, BIEM и IFPI ще продължат съвместната си работа при лицензирането на звукозаписи по един справедлив и надежден начин, като в същото време се отчитат промените в пазара на физически продукти.

„С подписването на новия договор, ние успяхме да стандартизираме основата за лицензиране на звукозаписи в Европа. Ясните и прозрачни международни принципи ще ни позволят да продължим за защитаваме правата на нашите членове”, каза президентът на BIEM Георг Оелер и добави, че „това не би било възможно без последователните преговори, водени от моите предшественици Thierry Desurmont и Ronald Mooij.”

Изпълнителният директор на IFPI Франсис Мур сподели: „Въпреки скоростната трансформация на музикалната индустрия и развитието на новите дигитални услуги, CD форматът все още е предпочитан от много потребители. Щастливи сме, че постигнахме споразумение с BIEM. Това ще помогне за проясняване на структурата на  изплащане на възнаграждения в един все така важен сектор от музикалната индустрия в цял свят.