ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ПРАВА СЕ ОБЕДИНЯВАТ С ПРИЗИВ ЗА ЕФЕКТИВНО РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С РАЗЛИКАТА В СТОЙНОСТТА/THE VALUE GAP

13 декември, 2018 г. – Широка коалиция от притежатели на права призова трите европейски институции – Комисия, Парламент и Съвет, които обсъждат новата Директива за авторското право в Страсбург, да помнят първоначалната цел на законодателната инициатива, а именно – да се коригира изкривяването на цифровия пазар от действията на платформите със „съдържание, качено от потребителите“ (UUC).

Разликата в стойността/The Value Gap/Transfer of Value е несъответствието между стойността, която някои услуги, даващи достъп до „съдържание, качено от потребителите“,  извличат от творческото съдържание и приходите, които се връщат като възнаграждения към творците и правоносителите.

Пълният текст на писмото е по-долу.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПУБЛИКУВА ПЪРВИЯ СИ СПИСЪК ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА САЙТОВЕ ЗА НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ И ПИРАТСКО СЪДЪРЖАНИЕ

Европейската комисия публикува своя първи списък за наблюдение на сайтовете за нелегална търговия и достъп до пиратско съдържание извън ЕС, които нарушават правата върху интелектуална собственост и злоупотребяват с европейски продукти и творческо съдържание.
Списъкът има за цел да повиши нивото на информираност сред правоприлагащите институции и политиците в Европа за незаконния характер на тези сайтове, както и да фокусира вниманието на доставчиците на интернет с цел предотвратяване на злоупотреби с предоставяните от тях услуги.

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред "Труд": Над 100 000 души слушат легално музика у нас

Около 100 000 души са потребителите на легални музикални услуги на база абонамент в България. Това заяви в интервю за в. "Труд" председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Саня Армутлиева по повод нарастващата популярност на стрийминг платформите (YouTube, Spotify, AppleMusic) у нас. По думите й става въпрос предимно за млади хора, към които е насочена и кампанията на БАМП "В час по интелектуална собственост", която започва през февруари догодина.

„В час по интелектуална собственост“ стартира в 5 училища в София

Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е хоби, а средство за препитание за огромен брой хора? Колко време и средства се инвестират в една идея, за да може тя да се развие до готова песен, картина или фотоизложба? Защо в България е масово схващането, че когато един продукт е нематериален, то той ни се полага за безплатно ползване Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в кампанията си „В час по интелектуална собственост“.

ЗАБРАНЯВАТ ДОСТЪПА ДО ПИРАТСКИ САЙТОВЕ И В РУМЪНИЯ

Румънският съд разпореди на големите интернет доставчици в страната, сред които са пазарният лидер RCS&RDS, Telecom Romania, UPC Romania, Digital Cable System, AKTA Telecom и Nextgen Communication, да спрат достъпа до множество пиратски сайтове, начело с The Pirate Bay, Film HD и FilmeOnline, както и до сериозен брой огледални и proxy-сайтове за мигриращ алтернативен достъп до пиратско съдържание.

БАМП партнира с ТеРаПро за активна комуникация на филма: „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“, както и на свързаните с него интервюта с видни представители на българските творчески индустрии

Ина Килева – Изпълнителен Директор на БАМП и Лаури Рехард – Директор Лицензиране и Правни въпроси от Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия – IFPI, присъстваха на официалната премиера на филма „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“,която се състоя на 18 октомври в зала „Тържествена“ на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.

Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) пусна Доклад за потребителските нагласи в сферата на музиката за 2018

Задълбочено проучване на навиците за слушане на музика в глобален мащаб

Лондон, 9-ти Октомври 2018 – Днес Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) пусна своя Доклад относно потребителските нагласи в сферата на музиката за 2018. Докладът изследва отношението на потребителите на музика от 16 до 64 години в рамките на 20-те най-големи световни музикални пазари.

Европейският парламент прие преговорна позиция за Директивата за авторското право в единния цифров пазар

На 12 Септември в Страсбург, Европейският парламент прие мандат за започване на преговори с държавите в ЕС относно общи правила за защита на авторското право. Тези правила ще гарантират справедливо заплащане за труда на журналистите и хората на изкуството, в днешния дигитален свят. Позицията на Парламента за преговори с държавите-членки за постигане на окончателно споразумение беше приета с 438 гласа „за“ срещу 226 „против“, с 39 „въздържали се“.

04 Юли сър Пол Макартни в подкрепа на Директивата за авторското право

Във връзка с предстоящото пленарно заседание в Европейския парламент на 05 Юли, представители от творческите и културни сектори в Европа се обединиха в подкрепа на гласувания от Правната комисия (JURI) мандат за преговори по Директивата за авторското право.

Обръщение в подкрепа на Директивата за авторското право

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУЛТУРНИ И ТВОРЧЕСКИ СЕКТОРИ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ВАС С МОЛБА
ДА ПОДКРЕПИТЕ МАНДАТА ЗА ПРЕГОВОРИ ПО ДИРЕКТИВАТА ЗА АВТОРСКО ПРАВО НА ПЛЕНАРНОТО ГЛАСУВАНЕ НА 05 ЮЛИ 2018 г.