Apple иска повече изключителни права на нова музика през iTunes PDF Печат Е-поща

Компанията Apple работи активно, за да убеди звукозаписните компании да предоставят  повече нова музика изключително чрез iTunes Store за по-дълъг период от време.

Това може да бъде ефективен ход в осуетяването на усилията на стрийминг услуги като Spotify, Pandora, Beats Music, и Deezer, които стават все по-популярни, тъй като са по-удобни за ползване през мобилни устройства като смартфоните.

Тези услуги са най-вероятната причина за започналия спад в даунлоуда на дигитална музика след едно добро за бизнеса десетилетие на стабилен растеж.

Като се има предвид, че Apple Inc. вече държи  80% от американските продажби на дигитална музика чрез даунлоад, този ход изглежда сякаш малко отчаян, но компанията е вероятно съвсем наясно с ефекта, който има покачването на продажбите чрез iTunes върху музикалните магазини. Въпреки, че iTunes radio се появи на пазара сравнително късно, то успешно се конкурира с музикалните стрийминг услуги като Spotify. Но това не се оказа достатъчно за Apple, която иска звукозаписни компании да й предоставят изключителни права за по-дълъг период преди новите парчета да станат достъпни и от други източници.

Това може да е една изгубена битка за Apple - много зависи от това какво искат потребителите - но в момента лейбълите не предоставят дългосрочни стрийминг услуги. Освен това наистина е трудно да се води борба срещу търговец на дребно с 80% пазарен дял. А какво да кажем за музикалните магазини? Никой не се притеснява за орязването на  продажбите им.

 За повече информация по темата вижте Los Angeles Times: Apple is asking record labels for exclusive iTunes releases