Нарастването на приходите от абонамент за музика е движеща сила в развитието на повечето големи пазари PDF Печат Е-поща
 •    Приходите от услугите за абонаменти са се увеличили с 51 % през 2013, спомагайки за общия растеж на приходите на дигиталния пазар да достигне 4.3%
 •    За първи път от 12 години Европа отбелязва растеж. Приходите в САЩ и Латинска Америка остават стабилни.
 •    Значителният спад в Япония се отразява в приходите на световно ниво с намаление от 3.9%
 •    Глобалният музикален пазар без данните от Япония бележи спад с 0.1%
 •  Докладът за дигиталната музика на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) подчертава потенциала за растеж на развиващите се пазари.

Лондон - София, 18 март 2014 –  Нарастващият апетит за абонамент и стрийминг на музикалните фенове спомага за нарастването на търговските приходи на повечето от големите музикални пазари през 2013 със средно покачване от 3.4% като цяло и разширяване на европейския музикален пазар за първи път от повече от десетилетие.  

Американският пазар на звукозаписи продължава да се стабилизира, търговските приходи нарастват с 0.8% при засилено търсене на стрийминг услуги. Европа се завърна към растежа след 12 години като на петте най-големи пазара – Франция, Германия, Италия, Холандия и Великобритания – се наблюдава нарастване на приходите. Латинска Америка показва ръст от 1.4% с високи приходи от дигиталния пазар, компенсиращи спада във физическите продажби.  

Публикуваният днес Доклад за дигиталната музика на Международната федерация на звукозаписната индустрия показва, че световният музикален бизнес предлага на потребителите все по-разнообразна гама от лицензирани музикални услуги. Приходите от и абонаментни услуги са нараснали скокообразно до  51.3% в глобален мащаб като за първи път са надхвърлили 1 милиард щатски долара.   

Въпреки положителните тенденции на повечето пазари, като цяло търговските приходи от музика са намалели с 3.9% до 15.0 милиарда долара през 2013. Резултатът е силно повлиян от спада с 16.7% я Япония, което представлява повече от 1/5 от световните приходи. Япония остава пазар в състояние на преход с утвърдени мобилни продукти и физически продажби, които едва сега започват да спадат, докато услугите за стрийминг и абонамент все още се установяват.   
С изключение на Япония, световният пазар на звукозаписи остава без особени промени, с намаление едва от 0.1%.

Франсис Мур, Главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия, казва в тази връзка: „Дори и отчитайки трудната ситуация в Япония, световната звукозаписна индустрия е в положителна фаза от своето развитие. Приходите на повечето големи пазари се завръщат към растежа. Услугите за абонамент и стрийминг са преуспяващи. Потребителите имат по-голям избор от всякога между различни бизнес модели и услуги. А дигиталната музика се движи в ясно определима нова фаза, като звукозаписните компании, които предлагат лицензирани услуги в целия свят, започват да се докосват до огромния потенциал на развиващите се пазари.”

Нарастване на абонамент и стрийминг услуги
Дигиталният пазар става все по-разнообразен с нарастващи с 51.3% приходи от абонаментни услуги като Deezer и Spotify и за първи път премина границата от 1 милиард щатски долара. Световните приходи от абонамент и подпомаганият от реклама стрийминг сега представляват 27% от дигиталните приходи – ръст спрямо 14% дял през 2011.
Смята се, че повече от 28 милиона души по целия свят сега плащат за музика – за сравнение с 20 милиона през 2013 и 8 милиона през 2010.
Абонаментът за музика, който спомогна за промените в Швеция и Норвегия в последните години, днес има същото положително влияние в Дания и Холандия.
Звукозаписните компании продължават да лицензират много нови услуги като Beats Music и iTunes Radio, които стартираха наскоро в САЩ. Индустрията се надява и очаква тези услуги бързо да се разпространят в целия свят. В момента има около 450 лицензирани услуги включително световни като Spotify, чието присъствие през 2013 се разшири с 38 нови пазара, Deezer, Google Play (All Access) и регионални услуги като Muve в САЩ и KKBOX в Азия.

Даунлоудът и физическите формати остават важни
Дигиталният даунлоуд остава основен източник на приходи, съставляващ приблизително 2/3 (67%) от дигиталните приходи. Даунлоудът е водещ в растежа в някои развиващи се пазари като Хонг Конг, Филипините, Словакия и Южна Африка.  В глобален план приходите от даунлоуд показват лек спад с 2.1% , който се компенсира от увеличението на приходите от стрийминг и абонамент.
Физическите продажби все още представляват значителен дял от приходите на индустрията на много големи пазари. Физическите продажби съставляват повече от половината (51,4%) от всички световни приходи, в сравнение с 56 % през 2012.
Въпреки, че стойността на  физическите продажби е спаднала с 11.7% през 2013, големите пазари включително Германия, Италия, Великобритания и САЩ, показват забавяне в спада на този тип продажби, а във Франция има нарастване с 0.8% благодарение на бума на интереса към местния репертоар.
Докато продажбите на винил представляват само малка част от общите приходи на индустрията, те бележат увеличение през последните години на някои ключови пазари. В САЩ продажбите на винил за 2013 г. са увеличени с 32% (по данни на Nielsen Soundscan), а във Великобритания ръстът е 101% (BPI).   

Приходите от пазара на колективно управление и синхронизация нарастват
Приходите от колективното управление на права, генерирани от излъчване/предаване, интернет радио услуги и публично изпълнение – показват сериозен ръст. Приходите от този пазар за звукозаписните компании преминаха прага от 1 милиард щатски долара за първи път през 2013 г. и достигнаха $ 1.1 милиарда. Това е ръст от 19%  - повече от двоен спрямо 2012, когато той е 7.4% от общите приходи на звукозаписната индустрия.
Приходите от синхронизационни сделки,  при които музиката се ползва в реклами, филми или телевизионни програми, показва спад с 3.4% през 2013 г. и сега представлява 2.1% от общите приходи на звукозаписната индустрия.

Развиващи се пазари
Ключова тема на днешния доклад за дигиталната музика на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) е огромният потенциал на развиващите се пазари след експанзията на лицензираните дигитални услуги през последните три години. Много от по-малките развиващи се пазари започват да съобщават за значителни увеличения в приходите, тъй като дигиталните канали разкриват нови възможности в страни, които имат слаба инфраструктура във физическите продажби на дребно. Пазарите, постигнали значително увеличение на дигиталните приходи, включват Аржентина (+69%), Перу (+149%), Южна Африка (+107%) и Венецуела (+85%).
Докладът, също така, подчертава новаторските подходи, прилагани от индустрията, за да се разкрие и използва огромния потенциал за растеж в развиващите се пазари. Такива новаторски решения са новите предплатени абонаментни модели в комплект с устройства в Бразилия; лицензирането на 8 големи интернет компании в Китай, които преди работеха без разрешение от правоносителите, както и откриването на нови дейности в Африка.

Световни класации на звукозаписи на артисти, албуми и сингли за 2013
Отразявайки нарастващото разнообразие на дигитални канали, Международната федерация на звукозаписната индустрия стартира своята първа Световна класация на звукозаписи на артисти през януари 2014. Класацията отчита популярността на артистите в множество лицензирани канали, включително стрийминг услугите за достъп, като например YouTube и Spotify, услугите за дигитална продажба, например даунлоуд магазини, както и физическите продажби през цялата 2013 г.. Класацията се оглавява от британско-ирландска група One Direction благодарение на световния успех на третия им албум Midnight Memories и хитовите сингли
Best Song Ever и Story Of My Life.  

ПОЗИЦИЯ  АРТИСТ
 1 One Direction
 2 Eminem
 3 Justin Timberlake
 4 Bruno Mars
 5 Katy Perry
 6 P!nk
 7 Macklemore & Ryan Lewis
 8 Rihanna
 9 Michael Bublé
 10 Daft Punk

Източник: IFPI

One Direction възглавява класацията и за най-популярен албум за 2013 г. с Midnight Memories. Албумът е най-бързо продаваният за 2013 г. във Великобритания и има продадени над 1 милион копия в първите 5 седмици след издаването му в САЩ. Midnight Memories оглави класациите в десетки страни в цял свят от Австралия до Швеция.

ПОЗИЦИЯ
АРТИСТ
АЛБУМ
 ПРОДААЖБИ (м)
 1 One Direction Midnight Memories 4,0
 2 Eminem The Marshall Mathers LP 2 3,8
 3 Justin Timberlake The 20/20 Experience 3,6
 4 Bruno Mars Unorthodox Jukebox 3,2
 5 Daft Punk Random Access Memories 3,2
 6 Katy Perry PRISM 2,8
 7 Michael Bublé To Be Loved 2,4
 8 Imagine Dragons Night Visions 2,4
 9 Lady GaGa ARTPOP 2,3
 10 Beyoncé BEYONCÉ 2,3

 Източник: IFPI

Световната класация за сингли за 2013 г. се оглавява от Робин Тайк – американско-канадския певец, чиято сингъл Blurred Lines беше на първо място в 14 страни. Песента е от неговия шести студиен албум със същото име.

ПОЗИЦИЯ
АРТИСТ 
СИНГЪЛПродажби (м)
 1 Robin Thicke ft. T.I. and Pharrell Blurred Lines 14,8
 2 Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz Thrift Shop 13,4
 3 Avicii Wake Me Up 11,1
 4 P!nk ft. Nate Ruess Just Give Me a Reason 9,9
 5 Katy Perry Roar 9,9
 6 Daft Punk ft. Pharrell Williams and Nile Rodgers Get Lucky 9,3
 7 Imagine Dragons Radioactive 8,6
 8 Bruno Mars When I Was Your Man 8,3
 9 will.i.am ft. Britney Spears Scream & Shout 8,1
 10 Rihanna Stay 7,9

  Източник: IFPI.  В продажбите са включени и единичните даунлоуди и стрийминг.

Силни продажби на местен репертоар
Инвестициите в местния репертоар остават жизнената сила на международната музикална индустрия. Класациите на албуми в отделните пазари показват продължаващата силна позиция на местния репертоар като дял от световните музикални продажби. На много пазари именно музиката на местните артисти съставлява по-голямата част от продажбите на албуми през 2013 г. Във Франция, например, 17 от включените в Топ 20 по продажби албуми са с местен репертоар, в сравнение с 10 през 2011 г. В Германия 7 от Топ 10 от най-продаваните албуми са с местен репертоар според данните на GfK. Информацията от  други 13 неанглоговорящи пазари потвърждават тенденцията.

Потребителите се ангажират с ползването на лицензирани услуги
Звукозаписните компании лицензират разнообразна гама от услуги, които успешно да посрещат различните предпочитания на потребителите.  Това е илюстрирано в проучване на Ipsos MediaCT, обхващащо 10 пазара на 4 континента.  Проучването показва, че 61% от интернет потребителите са ползвали лицензирани музикални услуги през последните 6 месеца. Също така е видно, че удовлетвореността на потребителите от предоставяните дигитални услуги остава висока.  ¾ от потребителите (76%) описват услугите като „отлични” или „много добри”.

Да направим интернет по-добро място за дигитална търговия
Музикалната индустрия е бизнес, чийто успех зависи от сигурността на правната среда и стабилността на законите, защитаващи авторското право и сродните му права. Това е постоянно и непрекъснато променящо се предизвикателство - музикалният пазар в международен мащаб продължава да бъде атакуван от нелоялна конкуренция от страна на нелицензираните услуги.
По оценки на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), базирани на данни от comScore/Nielsen data, 26% от интернет потребителите в света редовно ползват нелицензирани услуги. Тази оценка се отнася само за десктоп-базирани устройства и не включва развиващата се и все още неопределена заплаха от пиратството чрез смартфони и таблети, към какъвто тип мобилни устройства се ориентират все по-вече потребители.

Дигиталното пиратство е най-голямата заплаха за развитието на лицензирания музикален сектор и инвестициите в артисти. То подкопава лицензирания  музикален бизнес чрез много форми и канали - нелицензирани сайтове за стрийминг, P2P мрежи за споделяне на файлове, сайбърлокъри и агрегатори на линкове за достъп, нелицензиран стрийминг и нелицензирани мобилни приложения.

Докладът на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) акцентира върху 5 ключови области, в които се съсредоточава битката срещу пиратството:

•    Доставчиците на интернет услуги имат очевиден ефект върху намаляването на нарушение на авторските права, когато е необходимо да се действа. В европейските страни, в които доставчиците на интернет услуги са задължени от съда да блокират достъпа до сайтове тип торенти,  нарушенията са намаляли с 11% за 2013 г. (comScore/Nielsen). В страните, в които съдържанието на торент сайтовете не се блокира,  ползването на пиратско съдържание е нарастнало с 15% за същия период.

•    Търсачките остават остават най-големият създател на трафик към нелицензирани услуги и едно скорошно проучване, проведено от MillwardBrown за MPAA показват, че 74% от хората, които използват нелицензирани услуги, са ги открили за първи път именно чрез търсачки. Политиката на Google за снижаване на резултатите от нелицензирани услуги не се оказа с нужната ефективност. IFPI продължава да настоява търсачките, които разполагат едновременно и с техническата експертиза, а носят и социална отговорност, да помогнат за справяне с проблема.

•    Съдебната система има ключова роля, когато е необходимо. Най-нови съдебни дела срещу IsoHunt, Megaupload, Rapidshare и Hotfile показват как тези фирми са близки до въвеждането на или вече са въвели съответните мерки за намаляване на незаконното използване на техните услуги.

•    Законодателството е основата на средата, в която оперира на индустрията. Приоритетите  включват предложените закони за въвеждане на закрила по отношение вторичното използване на права / излъчване и предаване, препредаване, публично изпълнение, симулкастинг и уебкастинг и др., колективно управлявани права/ на пазари като Китай и Сингапур, както и инициативите на индустрията за реформа на авторското право в Европа и Австралия, с цел подобряване на правоприлагането в онлайн среда.

•    Рекламата е основен източник за финансиране за нелицензирани музикални услуги: неотдавнашно проучване на Digital Citizens Alliance преценява, че през 2013 г. от нелицензирани услуги и пиратство са спечелени 227 милиона щатски долара.  Един успешен проект в Обединеното кралство, целящ да се справи с проблема,  доведе до включването на полицията на лондонското Сити в постоянна програма за ограничаване на рекламата на пиратски сайтове. Дискусии за изработването на доброволен етичен кодекс се водят на няколко други пазара.