Музикални награди на IFPI отразят новата ера в потреблението на музика PDF Печат Е-поща
За първи път Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви своята класация на най-популярните изпълнители в цял свят, която се базира на данни от дигитални продажби (даунлоуд), стрийминг и физически продажби.
 
Начело на класацията за 2013 г. са момчешката банда „One Direction”, които издадоха своя трети студиен албум „Midnight Memories” през 2013 г. с огромен успех. Той оглави престижната класацията Топ 200 на Billboard, с което One Direction станаха първата група в историята на чарта, дебютирала под номер едно с първите си три албума. Албумът се изкачи на върха на класациите и в много други държави от Австралия до Великобритания.
 
Ето как изглежда и целият топ 10 на най-популярните записващи изпълнители в цял свят за 2013 г. според IFPI:
 
1.    One Direction
2.    Eminem
3.    Justin Timberlake
4.    Bruno Mars
5.    Katy Perry
6.    P!nk
7.    Macklemore & Ryan Lewis
8.    Rihanna
9.    Michael Bublé
10.    Daft Punk
 
На второ място се нарежда Eminem, чийто осми студиен албум „The Marshall Mathers LP 2” постигна голям успех на пазара през изминалата година. Албумът на рапъра оглави чартовете в САЩ, Великобритания, Германия и Австралия.
 
Джъстин Тимбърлейк заема третото място благодарение на супер успешния си албум „The 20/20 Experience”. В него имаше редица хитови парчета, сред които „Mirrors”, „Suit & Tie” и „Take Back the Night”.  

Класацията на IFPI проследява популярността на изпълнителите, като отчита данни от всички стрийминг канали на музика и видеоклипове, продажби на албуми - дигитални, CD и плочи, продажби на сингли - дигитални и физически. Класацията включва цялата музика на един изпълнител, а не само една песен или един албум.

Найъл Хоран от One Direction сподели: „Страхотна новина! Чудесно е, че има класация, която включва всичко от iTunes и музикалните магазини, до YouTube и Spotify. Огромно благодаря на всички наши фенове за прекрасната 2013 година.”
 
От своя страна, Франсис Мур, изпълнителният директор на IFPI, заяви: „Поздравления за One Direction, които въпреки силната  конкуренция успяха да оглавят нашата класация. Глобалните награди на IFPI са създадени, за да отразят новата ера в потреблението на музика, като са базирани на нови метрики за успех в световен мащаб. За първи път нашият чарт измерва популярността на изпълнителите според различните начини, по които техните фенове са избрали да слушат музиката им.”