Доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) "Инвестиции в музиката": Звукозаписните компании инвестират US$ 4.3 млрд. в Артисти&Репертоар (А&Р) и маркетинг PDF Печат Е-поща

25 Ноември 2014

  • Общата сума на инвестициите в А&P и маркетинг на звукозаписните компании надхвърля US$4.3 млрд. годишно и възлиза на над US$20 млрд. за пет-годишен период, по данни в доклада на IFPI “Инвестиции в музиката“
  • Инвестициите на музикалните компании в А&P и маркетинг нараства от 26% на 27% от приходите на индустрията в рамките на последните две години
  • Докладът ще бъде представен от Президента на IFPI Пласидо Доминго пред депутатите в Европейския парламент   в Страсбург  по време на традиционното годишно събитие „Приятели на музиката“

Звукозаписните компании остават основен двигател на музикалната индустрия в глобален мащаб чрез инвестиции, надхвърлящи US$4.3 млрд. в А&P и маркетинг, според последия доклад на IFPI, който очертава променящото се лице на музикалния бизнес.

Компаниите  остават първостепенни по важност инвеститори в нови артисти, като влагат над 27% от годишните си приходи в А&P и маркетинг  - ръст спрямо 26% дял на тези вложения през 2011г. За последните пет години инвестициите на компаниите в световен мащаб надхвърлят US$20 млрд . в този пазарен сектор.

Над 7,500 артисти са сключили  договори с мейджърските компании през  2013г., а десетки хиляди са артистите, обслужвани от независими звукозаписни компании.  Един на всеки пет артисти, представлявани от звукозаписни лейбъли, е млад певец, което показва ролята на новите  таланти за освежаването и  развитието на индустрията.

В глобален план звукозаписните компании инвестират значително по-голяма част от своите приходи в артисти & репертоар, отколкото болшинството други сектори на икономиката  инвестират в изследвания и развитие  (R&D).  Сравнението показва, че 16% дял на инвестициите на музикалната индустрия в А&R спрямо приходите им далеч надхвърля 9,9%  дял на инвестициите в R&D спрямо приходите при софтуеърната и компютърната индустрии и съответно 14,4% дял на инвестициите в R&D при фармацевтичната индустрия и сектора на биологичните изследвания.

Докладът на  IFPI “ Инвестиции в музиката“ е публикуван днес от IFPI  - организацията, която представлява звукозаписната индустрия в цял свят, със съдействието на WIN, която обединява независимите лейбъли в международен план.  Докладът е оповестен по време на ежегодното събитие с участието на членове на Европейския парламент – „Приятели на музиката“, организирано от IFPI с участието на Президента на организацията  - Пласидо Доминго.

С актуална статистика и анализ на поредица от конкретни примери, докладът подчертава развиващото се и  укрепващо партньорството между лейбъли и артисти в динамичния дигитален свят.

Франсез Муур, Главен изпълнителен директор на  IFPI,  казва по този повод: „ Докладът „Инвестиции в музиката“ свидетелства за милиардите щатски  долари, които мейджърските музикални компании и независимите лейбъли инвестират в артисти всяка година. Анализът показва над US$20 млрд. инвестиции общо за последните пет години, насочени към артисти, репертоар и маркетинг. Това е впечатляващо доказателство за качествата на музикалната индустрия и за нейната уникална стойност.“

Алисън Уенъм, Председател на WIN, заяви: "Повечето артисти, които искат на изградят кариера със своята музика, продължават да търсят сделка със звукозаписна компания за тази цел. Те искат да установят контакт с най-добрите продуценти, тон-режисьори и студийни музиканти в този бизнес. Те се нуждаят от финансова подкрепа и професионални съвети, за да развият успешни маркетинг и промоционални кампании.“

Докладът обобщава данни от звукозаписните компании и предлага конкретни казуси и лични истории от цял свят, вкл. кариерата на Ed Sheeran, 5 Seconds of Summer, Lorde, MKTO, Negramaro, Nico & Vinz, Pharrell Williams and Wei Li-An.

Ето още интересни данни, представени от доклада:

  • Цената за лансирането на нов артист от мейджърска звукозаписна компания остава сравнително висока и се движи между US$500,000 и US$2 милиона. Тази сума обикновено се разпределя между авансово плащане към артиста (US$50,000-350,000), разходи по звукозаписи (US$150,000-500,000), разходи за музикална видеопродукция (US$50,000-300,000), турнета (US$50,000-US$150,000), както и разходи за маркетинг и промоционално представяне (US$200,000-700,000).
  • Звукозаписните компании инвестират в национални и местни таланти, като съдействат за тяхната световна изява. Звукозаписната индустрия е глобална по природа и работи активно за износа на артисти на световната сцена, но основното внимание остава към инвестициите в местен репертоар. В 12 от водещите музикални пазара по света националният музикален репертоар формира над 70% от продажбите на Топ 10 албумите в страната.
  • Живите участия не могат да заменят звукозаписите като двигател на музикалната индустрия.  И ако звукозаписните компании инвестират близо US$2.5 млрд.  в артисти и репертоар, няма доказателства за други подобни значителни инвестиции в тази сфера от други източници.  Всичките пет Топ лайф концертни турнета като приходи през 2013 са на артисти, които вече са издали албуми преди 9 или повече години , а една от тези групи е с първи звукозаписи преди 50 години. Много малко са артистите, които могат да постигнат значителна и продължителна музикална кариера без записи на своите изпълнения.  
  • Независимите артисти също се стремят към сделка с продуцентска компания.  Според изследвания сред гилдията на независимите артисти в Обединеното кралство 70% се надяват на договор със звукозаписна компания.  Основните причини, които карат артистите да търсят съдействието на звукозаписните лейбъли са възможностите за маркетинг и промоция (76%), подкрепа при турнетата и живите участия (58%) и възможностите за авансова финансова помощ (45%).
  • Партньорствата с различни брандове и синхронизационните сделки стават все по-важни за артистите. Сделката със звукозаписна компания често отваря врати за различни допълнителни приходни потоци, както за артистите, така и за продуцентите.  Тази тенденция включва нова генерация от партньорства с различни брандове, както и различни синронизационни сделки, вкл. използване на звукозаписи във филми, телевизионни предавания, игри и реклами.

Докладът е достъпен на следния адрес:

http://www.ifpi.org/investing-in-music.php

За IFPI

IFPI е организация, която защитава интересите на международната звукозаписна индустрия по света. Сред членовете й са 1 400 мейджър и независими компании в 64 страни. Организацията е взаимосвързана с национални групи в 45 държави. Мисията на IFPI е да промотира стойността на записаната музика, да опазва правата на музикалните продуценти и да подпомага лицензираното използване на звукозаписите навсякъде по света, където нейните членове присъстват.