Франсис Мур: Време е Google да предприеме сериозни действия за справянето на пиратското съдържание онлан PDF Печат Е-поща

Автор: Франсис Мур, изпълнителен директор на IFPI

Миналата седмица беше отбелязан ключов момент за глобалната звукозаписна индустрия в нашите усилия за развитие на успешен лицензиран музикален бизнес в дигиталното пространство – изпратихме 100-милионно известие за пиратско съдържание до Google.

През последните две години и половина, ние сме информирали водещата световна търсачка повече от 100 млн. пъти, че предоставя линкове към сайтове, които съдържат музика с нарушени авторски  и сродни права и не плащат нищо на артистите, авторите и продуцентите.

И това представлява само малка част от линковете-нарушители, предоставяни от Google, тъй като самата търсачка ограничава броя на известията за пиратско съдържание, които правоносителите имат право да изпращат.

Google, със своята пазарна капитализация от повече от 370 млрд. долара, насочва интернет потребителите към нелегални източници на музика. Това не само вреди на звукозаписната индустрия, чиито приходи са спаднали с 40 % през последното десетилетие до 16.5 млрд. долара, но също така вреди и на повече от 500 лицензирани дигитални музикални услуги в цял свят, някои от които предлагат 30 милиона песни на интернет потребителите. Как тези легитимни бизнес начинания биха могли да реализират своя пълен потенциал, след като най-голямата търсачка в света не ги поставя над пиратските услуги в своите резултати при търсене?

Google се ангажира публично да поеме своята роля в борбата с нарушенията на авторското и сродно право онлайн. През август 2012 г., от компанията заявиха, че ще вземат предвид броя на валидните известия за премахване на съдържание поради нарушение на права за различните сайтове, което потенциално ще доведе до поставянето им по-назад в резултатите.

За съжаление, до този момент музикалната индустрия не е открила видимо изместване назад в резултатите на сайтове, които получават голям брой известия за пиратски практики. Ако потърсите името на даден изпълнител и термина „mp3” в Google, ще видите, че първата страница с резултати все още е доминирана от линкове към сайтове-нарушители.

Истината е, че каквито и да са твърденията на Google, че помагат за справяне с нарушителите, те не показват достатъчно убедителни резултати. Проучванията показват, че уеб търсачките са основният начин за достигане до нелегална музика. Изследването Digital Entertainment Survey 2013 на адвокатската компания Wiggins отбелязва, че 65 % от интернет потребителите, които осъществяват достъп до пиратско съдържание, редовно използват търсачки, за да го намерят.

Бихме искали Google и другите търсачки да играят по-отговорна роля в насърчаването на безопасна и законна употреба на интернет. Нашето проучване подсказва, че самите потребители също споделят тази гледна точка – 60 % от интернет потребителите в цял свят вярват, че търсачките трябва да дават приоритет на лицензираните музикални услуги пред пиратските сайтове в техните резултати при търсене, показват данните на компания Ipsos MediaCT.

Международната федерация на звукозаписната индустрия с нейните национални представителства и сродни организации, включително RIAA в САЩ и BPI във Великобритания, призовават уеб търсачките да предприемат сериозни действия за справяне с нарушенията на авторски и сродни права онлайн. Музикалната индустрия има пет искания:
•    Изпълнете похвалното обещание да изместите назад сайтове, които получават голям брой известия за пиратско съдържание.
•    Уверете се, че „премахването” на песен е ефективно и не означава временно премахване, като песента се качва отново 2 секунди по-късно.
•    Помогнете повече на потребителите да откриват легитимни източници на музика – например, като използвате икона, която маркира оторизираните сайтове.
•    Променете начина на работа на функцията за автоматично попълване при търсене, така че вече да не насочва потребителите към пиратски сайтове.
•    Уверете се, че политиката ви по отношение на повторни/многократни нарушители е желязна – защо след милиони известия за нарушение на права към един и същ уебсайт, това не се отразява на резултатите при търсене?

Google трябва да допринесе за превръщането на интернет в по-безопасно място за легална търговия. Действително, компанията стартира своя собствена стрийминг услуга, лицензирана от звукозаписните компании, което заслужава аплодисменти. Тя предприе някакви мерки за подобряване на реакцията си по отношение на анти-пиратски известия от правоносителите.

Но притежава технологичната експертиза да направи много повече и има задължение към своите потребители да спре да ги залива с линкове към нелегално съдържание, когато търсят музика онлайн.

Звукозаписната индустрия в цял свят инвестира 4.5 млрд. долара годишно за откриване, насърчаване и популяризиране на изпълнители. Това гарантира непрекъснато предлагане на ново съдържание, което от своя страна кара хората да продължават да използват дигиталните услуги и най-новите потребителски устройства.

За да позволят на индустрия да продължи да прави това, водещи технологични играчи като Google трябва да показват по-голямо уважение към закона за авторското и сродните му права. Ако те могат да направят тази стъпка, ние заедно ще имаме възможност да изградим устойчив дигитален пазар, който ще продължи да предоставя страхотна музика и фантастично преживяване за потребителите по целия свят.