IFPI публикува доклада „ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ В ЦИФРИ” – Основен източник за информация относно световните пазари PDF Печат Е-поща

Лондон - София, 1 април 2014

Днес Международната федерация на звукозаписната индустрия публикува своя годишен доклад „Звукозаписната индустрия в цифри“ (RIN), който предоставя  изчерпателни данни за 50 отделни музикални пазара и задълбочен анализ на индустрията и потребителските тенденции в музикалния сектор по света. „Звукозаписната индустрия в цифри“ е значим източник за информация относно световния музикален бизнес, съдържащ богата гама от данни, събрани от IFPI. Основните акценти в изданието за 2013 г. включват:

•    Източници на приходи. Подробен анализ на различни и развиващи се източници на приходи в индустрията, като стрийминг и абонаментни услуги за достъп до музика, които допълват съществуващите формати. Дигитални приходи в глобален мащаб през 2013 г. са в общ размер от 5.9 милиарда щатски долара, а приходите от абонаменти за достъп до музика са се увеличили над 3 пъти през последните 3 години до 1,1 милиарда  долара.

•    Пазарни тенденции. Подробни данни за тенденциите на световния, регионалните и националните музикални пазари, обхващащи данни както за 2013 г., така и за предишни години. Шест от десетте най-големи пазари показват растеж през 2013 г., а в осем от Топ 20 на музикални пазари цифровите формати са доминиращият източник на приходи.

•    Развиващи се пазари. Преглед на ключовите тенденции в развиващите се пазари, където дигиталните приходи растат бързо, успоредно с разпространението на лицензирани услуги и преминаването към мобилни платформи. Латинска Америка е регионът с най-голям растеж на дигиталния
пазар през последните години, с ръст на приходите от 124% между 2010 и 2013 г. Има прогнози за голям растеж в Африка, които за първи път се анализират в доклада на IFPI „Звукозаписната индустрия в цифри“.

•    Проучване на потребителите. Новo независимо проучванe показва промяна в поведението на потребителите въз основа на данни и анализ как интернет потребителите получават достъп до музика едновременно от лицензирани и нелицензирани източници. „Звукозаписната индустрия в цифри“ съдържа ексклузивни данни от Ipsos MediaCT.

•    Китай. Докладът предоставя задълбочено изследване относно перспективите за развитие на лицензирания музикален бизнес в Китай - пазар с огромен неизползван потенциал, дълго подтискан от пиратството, където картината се променя.

   Световни класации. Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, компилира 3 финални световни класации на звукозаписи на артисти, албуми и сингли, включително Топ 50 по продажби на албуми за 2013 г. и топ 10 за сингли. През 2014 г. класациите се променят: при дигиталните сингли сега отчитат и стрийминга, а за първи път новата Световна класация за звукозаписи на артисти, начело с One Direction, отличава най-популярните артисти на база продажби във физически формати, даунлоуд и стрийминг.

•    Иновации в дигиталните услуги. Анализ на най-новите тенденции сред над 450 дигитални услуги в света, като особено внимание се отделя на най-големите международни услуги. Изданието на „Звукозаписната индустрия в цифри“ през тази година съдържа коментар от световния консултант Deloitte и водещата дигитална услуга Spotify.  

•    Множество платформи и нови граници. Анализ на ключовото развитие на музиката към мултиустройства и мултиплатформи и поглед напред как музикалните плейъри се интегрират в автомобилите и домовете на бъдещето.

Ето някои от най-интересните данни в доклада „Звукозаписната индустрия в цифри 2014“ :

•    Общите приходи от търговия на записана музика са намалели с 3.9 % през 2013. Този спад е силно повлиян от спада с 16.7% в Япония – пазар в началото на своя преход към дигитализация. С изключение на Япония, глобалните приходи по същество са стабилни, намаляват едва с 0.1 %. Европа показва растеж за първи път от 12 години, а пазарът в Северна Америка и Латинска Америка е увеличил стойността си.

•    САЩ остава на върха на Топ 20 световни музикални пазари като се наблюдава неговата консолидация през 2013 г.; всички пазари от Топ 6 в Европа - Франция, Германия, Италия, Холандия, Швеция и Обединеното кралство - показват растеж. Има значителен растеж на много развиващи се пазари, включително Аржентина (68,5%), Перу (148.5%), Южна Африка (106,8%) и Венецуела (84.9%).

•    Приходите от дигитални канали се увеличават с 4.3% през 2013 г. и възлизат на 39% от общите търговски приходи на индустрията. Даунлоудите остават най-големият източник на дигиталните приходи и представляват 67% от дигиталния пазар през 2013.

•    Приходите от стрийминг и дигитални абонаментни услуги за достъп до музика се увеличават с 51.3% през 2013 г., преминавайки за първи път границата от 1 милиард щатски долара. Глобалните приходи от стрийминг и подкрепените от реклама източници възлизат на 27% от дигиталните приходи за сравнение с 14% през 2011. Смята се, че повече от 28 милиона души по целия свят сега плащат за абонаментен достъп до музика, в сравнение с 20 милиона през 2012 г. и само осем милиона през 2010 година. Абонаментът за достъп до музика спомогна за промените на пазара в Швеция и Норвегия в последните години, а сега е с подобен положителен ефект в Дания и Холандия.

•    Приходите от колективно управление на продуцентски права в световен мащаб преминават границата от 1 милиард щатски долара през 2013. Този приход от излъчване и публично изпълнение се увеличава с 19% през 2013 г. и достига 1.1 милиарда щатски долара или 7 % от общите приходи на звукозаписната индустрия.

•    Световната класация за артисти – изпълнители  на Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, се оглавява от One Direction. Класацията отчита популярността на артистите през цялата 2013 в множество лицензирани канали, включително услугите за достъп до музикално съдържание, като например YouTube и Spotify, както и услугите за придобиване на записи, като например даунлоуд магазините и магазините за физически продажби. One Direction е начело и в световната класация за албуми с Midnight Memories, докато класацията за сингли се оглавява от Robin Thicke с участието на T.I. и Pharrell Williams с Blurred Lines.

Франсис Мур, Главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия - IFPI, казва в тази връзка:

„Докладът на IFPI „Звукозаписната индустрия в цифри“ още веднъж осигурява анализ без аналог на световната звукозаписна индустрия, разглеждайки последните международни тенденции и предоставяйки подробни данни от 50 пазара в цял свят.

Картината, която се обрисува, е на изключително разнообразна индустрия. Повечето от нашите големи пазари се стабилизират, дигиталната сфера продължава да нараства, източниците на приходи стават все по-разнообразни и започваме да разработваме огромния потенциал на развиващите се пазари. На противоположния полюс е Япония, където се наблюдава рязко намаляване на приходите – това е пазар, който възлиза на повече от 1/5 пета от световния и се намира в етап на преход към дигитализация. Но трудностите на един пазар, независимо колко е голям, не трябва да ни отклоняват от голямата картина на възможностите на дигиталните бизнес модели."

Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП и ПРОФОН, коментира също информацията:

„Данните за България не ни дават повод за особена гордост. На фона на стабилните резултати на индустрията в Европа, където има ръст за първи път от 12 години, България отново е извън всички европейски тенденции със своя  19.2% спад на приходите на музикалната индустрия спрямо предходната година.

В противоречие с наблюдаваното световно нарастване на приходите от стрийминг и други абонаментни услуги за достъп до музика – 51,3% световен ръст за 2013 спрямо предходната година, България отбелязва смущаващ прогресивен спад. Ако през 2011 приходите от тези източници са били 72% от общия приход на индустрията, през 2012 те намаляват до 61%, а през 2013 достигат едва 34% от общия годишен приход, и то при общ спад на приходите с над 19 % ! Обяснението е само едно - повсеместно и безнаказано пиратство, което задушава легалните дигитални услуги. А те намират намират почва за развитие навсякъде по света, вкл. в т.нар. развиващи се пазари на Латинска Америка и Африка.

Има още един парадокс в посочените данни за България – огромната тежест на приходите от колективно управление на права, която у нас формира 44% от общия годишен приход на индустрията за 2013, спрямо едва 8% в Европа и близо 7% в световен мащаб. Тази цифра говори не толкова за постигнати обеми и генериран ресурс, доколкото България е на опашката в Европа като нетен приход от колективно управление на права, но показва липсата на алтернативни източници на приходи от други работещи пазарни модели. Това ненормално съотношение поражда огромно напрежение върху сектора на колективно управление, доколкото очакванията на продуцентите и изпълнителите са свързани основно с работата на представителното дружество за колективно управление на сродни права - ПРОФОН.“

Докладът „Звукозаписната индустрия в цифри“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, може да бъде закупен от страницата на IFPI: http://rin.ifpi.org/