20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г. отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами) отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, (които в годината на COVID 19 и периодичния локдаун се сви със значителните -10.1% в световен мащаб).

MAP OF THE SOUL : 7 на BTS e „Албум на годината във всички формати“

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представи своята най-нова световна класация – „Глобален албум на годината във всички формати“, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Големият победител в първото издание на чарта са BTS с албума MAP OF THE SOUL : 7.

Тази класация допълва вече традиционните световни класации на IFPI и е състезание между най-добре продаваните албуми в глобален мащаб, при отчитане на всички възможни формати на потребление – физически продажби, вкл. чрез онлайн магазини, цифрови продажби като даунлоуд, както и приходи от различните стрийминг платформи и услуги.

2,7 милиарда стрийма превърнаха Blinding Lights на The Weeknd в „Дигитален сингъл на 2020“ официална класация на музикалната индустрия

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви песента Blinding Lights на The Weeknd за победител в официалната класация на музикалната индустрия „Дигитален сингъл на 2020 година“ („IFPI Global Digital Single Award“), съобщава Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП), национална група на IFPI.

Тази традиционна годишна класация на IFPI представя най-успешните сингли в световен мащаб на база резултати в различните дигитални формати на потребление – от даунлоуд до стрийминг чрез абонамент или чрез услуги, подкрепени от реклама.

Момчетата от корейската банда BTS са носители на наградата на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) „Глобален артист за 2020“

Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI, обяви победителите в надпреварата за най-добре продаван артист през 2020. Това са корейските суперзвезди от момчешката група BTS, които оглавиха тазгодишната класация на музикалната индустрия с постигнати най-добри тиражи в световен мащаб, както при продажбата на физически носители, така и като дигитално потребление.

Покана за редовно Общо Събрание на БАМП - 25.02.2021 от 16 часа

Сдружение „Българска асоциация на музикалните продуценти” - БАМП

Във връзка с решение на Управителния съвет на БАМП от 21.01.2021 г. с настоящото и в съответствие с чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава на БАМП, изпращаме покана за редовно заседание на Общото събрание на Сдружението, което отчитайки епидемичната обстановка в страната и в унисон със съдебната практика, акумулирана до този момент по тези въпроси, ще се проведе дистанционно чрез видеоконферентна връзка чрез платформата Зум/Zoom, предоставяща контролиран достъп чрез съответно име на потребител и парола на всеки член на ОС на БАМП.

Европейската комисия осветли в Списък за наблюдение опасни пиратски сайтове извън Европейския съюз

За втори път Европейската комисия публикува списък с онлайн услуги, администрирани извън ЕС, които осъществяват или спомагат за осъществяване на незаконен достъп до защитено творческо съдържание и търговия с фалшиви стоки.

Целта на този Списък за наблюдение (Watch List) е да алармира европейските оператори на дигитални услуги и интернет свързаност, както и правоприлагащите и правоохранителни държавни органи в страните-членки, за да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на достъпа до посочените в списъка пиратски сайтове. Важно е и посланието към европейските граждани за промяна на потребителските им нагласи, уважение към творчеството и бойкот на платформите, които нарушават закона.

Музиката създава два милиона работни места и носи €81.9 милиарда годишно в икономиката на ЕС и Обединеното кралство

Това са изводите в задълбоченото изследване на Оксфорд Икъномикс „Икономическият принос на музиката в Европа“, осъществено по поръчка на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) със съдействието на националните й групи в страните-членки (EC27) и Обединеното кралство (EC28).

Изследването ползва статистически данни от 2018 година, при наличие на 28 страни-членки в ЕС и достига до важни изводи за приноса на музиката в Европа. Според Оксфорд Икъномикс музиката в ЕС28 :
• Създава два милиона работни места;
• Внася €81.9 милиарда в БВП на Европа и
• Генерира €9.7 милиарда приходи от експорт на стоки и услуги към трети страни, извън ЕС28.

RDx - новата система на музикалната индустрия за обмен на данни е готова за действие!

За първи път музикалният бизнес разполага с операционна система, която дава възможност на звукозаписните компании да обменят данни за продуцентския си репертоар с дружествата за колективно управление на права чрез единен централизиран хъб.

Данни за над един милион музикални записи са вече споделени чрез системата RDx.

Според Глобалния музикален доклад на IFPI: Стриймингът формира над половината от общите приходи на индустрията през 2019

Международната федерация на звукозаписната индустрия – IFPI оповести своя пореден Глобален музикален доклад (Global Music Report 2020), който отразява резултатите на индустрията през изминалата 2019 г. Общите приходи на световния пазар  на музикални записи нараства с +8.2% и достига  US$20.2 млрд., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на IFPI. Приходите от стрийминг нарастват с +22.9% до US$11.4 млрд., като за първи път надхвърлят половината от общите приходи  на глобалната музикална индустрия (56.1%). Ръстът на приходите от стрийминг се съчетава с известна редукция на спада при физическите продажби ( -5.3% ),  спрямо параметрите от предходната 2018.

Вече има лесен и бърз начин всеки български продуцент да се сдобие със собствен идентификационен код (ISRC), без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно

БАМП вече е Национална ISRC агенция и официален доставчик на уникалните ISRC кодове за България. Преди броени дни асоциацията на продуцентите у нас подписа договор с Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), по силата на който придоби статут, който ще улесни монетизацията на цялото българско музикално съдържание в дигитална среда.   

В класация на IFPI: Юбилейна компилация на японците Arashi е най-продаваният албум за 2019

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести своята трета световна годишна класация – Най-добър албум за 2019. Призът отива при японската група ARASHI за тяхната успешна компилация 5x20 All the BEST!! 1999-2019, с която бандата отбеляза своята 20-годишнина на сцената.

В класация на IFPI: bad guy на Били Айлиш е най-успешният сингъл в света за 2019

Една песен, създадена в спалня с размер на кибритена кутия със съвсем първична звукозаписна техника стана най успешният дигитален сингъл в света за 2019 г., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). bad guy на Били Айлиш оглави годишната класация на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ ПОВЕДЕ БИТКА СРЕЩУ САЙТОВЕТЕ, КОИТО МАНИПУЛИРАТ СТРИЙМИНГА

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и нейната национална група в Германия (BVMI) оповестиха резултата от своите активни действия срещу злоупотребите с музикалния стрийминг - важен за точността на различни класации и за получаване на справедливи възнаграждения от дигиталните продажби на звукозаписи. Съвместната им инициатива приключи с наложена от съда в Берлин обезпечителна мярка срещу един от най-големите немски оператори за манипулиране на този вид данни  - Followerschmiede.de.

В КЛАСАЦИЯ НА IFPI: ТЕЙЛЪР СУИФТ E НАЙ-ПРОДАВАНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА 2019

 

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви своята първа световна класация за 2019-та – за най-добре продаван изпълнител през изминалата година. Носител на авторитетния приз е Тейлър Суифт. Певицата печели това отличие за втори път, след като се превърна в глобален бестселър през 2014 г., припомнят от БАМП, национална група на IFPI за България.

Дара на среща с ученици в Италианския лицей: Авторските права са важни за бъдещето на всеки артист!

Eдин от най-успешните артисти в съвременната ни поп музика – Дарина Йотова-Дара, влезе „В час по интелектуална собственост“ в Италианския лицей. Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) избра Националния учебен комплекс за поредната спирка от образователната си кампания заради широкия спектър на изучаваните там изкуства – от дърворезба, живопис и керамика до музика, балетна хореография и фолклор. Разговорът за стойността на творческите продукти и смисъла да печелиш от всичко, което създаваш с ума си, бе проведен от музикалния продуцент и председател на УС на БАМП Станислава Армутлиева.

Уча.се и БАМП показват колко е яко да си творец!

Защо музикалната индустрия прилича на палто и какво е общото между една песен и глава лук? Трябва ли ти екип, освен армия последователи в социалните мрежи, за да станеш звезда? Колко е важно да си в час с правата си, за да стане твоето изкуство кариера и в джоба ти да влезе нещо повече от телефона ти със записи? Това са част от въпросите, чиито отговори очакват малки и големи бъдещи творци в първата по рода си поредица уроци за света на музикалната индустрия, създадена у нас от Уча.Се и Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП

Управителният съвет на Сдружение „Българската асоциация на музикалните продуценти” – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава, свиква редовно заседание на Общото събрание на 27.02.2020 г. от 16:00 часа на адреса на управление на БАМП, находящ се в гр. София, ул. „Поп Богомил” № 1, вх. А, ет. 4, офис 21, при следния дневен ред:

 

Половината от младежите в Европа дърпат музика от нета нелегално

Само 49 % от хората в Европа на възраст между 15 и 24 години са прибягвали до използване, притежаване или работа с нелегално цифрово съдържание през последната година. Това е спад с 22 % в сравнение със ситуацията от 2016 г, когато 60 % от хората са използвали пиратско съдържание. Това заяви пред "Труд" изпълнителният директор на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Ина Килева, която цитира скорошно изследване на Службата за интелектуална собственост в ЕС.

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред в."Труд": Българинът се отнася с неуважение към авторските продукти

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева коментира в интервю за в. „Труд“ развитието на българския музикален пазар и смисъла от кампании като „В час по интелектуална собственост“: От 2015 г. насам БАМП констатира непрекъснат ръст в приходите от физически и дигитални продажби, синхронизации и колективно управление на продуцентски права у нас. Ако през 2015 ръстът на пазара е 6, 6%, то през 2018 той достига до +17,4% ръст , или 10,5 млн. лв приходи. Положителният тренд в България се запазва и през първото полугодие на 2019 г. Отчетите на членовете на БАМП показват стабилен ръст от близо +40% при дигиталните продажби общо спрямо същия период на предходната година.“

4Magic „В час по интелектуална собственост“: Авторските права са вселената на артиста!

Най-успешната момичешка група в съвременния бг поп 4Magic влезе „В час по интелектуална собственост“ в две училища по изкуствата в родния си град Пловдив. Първият си разговор за важността на авторските права за кариерата на един артист момичетата проведоха в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Изпълнителките на Together посетиха и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – единственото по рода си средно училище на Балканите, в което изучават всичко свързано с театъра и киното.

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред Investor.bg: час по интелектуална собственост" показваме, че от творчество може да се живее достойно и добре

Ще доведат ли промените в Европейската директива за авторско право до по-цивилизовано отношение към интелектуалната собственост в България?  Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева коментира в интервю за Investor.bg: "По данни на водещи компании, които инвестират в българска музика, над 80% от приходите на лейбълите и артистите в България са от YouTube. Това прави преодоляването на т.нар. „разлика в стойността" по отношение възнагражденията - характерна за дейността на Google до приемането на директивата, особено важна за българските правоносители. Адекватното транспониране на новите европейски разпоредби ще бъде фактор за подем и на българския пазар.", категорична е Килева. 

СИГНАЛ НА БАМП И IFPI СПРЯ 11 САЙТА С НЕЗАКОННО МУЗИКАЛНО СЪДЪРЖАНИЕ

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР спря достъпа до 11 сайта за незаконно разпространение на нелицензирано от правоносителите музикално съдържание, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на ГДБОП са предприети по сигнал на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Достъпът до пиратските сайтове е преустановен по разпореждане на ГДБОП – МВР след сезиране на осъществяващата хостинг услуги международна компания, действаща от територията на страната. 

Проучването в ЕС разкри драматичен спад на музикалното пиратство сред младите хора

Изследване на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (ЕС) показва, че само 49% от хората на възраст между 15 и 24 години са прибягвали до пиратско цифрово съдържание през последната година. Това представлява спад на пиратството с 22% в сравнение със ситуацията от 2016 г., когато 60% от хората са използвали пиратско съдържание.

 

IFPI И WIN ПОДОБРЯВАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО И ИЗПЛАЩАНЕТО НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ КЪМ МУЗИКАЛНИТЕ ПРОДУЦЕНТИ С НОВА ПЛАТФОРМА

 

 

 

Международната федерация на звукозаписната ииндустрия (IFPI) и организацията на независимите лейбъли „Световна независима мрежа“ (WIN) обявиха официално своето сътрудничество в изграждането на централизирана платформа за обмен на данни за репертоара на правоносителите от музикалната индустрия от цял свят (Repertoire Data Exchange – RDx). Платформата ще улесни музикалните лейбъли и организациите за колективно управление на продуцентски права да предоставят и да достъпват до важни за разпределението на получените възнаграждения данни публично изпълнение, медии и препредаване от един източник.

Люси Дяковска влезе „В час по интелектуална собственост“ в Плевен

Поп звездата Люси Дяковска влезе „В час по интелектуална собственост“ в училището по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изборазителното изкуство. На сцената в пръскащата се по шевовете реновирана училищна концертна зала освен Люси  с  аплодисменти бяха посрещнати музикалния продуцент Саня Армутлиева, създател и основен посланик на образователния проект на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и изпълнителния директор на дружеството Ина Килева.

IFPI обединява музикалната общност в каузата на Global Goal Live

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви подкрепата си за кампанията Global Goal Live, стартирана от Global Citizen. Основен фокус на инициативата е осигуряване на средства за целите на ООН за устойчиво развитие, справяне с крайната бедност и климатичните промени. Global Goal Live ще работи за активизиране на гражданите, правителствата и бизнеса в изграждането на глобално събитие, което ще се проведе на 26 септември 2020 г.

IFPI представи своя годишен доклад за нагласите в слушането на музика през 2019

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести официално своя годишен доклад „Как слушаме музика'2019“. Текстът анализира отношението и предпочитанията към звукозаписи  на потребителите между 16 и 64 години в над 21 страни по света.

Саня Армутлиева: Добрият продуцент води артиста с обич и не му създава илюзии

Екипът и артистите като разширен вариант на семейство - така разглежда бизнеса си управителя на "Вирджиния рекърдс" и председател на УС на БАМП Станислава Армутлиева. В интервю за blitz.bg тя фиксира честността като основа за добро партньорство в музикалната индустрия. "Артистите, с които работя са много млади и моята формула за отношенията с тях минава през нещо като родителство, което съм разперила над тях. За да си добър родител трябва да обичаш децата си и обичта да те води, когато взимаш решения. Трябва обаче да имаш и познания за пътя, по който ги водиш, да не правиш компромиси с важните неща, да не ги залъгваш и да не им създаваш илюзии. Моите деца не са разглезени. Същото касае и артистите. Когато някой прекали, което се случва понякога, не пропускам да реагирам и изговаряме всеки казус. От няколко години съм си обещала с неприятни индивиди да не работя. Всичките ни артисти са добри и читави хора.", категорична е Саня. 

Музикалният продуцент Саня Армутлиева: Над 80 % от приходите на българските лейбъли и артисти идват от YouTube

Въпреки драстичната липса на респект към интелектуалната собственост България бавно, но сигурно се доближава до световната тенденция за потребление на музика през аудио стрийминг платформите. Гиганти като Spotify, Apple Music и Deezer генерират над 60 % от приходите за индустрията в световен мащаб, а редовия меломан у нас все по-бързо осъзнава, че получава неограничен достъп до каталозите на любимите си артисти на цената на два билета за кино. "През 2018 г приходите на звукозаписните компании у нас от дигитални услуги скочиха с 30 %. Това обаче не елиминира факта, че много малка част от населението е готова да плаща за музика, както и че има огромен сегмент бизнеси ползват музика с комерсиална цел, без да са взели разрешение от правоносителите и без да ги овъзмездяват за това.", споделя в интервю за в."Труд" Станислава Армутлиева, музикален продуцент и председател на УС на БАМП.

Германският съд нокаутира сайтa за стрийм риппинг Convert2MP3

Един от най-използваните по света сайтове за стрийм риппинг - Convert2MP3, спря да функционира след предприети координирани съдебни действия от страна на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и националната й група в Германия – BVMI. Платформата, който има над 684 милиона посещения в рамките на последните 12 месеца, се съгласи  да освободи своите домейни и да спре да нарушава правата на звукозаписните компании в бъдеще.

Индустрията бори стрийминг пиратите с кодекс за добри практики

 

Международната федрация на звукозаписната индустрия (IFPI) се присъедини към широка коалиция от големи и независими лейбъли, издатели и организации на изпълнители в подкрепа на Кодекса на най-добрите практики в музикалния бизнес. Документът бе издаден днес и има за цел да предотврати манипулирането на стрийминга, както и да смекчи пазарните последици от него. „Стрийминг пиратството може да подкопае достоверността на класациите и да саботира точността в изплащането на роялтизи от дигиталните услуги за творците. Всички създатели на музика - от изпълнители и автори на песни, до лейбъли и издатели и отвъд тях, трябва да бъдат възнаградени справедливо за тяхната работа и инвестиции.“, коментираха в официално изявление от IFPI.

ЗВУКОЗАПИСНИТЕ КОМПАНИИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В НОВА МУЗИКА И АРТИСТИ

Звукозаписните компании влагат над $5.8 млрд. годишно в артисти и репертоар  чрез инвестиционни програми за развитие и маркетинг. Данните са посочени в специализирания микросайт на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI)  Звукозаписните компании: Двигател на музикалната екосистема, от който става ясно, че 33.8% от глобалните годишни приходи на индустрията се насочват в разкриване на нови таланти и скок в кариерата на изпълнители по целия свят.

Дидо от D2 „В час по интелектуална собственост“: Творецът е наистина успешен, когато защитава идеята си

Каква е разликата между кавър и адаптация на песен? Трябва ли да уредим авторските си права, ако искаме да направим YouTube пародия на хит? Защо музиката на U2 никога не звучи в реклами? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева, фронтменът на една от най-обичаните бг банди  – Деян Каменов-Дидо от D2, и юристът Десислава Матева. След събитието Дидо отдели време за снимки, автографи и разговор с дванадесетокласниците, част от които се подвизават в училищната пънк банда „Фройд“.

Искрен Тончев-Искрата „В час по интелектуална собственост“: Смехът също подлежи на авторско право

 

Трябва ли да уредим авторските си права, ако искаме да използваме фолклорен мотив във формулата си за клубен хит? Защо Coldplay никога няма да дадат своя песен за реклама на газирани напитки? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с изпълнителния директор на сдружението Ина Килева, с автора и артиста-изпълнител, отговорен за създаването на част от най-големите хитове в бг попа - Искрен Тончев-Искрата, и с юриста и артиста Велизар Соколов - Заки. Събитието бе заснето репортажно от възпитаници на гимназията, а след часа те направиха и импровизирана сесия на шампиона по бийтбокс - Искрата, която можете да видите в неговия Инстаграм профил.

Павел и Венци Венц „В час по интелектуална собственост“: Уважението към изкуството показва колко цивилизовано е едно общество

Защо авторското право е единственото, което продължаваме да имаме и след смъртта си? Може ли един производител на бърза закуска да използва парче на Браян Адамс в реклама на бургери? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева,  най-обичаното дуо в бг хип-хопа Павел и Венци Венц, и юристът Велизар Соколов.

Според Годишния доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия: Приходите от записана музика в световен мащаб нарастват с 9,7 %

Глобалният музикален пазар нарастна с 9,7% през 2018 г. Това е четвъртата поредна година на растеж, според Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) - организацията, която представлява музикалната индустрия по света. Данните, публикувани днес в IFPI Global Music Report 2019, показват, че общите приходи за 2018 г. са 19.1 млрд. щ.д.

Прочетете доклада на IFPI/Read IFPI’s ‘State of the Industry Report’ here

Любо Киров влезе „В час по интелектуална собственост“ с художници

Защо съпругата на Рой Орибсън е забранила хитът Pretty Woman да бъде използван в реклама за тоалетна хартия? Коя е българката, за чиито филм U2 са дали абсолютно безвъзмездно правата за използване на Beautiful Day? Можем ли да определим при какви условия да бъде ползвана една снимка или песен в интернет? Това бяха част от въпросите, на които  възпитаниците от столичното НУИИ „Илия Петров“ получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева,  един от най-успешните ни поп артисти Любо Киров и юристът Велизар Соколов. Като възпитаник на Художествената академия Любо Киров отдели специално време за среща с дванадесетокласници, които му показаха свои творби.

Европейският парламент прие Директивата за авторското право в единен цифров пазар с 348 гласа "за" срещу 274 “против“

След пет години законодателни усилия на всички компетентни институции в ЕС, поредица драматични преговори и подкрепата на цялата креативна общност в Европа, Директивата за авторското право в дигитална среда бе приета oт Европейския парламент с гласовете на 348 евродепутати.

Саундтракът на "Най-великият шоумен" е най-продаваният албум в света за 2018

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви  оригиналния саундтрак на филма „Най-великият шоумен“ – The Greatest Showman: Original Motion Picture Soundtrack (OST), за най-добре продаван албум в световен мащаб през 2018 година.

Jeremy? пяха с ученици час по интелектуална собственост"

Изтекли ли са авторските права на покойния Омир върху „Илиада“? От кого трябва да поискат разрешение Metallica, за да направят кавър на ирландска фолклорна песен? Може ли ваш запис да зазвучи като рингтон, или в саундтрак на сериал, без някой да е поискал разрешението ви? Това бяха част от въпросите, на които дванадесетокласниците от столичното Музикално училище получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева,  момчетата от обичаната  рок банда Jeremy? и юриста Велизар Соколов. Ерсин Мустафов и Ташо Колев бяха изненадани с поканата да направят в импровизиран дует с ученичка „Не си сам“ - актуалния им хит с участието на Кирил Маричков.

В класация на световната звукозаписна индустрия: Дрейк е най-продаваният изпълнител за 2018

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) - организацията, която представлява звукозаписната индустрия по цял свят, отличи Дрейк като най-продавания изпълнител в световен мащаб за 2018 година. Канадският рапър получи признанието след феноменалния успех  на петия си албум Scorpion, включващ  хитовете God’s Plan, Nice for What и In My Feelings. Дрейк  е единственият двукратен носител на титлата World’s Best Selling Artist, която получи за пръв път през 2016 г.

Любо Киров и JEREMY? влизат „В час по интелектуална собственост“

Момчетата от най-обичаната банда в съвременния бг рок – JEREMY?, и поп идолът Любо Киров ще бъдат посланици на образователния проект „В час по интелектуална собственост“.  В началния си етап кампанията на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще обхване училищата по изкуствата към Министерство на културата в София.  Първата си среща с бъдещите творци на България Jeremy? ще направят Музикалното училище на 5 март, а на 26 март Любо Киров ще сподели защо е важно да сме в час с правата си  пред възпитаниците на Училището по изящни изкуства.  

ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ТВОРЧЕСКИ ИНДУСТРИИ И ПРАВОНОСИТЕЛИ С ПРИЗИВ ДА НЕ СЕ ПРИЕМАТ ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РЕДАКЦИЯ НА ДИРЕКТИВАТА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО

Обръщаме се с това отворено писмо от името на група правоносители от музикалния, аудиовизуалния и спортния сектор по повод посоката на развитие на Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар.

Основните цели на Директивата бе да създаде правила за равнопоставеност на онлайн дигиталния единен пазар и да гарантира на европейските правоносители по-сериозни възможности за създаване и инвестиции в ново и разнообразно творческо съдържание за цяла Европа.

ПОКАНА ЗА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАМП

 

 Управителният съвет на Сдружение „Българската асоциация на музикалните продуценти” – БАМП, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31, ал. 2 и чл. 33 от Устава, свиква редовно заседание на Общото събрание на 28.02.2019 г. от 16:00 часа на адреса на управление на БАМП, находящ се в гр. София, ул. „Поп Богомил” № 1, вх. А, ет. 4, офис 21, при следния дневен ред:

 

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред БТА: Искаме бъдещите творци на България да са в час с правата си


Момчетата от инди-рок групата Jeremy? са сред посланиците на „В час по интелектуална собственост“ – образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП), който стартира през февруари в пет столични училища по изкуствата. Това издаде в интервю за БТА изпълнителният директор на БАМП Ина Килева. Фронтменът Ерсин Мустафов, китаристът Ташо Колев и Гергана Нойкова – текстописец и визионер зад публичния имидж на Jeremy?, ще споделят с избран випуск позицията си за защитата на авторското и сродните му права, както и любопитна история около създаването на един от големите си хитове.
Като успешен продуцент, ярък борец за правата на творците у нас и председател на Управителния съвет на БАМП за стойността на един музикален продукт в часовете по интелектуална собственост ще говори и Станислава Армутлиева. 

ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ПРАВА СЕ ОБЕДИНЯВАТ С ПРИЗИВ ЗА ЕФЕКТИВНО РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С РАЗЛИКАТА В СТОЙНОСТТА/THE VALUE GAP

13 декември, 2018 г. – Широка коалиция от притежатели на права призова трите европейски институции – Комисия, Парламент и Съвет, които обсъждат новата Директива за авторското право в Страсбург, да помнят първоначалната цел на законодателната инициатива, а именно – да се коригира изкривяването на цифровия пазар от действията на платформите със „съдържание, качено от потребителите“ (UUC).

Разликата в стойността/The Value Gap/Transfer of Value е несъответствието между стойността, която някои услуги, даващи достъп до „съдържание, качено от потребителите“,  извличат от творческото съдържание и приходите, които се връщат като възнаграждения към творците и правоносителите.

Пълният текст на писмото е по-долу.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПУБЛИКУВА ПЪРВИЯ СИ СПИСЪК ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА САЙТОВЕ ЗА НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ И ПИРАТСКО СЪДЪРЖАНИЕ

Европейската комисия публикува своя първи списък за наблюдение на сайтовете за нелегална търговия и достъп до пиратско съдържание извън ЕС, които нарушават правата върху интелектуална собственост и злоупотребяват с европейски продукти и творческо съдържание.
Списъкът има за цел да повиши нивото на информираност сред правоприлагащите институции и политиците в Европа за незаконния характер на тези сайтове, както и да фокусира вниманието на доставчиците на интернет с цел предотвратяване на злоупотреби с предоставяните от тях услуги.

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред "Труд": Над 100 000 души слушат легално музика у нас

Около 100 000 души са потребителите на легални музикални услуги на база абонамент в България. Това заяви в интервю за в. "Труд" председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Саня Армутлиева по повод нарастващата популярност на стрийминг платформите (YouTube, Spotify, AppleMusic) у нас. По думите й става въпрос предимно за млади хора, към които е насочена и кампанията на БАМП "В час по интелектуална собственост", която започва през февруари догодина.

„В час по интелектуална собственост“ стартира в 5 училища в София

Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е хоби, а средство за препитание за огромен брой хора? Колко време и средства се инвестират в една идея, за да може тя да се развие до готова песен, картина или фотоизложба? Защо в България е масово схващането, че когато един продукт е нематериален, то той ни се полага за безплатно ползване Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в кампанията си „В час по интелектуална собственост“.